Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a spus, luni, dupa intalnirea cu ministrul Mircea Dusa, ca Marea Britanie va participa cu trupe in cele doua comandamente NATO care vor functiona in Romania, subliniind, totodata, ca impartaseste ingrijorarea privind securitatea pe Marea Neagra.

Exercitii NATO in Marea NeagraFoto: MApN

Ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa, a declarat, dupa intalnirea avuta, luni dimineata, cu omologul sau britanic, Michael Fallon, ca a discutat cu acesta despre situatia politico-militara din zona ca urmare a crizei din Ucraina si a anexarii Crimeei de catre Rusia, dar si despre situatia de securitate pe Marea Neagra si despre masurile care trebuie luate de cele doua state pentru a asigura pe Marea Neagra o prezenta permanenta, prin rotatie, a capabilitatilor NATO, informeaza Mediafax.

"Un prim subiect abordat se refera la securitatea si la situatia politico-militara din zona noastra ca urmare a crizei din Ucraina si anexarii de catre Rusia a Crimeei, dar si situatia de securitate pe Marea Neagra si masurile pe care trebuie sa le luam impreuna pentru a asigura o prezenta permanenta, prin rotatie, pe Marea Neagra a capabilitatilor NATO. De asemenea, am analizat stadiul cooperarii noastre in NATO intre cele doua ministere, am discutat despre modul in care se indeplinesc masurile de reasigurare pe flancul estic al NATO si al Uniunii Europene, ca urmare a masurilor stabilite la Summitul din Tara Galilor si a masurilor stabilite de ministrii Apararii la sedinta NATO de acum o luna. L-am felicitat pe domnul ministru ca Marea Britanie si-a asumat rolul de natiune-cadru in perioada 2016-2018 privind crearea fortei de reactie rapida si ca Romania va fi prezenta in cadrul acestei capabilitati militare cu capabilitatile care vor rezulta in urma conferintelor de generare a fortei", a declarat Mircea Dusa.

El a mai spus ca in discutiile cu ministrul britanic al Apararii a vorbit si despre cresterea bugetului alocat Apararii la 2%, pentru a asigura inzestrarea si modernizarea Armatei.

"Am discutat despre relatiile intre cele doua ministere, bilaterale, si am apreciat si i-am multumit domnului ministru pentru prezenta in Romania a militarilor Marii Britanii la exercitiile pe care le-am organizat in anul 2014, dar si pentru prezenta la exercitiile de amploare pe care le organizam in anul 2015. Si, asa cum am precizat si ieri (duminica - n.r.) la Campia Turzii, militarii englezi vor fi prezenti la exercitiile din poligonul Smardan, care se vor organiza la inceputul lunii aprilie. Am discutat, de asemenea, despre planificarea in continuare a exercitiilor comune, atat in Romania, cat si in alte state ale Uniunii Europene si ale NATO. Am abordat si cateva aspecte legate de cooperarea in domeniul industriei de aparare", a mai afirmat Mircea Dusa.

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a spus, la randul sau, ca Marea Britanie va participa cu trupe in cele doua comandamente NATO care vor functiona in Romania.

"I-am promis domnului ministru ca vom fi impreuna cu trupe in cele doua comandamente care vor fi stabilite pe teritoriul dumneavoastra si am salutat angajamentul pe care domnul ministru si l-a luat ca sa sustina Marea Britanie in rolul de natiune-cadru pe care si-l va asuma incepand cu 2017. De asemenea, am impartasit ingrijorarea pe care Romania o are in ceea ce priveste securitatea in Marea Neagra.

El a mai anuntat ca in luna octombrie unul dintre cele mai noi distrugatoare ale Marinei Regale Britanice se va afla la Constanta.

"Vreau sa va anuntam, astazi, oficial, ca unul dintre cele mai noi distrugatoare ale Marinei Regale Britanice va fi prezent la Constanta, in luna octombrie", a spus Fallon.

Potrivit acestuia, "sistemul de aparare antiracheta este unul defensiv, asa cum spune si numele, asa cum este si Alianta NATO, una defensiva".

"Avem dreptul sa ne aparam in acest format de aliante de state", a adaugat ministrul britanic al Apararii.

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, va fi primit, luni, si de presedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, si se va intalni cu premierul Victor Ponta.

Vizita lui Michael Fallon are loc la doua luni de la vizita in Romania a ministrului britanic de Externe, Philip Hammond.

Doua centre de comanda si control ale NATO vor fi infiintate in Romania, iar acolo vor activa militari romani, dar si din alte state membre, au decis, la inceputul lunii februarie, ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei, care s-au reunit la Bruxelles.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, declara, recent, ca cele doua comandamente NATO vor functiona in Bucuresti, urmand sa fie operationale in 2016 si 2018.

Mircea Dusa spunea ca, in contextul noilor provocari de securitate de pe flancul estic, Romania si-a exprimat intentia de pune la dispozitia Aliantei Nord- Atlantice un comandament multinational de divizie, precum si de a gazdui o structura multinationala de integrare a fortelor.

Dusa arata ca si-a propus ca, intr-o prima etapa, sa se poata atinge starea operationala a unitatilor, pentru integrarea fortelor NATO, pana in luna iunie, iar pana la Summit-ul din Polonia, din 2016, sa fie realizata capacitatea operationala completa.

El mai afirma ca, in ceea ce priveste comandamanentul national de divizie, preconizeaza realizarea capacitatii operationale initiale pana in 2016, iar cea completa, pana in 2018.