Dezbatere CRPE

VIDEO Cum ar putea fi optimizat programul Laptele si Cornul? Care sunt zonele in care acesta are impact si cat ne mai costa?  Ciprian Ciucu si Victor Olsavszky au discutat online despre reformarea programului de lapte scolar

de     Smile Media
Luni, 23 martie 2015, 6:44 Actualitate | Esenţial


Dezbatere- Cum ar putea fi optimizat programul Laptele si Cornul?
Foto: Hotnews
Cum ar putea fi optimizat programul Laptele si Cornul? Care sunt zonele in care acesta are impact si cat ne mai costa?  Ciprian Ciucu, Director de Programe CRPE si Victor Olsavszky seful Biroului pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii au discutat online despre reformarea programului de lapte scolar si beneficiile pe termen lung ale programului dar si despre impactul programului si eficiata acestuia.


Stream videos at Ustream

Dr Victor Stefan Olsavszky este sefului Biroului pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 1997. In aceasta functie, interactioneaza ca o interfata intre OMS si guvern, realizeaza activitati de continuare, monitorizare si evaluare a tuturor activitatilor OMS si a celor legate de sanatate, reprezinta un punct focal pentru comunitatea internationala care activeaza in domeniul sanitar in Romania, asigura coordonarea la nivel national si cu partenerii externi, precum si mobilizeaza si rationalizeaza utilizarea resurselor, organizeaza conferinte nationale etc.

Dr Victor Stefan Olsavszky se afla in contact permanent cu organizatiile internationale principale, ca de exemplu UNICEF, Banca Mondiala, UNFPA, UNDP, IMF, UE etc. Dr Olsavszky a asigurat expertiza internationala in cadrul procesului de reforma ONU, ajutand trei echipe de tara ONU sa-si consolideze sprijinul in concordanta cu nevoile tarilor respective (misiuni in Togo, Republica Moldova si Uzbekistan). Dr Olsavszky are un doctorat in domeniul sanatatii publice, cu lucrarea "Profilul profesiei de asistent medical in Romania".

Ciprian Ciucu
este Directorul de programe al Centrului Roman de Politici Europene si expert in evaluare de politici publice si programe de finantare. Are o experienta bogata in sectorul non-profit, unde a lucrat pentru organizatii cunoscute precum "Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile", "Centrul Educatia 2000+ (Soros Open Network)". A acordat consultanta in cadrul mai multor proiecte de asistenta tehnica (Banca Mondiala, Comisia Europeana, USAID, DfID, Unicef, Matra) pentru diferite agentii si ministere din Romania, Republica Moldova si Georgia. In perioada 2007-2013 a fost lector invitat la Universitatea Bucuresti unde tinut cursul de managementul proiectelor in cadrul Departamentului de Studii Europene al Facutatii de Litere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2913 vizualizari

 • nu exista un program fara SPAGA !!! (Luni, 23 martie 2015, 11:17)

  andreesanu [utilizator]

  Inventat de PSDsti ca si pomana electorala programul cornul si laptele avea la baza licitatii trucate pe bani publici.
  Ce a fost de-a lungul timpului ?,se dadeau copiilor orce nu se vindea si se deconta din banii statului
 • Pentru copii sau pentru fermieri? (Luni, 23 martie 2015, 13:29)

  Andreea [anonim]

  Aveti harti ale defavorizarii , care sa arate clar ce copii au nevoie de acest sistem si ce copii nu? Nu e mai degraba un program pentru a ajuta fermierii?
 • Pe afara-i vopsit gardul ... (Luni, 23 martie 2015, 18:07)

  Rromanika [anonim]

  Ma uitam la celebrul "corn" pe care il mai aduce fiica-mea din cand in cand acasa. Este un fel de franzela alba si uscata, fara nici cea mai mica valoare nutritionala sau element benefic. Am lasat bucati din el pe geam si nici macar porumbeii nu sunt tentati sa il manance. De ce isi bat joc de copii dandu-le o astfel de mizerie pe post de "mancare"? Presupun ca din cauza genelor "romanesti" care dicteaza ca trebuie sa se faca un lucru chiar daca este total inutil, doar ca sa puna cineva o bifa undeva. Din acelasi ciclul in care politicienii spun ca avem sistem de sanatate gratuit dar ei se trateaza la Viena, din acelasi ciclu in care mediul economic este strivit de taxe si aflat la mana instituiilor care gem de incompetenti care trebuie sa puna o bifa ca au mai facut inca o inutilitate. Romania este tara lucrurilor inutile facute doar de fatada si este plina de "prosti" care le accepta tacit, iar "prostii" suntem noi, cei care ne platim taxele si incercam sa fim "decenti" si sa nu facem probleme.
 • Intrebari (Luni, 23 martie 2015, 19:20)

  Soren [anonim]

  1. Dat fiind faptul ca de multe ori procedurile de achizitii sunt cauza principala pentru care programul nu isi indeplineste rolul veti propune amendarea Legii 6/2012 prin care s-a constituit un monopol al Consiliilor judetene in atribuirea contractelor de furnizare ? Veti recomanda revenirea la prevederile anterioare ale oug 96/2002 prin care autoritati contractante pot fi inclusiv institutiile de invatamant cu personalitate juridica?
  2. Veti recomanda simplificarea procedurilor APIA pentru acordarea subventiilor la produsele lactate astfel incat situatiile intocmite de autoritatile contractante sa nu mai rataceasca in multitudinea de situatii justificative?
  3. Veti specifica faptul ca in documentatiile de atribuire a contractelor sa nu mai fie specificat PRETUL ca si criteriu de atribuire dat fiind faptul ca acesta este maximal ,stabilit de guvern prin OUG?
  4.Aveti in intentie sa acordati autoritatea cuvenita in supravegherea desfasurarii prograului ,Consiliilor de administratie ale institutiilor de invatamant, Asociatiilor parintilor si Consiliilor elevilor?
 • Continuare (Marţi, 24 martie 2015, 13:31)

  soren [utilizator]

  5. Sunteti siguri ca laptele UHT este un produs atat de benefic organismului copiilor astfel incat el sa fie distribuit ca produs principal (minim 70% din cantitatea contractata) in timp ce alte derivate lactate sa fie distribuite intr-o proportie de numai 30% in conditiile in care institutiile scolare si prescolare au in dotare mijloace frigorifice de pastrare?
  6. Prin noile propuneri ale UE de unificare a programului de distribuire a laptelui si a fructelor veti recomanda mentinerea produselor de panificatie in pachetul zilnic?
 • O afecere paguboasa (Marţi, 24 martie 2015, 14:31)

  Sandu [anonim]

  Am ceva legatura cu scoala si pot spune ca nici macar in scolile sarace nu am vazut copii care consuma cornul si laptele. In scolile "clasei mijlocii" daca nu e folosit la bataie e dus acasa de femeile de servici si dat la animale (sau facut brinza dulce). Mai nou cornul a fost inlocuit cu biscuiti - au mai multa trecere sau in unele scoli cu un mere.[TIMIS si CARAS SEVERIN]
  Trecind peste contracte si pierderile celor ce au prins "castana" proiectul ar trebui sa urmeze calea religiei sa se dea copiilor doar daca parintii considera. Oricum sa dai corn si lapte unor copii care vin la scoala cu peste 10 lei bani de buzunar este bataie de joc la banii publici.
  Problema insa cu banii consumati de scoli este insa mai ampla si merita o discutie separata. Personal nu cunosc nici o scoala eficienta in cheltuirea banilor: de la hirtie la apa si curent totul este dublu fata de cheltuiala care as face-o ca persoana fizica (fara cele 3 oferte de pret).
 • propunere (Marţi, 24 martie 2015, 19:18)

  ernst [utilizator]

  eu nu stiu cum se face licitatia, insa cred ca sunt niste conditii minimale si apoi cine cere mai putin ia contractul. asa apare mizeria aia de lichid alburiu impachetat in plastic albastru. lapte SIGUR nu e.

  Mai benefic ar fi sa se stabileasca un tarif per copil si furnizorii sa faca oferte. In loc sa castige cel care ofera cel mai prost produs, va castiga cel care ofera cel mai bun produs.
 • Ce parere are OMS (Marţi, 24 martie 2015, 20:54)

  Ionut [anonim]

  Ce parere are OMS despre cornul si laptele? Din punctul dvs. de vedere ce utilitate mai are acest program in 2015? Trebuie el mentinut si daca da in ce forma? Am auzit tot felul de pareri contradictorii despre corn din partea expertilor, unii spun ca e bun altii ca nu. Ce spune OMS?
 • Rural si urban (Marţi, 24 martie 2015, 20:57)

  Alina [anonim]

  Exista numeroase discutii legate de oportunitatea distributiei produselor in egala masura in mediul urban si rural, avand in vedere ca in urban nivelul de trai e mai ridicat si copiii poate nu consuma produsele, isi cumpara singuri altele, din banii de buzunar. In schimb, in zonele mai sarace din rural cornul si laptele sunt cu adevarat necesare. Este nevoie pana la urma ca toti copiii sa le primeasca? Cum se intampla in alte tari?
 • program scolar (Marţi, 24 martie 2015, 21:04)

  owl [anonim]

  1. Amabele produse sunt definite in caietele de sarcini. Luati in calcul modificarea definirii produsului? Cand? Imediat dupa terminarea anului scolar ar trebui sa apara deja caietele de sarcini - ca sa fie timp de contestatii....:)

  2. Sunt contracte in derulare - unele probabil inca 3 ani ; ce se va intampla cu ele, in cazul in care vor fi modificari?

  3. In orice variata definiti produsele, lipsa calitatii produselor e data si de lipsa spatiilor de depozitare la scoli. Si de lipsa de personal care sa faca receptia. Aveti solutii concrete pentru a rezolva aceasta situatie?

  4. O situatie in care furnizorul cu cel mai mic pret ce a dat calitate necorespunzatoare e oprit la livrare , insemna reluarea procedurilor de licitatie. Timp in care nu se livreaza nimic... Degradarea de calitate s-a intamplat si din lipsa de implicare a scolilor (ar fi trebuit sa refuze marfa). Aveti solutii la aceaste probleme?

  5. Numarul de producatori de lapte e relativ mic( probabil in jur de 10). Solicitarea de lapte uht ( normal, nu sunt spatii de depozitare cu frig) reduce si mai tare numarul de furnizori potentiali.

  Numarul de producatori de corn e foarte mare, cel putin de ordinul sutelor. Cu toate acestea, producatori sa corn din Baia Mare participa la licitatie in Constanta ( datele nu sunt reale, dar seamana). Produsul are 2 zile termen de valabilitate - sa fim seriosi, nu poate fi produs la Baia Mare.

  In plus, cand se liciteaza pachet - se limiteaza si numarul de producatori de corn - doar la cei aceptati de producatorii de lapte.

  Aveti solutii pentru aceaste probleme?

  PS. N-am sperante prea mari la raspunsuri concrete, dar cine stie...
 • Finanatari pentru afterschool (Marţi, 24 martie 2015, 21:19)

  mary [anonim]

  Cel mai bine este sa se renunte la acest lapte si corn si sa investeasca intr-un program afterschool -pentru plata orelor suplimentare ale profesorilor.
  Ar putea ramane acest "lapte si corn" doar pentru scolile sarace de la tara.

  Cand a aparut acest program a fost benefic pentru ca multi copii saraci, in special de la tara, veneau la scoala pentru acest"lapte si corn" dar acum este mai multa nevoie de finantarea unui program afterschool
 • Intrebare pentru dl. Olsavszky (Marţi, 24 martie 2015, 23:40)

  Nicoleta [anonim]

  Din ceea ce stiu, la nivel european cornul nu se distribuie in scoli. Exista fructe si legume. Credeti ca in Romania trebuie sa ramana? Ce parere are OMS in aceasta privinta? Si de asemenena cum se impaca laptele cu fructele/legumele?
  Din punctul de vedere al OMS programul cornul si laptele e bun, trebuie mentinut? Si daca da, in ce forma?
 • alimentatie sanatoasa? (Marţi, 24 martie 2015, 23:57)

  Sinziana [anonim]

  Din ceea ce stiu, la nivel european cornul nu exista. Exista fructe si legume. Credeti ca in Romania trebuie sa ramana? Ce parere are OMS in aceasta privinta?

  Am urmarit o discutie recent despre cosul zilnic de alimente sanatoase, din cate imi amintesc era o initiativa OMS. Cineva spunea in acest context ca in scoli trebuie sa existe alimente sanatoase pentru a nu influenta in mod negativ obiceiurile alimentare ale copiilor. Daca le dam lapte, care e un aliment sanatos, dar ei il refuza si aleg in schimb snacks-uri pentru ca parintii si educatorii ii lasa, ce rezolvam?
 • intrabari pentru invitati (Miercuri, 25 martie 2015, 10:12)

  Octavian [anonim]

  Am parcurs in linii mari studiul recent realizat de dl Ciprian Ciucu si de acolo reiese ca la nivel european in peste 20 de tari se incurajeaza distributia laptelui in scoli. Care ar fi argumentele pentru care Comisia Europeana finanteaza o astfel de interventie iar la noi implementarea are de suferit? Avem oare o problema la nivel central de coordonare sau la nivel local de implementare? Sau ambele?
  Pentru Dl. Olsavszky as avea o intrebare de asemenea: Care sunt solutiile pe care le vedeti pt ca programul sa functioneze mai bine si sa fie eficient din punct de vedere al obiectivului pe termen mediu si lung, respectiv sa contribuie la un comportament alimentar echilibrat la tineri, segment afectat din ce in ce mai mult de obezitate?
 • Autoritatile unde sunt? (Miercuri, 25 martie 2015, 11:14)

  Raul [anonim]

  Stau si ma intreb daca la acest dialog online cu cetatenii si parintii in ultima instanta, nu ar fi trebuit sa participe si reprezentanti de la ministerul educatiei, ministerul agriculturii si care mai sunt implicati in derularea programului.
  Efecte benefice sigur are programul si o atentie mai are pe partea de licitatii, proceduri, calitate, lant de distributie, decontare, etc ar conduce la o crestere de eficienta a programului.
  Propun organizatorilor cel putin ca intrebarile de mai sus, si am vazut persoane care au venit cu intrebari punctuale pe lee, sa fie transmise autoritatilor responsabile. Si de ce nu sa le solicite Hotnews un raspuns pe care sa il publice ca si followup.
  Felicitari pentru tema!
 • sa copiem un model functional din alt stat (Miercuri, 25 martie 2015, 12:24)

  model strain [anonim]

  De ce nu am putea copia un model strain care functioneaza intr-un alt stat?
  Cat ia sa se prospecteze toate modelele de genul si sa se copieze un model care functioneaza perfect?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by