Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a afirmat, duminica, la Campia Turzii, unde a asistat la un exercitiu militar romano-american "Dacian Warhawk", ca in acest an sunt planificate peste 340 de exercitii de instruire, din care aproximativ 40 vor fi organizate impreuna cu partenerii din NATO si UE, informeaza Mediafax.

"Anul acesta am planificat peste 340 de exercitii de instruire, unele dintre acestea, circa 40, sunt organizate impreuna cu partenerii nostri din NATO si UE. Saptamana viitoare, marti, va incepe in poligonul Smardan un exercitiu de pregatire in comun tot cu militarii americani, parasutisti, iar la inceputul lunii aprilie vom avea un exercitiu mai complex, tot in poligonul de la Smardan, la care vor participa aproximativ 2.500 de militari romani, americani si britanici, plus un pluton de militari din Republica Moldova. Va fi o prezenta permanenta a militarilor din NATO si UE pe flancul estic, prin rotatie, exercitiile au rolul de a asigura pregatirea militarilor in comun pentru a invata si a perfectiona tehnicile de lupta in comun", a spus Dusa.

El a adaugat ca exercitiile "sunt foarte bine venite, pentru toti militarii care participa la aceste activitati".

"De asemenea, tot la Campia Turzii va incepe un exercitiu cu avioane A-10, vor fi 11 astfel de avioane, un exercitiu in comun cu partenerii nostri americani", a spus ministrul Apararii.

Mircea Dusa a asistat, duminica, la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii, la exercitiul bilateral romano-american Dacian Warhawk, alaturi de seful Statului Major General, generalul locotenent Nicolae Ciuca, si seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul maior Laurian Anastasof, transmite Mediafax.

El a urmarit o demonstratie aeriana cu avioane F-16 si MiG 21-Lancer si a vizitat o expozitie in care au fost prezentate doua astfel de aparate.

Comandantul exercitiului Dacian Warhawk, Adrian Motorga, a declarat ca scopul acestuia este "schimbul de experienta, exersarea tacticilor si procedurilor operationale asociate pentru angajarea puterii aeriene, cresterea nivelului de profesionalism in cadrul operatiunilor aeriene, precum si a increderii si interoperabilitatii dintre aliatii NATO, romani si americani".

"De asemenea, se urmareste dezvoltarea integrarii dintre platforme, in cadrul tactic, prin schimbul de experienta cu privire la angajamentele tactice si operatii de sprijin aerian, pentru cresterea capabilitatilor de raspuns in cadrul NATO", a spus Motorga.

Adjunctul exercitiului din partea americana, pilotul Ryan Nudy, a declarat, la randul sau, ca exercitiul comun cu militarii romani "arata angajamentul dintre aceste doua tari NATO".

"Este o onoare sa fim aici, impreuna cu voi, si sa ne antrenam impreuna", a spus pilotul american.

El a adaugat ca diferentele dintre cele doua tipuri de avioane, F-16 si MiG-21 Lancer, nu sunt foarte mari si a laudat profesionalismul pilotilor romani.

Exercitiul se desfasoara la Baza 71 Aeriana Campia Turzii in perioada 16-26 martie, la el participand 200 de militari romani, cu sase avioane MiG 21-Lancer si un elicopter echipat MEDEVAC, si 250 de militari americani, cu sase avioane F-16.

Transmisiunea TVR de la Campia Turzii: