Amanarea aplicarii Legii Educatiei in sensul acordarii finantarii de baza tuturor elevilor, indiferent de tipul de scoala urmat, creeaza o forma de discriminare directa, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos. Deputatul PNL Raluca Turcan a anuntat astazi ca a sesizat CNCD ca guvernul Ponta discrimineaza elevii din scolile particulare. Presedintele Consiliului a anuntat, insa, ca a fost sesizat de parinti pe aceasta speta inca de anul trecut si ca a recomandat de atunci guvernului sa nu mai amane aplicarea legii.

Csaba AsztalosFoto: Hotnews

Amintim ca Legea Educatiei Nationale din 2011 prevede ca "finantarea urmeaza elevul", in orice sistem acreditat ar fi copilul. Aceasta finantare de baza nu a ajuns insa niciodata pana acum si la scolile private sau confesionale, fiind amanata succesiv de toate guvernele inca de la aplicarea legii.

Vineri, 20 martie 2015, deputatul Raluca Turcan a anuntat ca saptamana aceasta "Camera Deputatilor, cu majoritate PSD, a adoptat o ordonanta toxica si distrugatoare pentru sistemul public si pentru educatie. OUG 83/2014 este cea care proroga termenul de aplicare a LEN privind acordarea finantarii de baza pentru toti elevii din invatamantul particular si confesional". "Nu scolile particulare sunt cele care sunt discriminate, ci cei peste 60.000 de elevi si parintii lor pentru care statul nu intoarce suma defalcata din taxe si impozite pentru educatie", a sustinut Turcan, care a anuntat ca a sesizat CNCD. Detalii aici

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat pentru HotNews.ro ca "am avut plangeri pe aceasta tema de la parinti ai caror copii frecventeaza scoli sau gradinite particulare sau confesionale. Am constatat ca amanarea aplicarii Legii Educatiei Nationale in sensul acordarii finantarii de baza tuturor elevilor, indiferent de tipul de scoala pe care il urmeaza, creeaza o forma de discriminare directa, intre elevi si copii de gradinita, avand in vedere ca scoala este obligatorie".

Oficialul a explicat ca "Constitutia prevede ca statul asigura invatamantul gratuit in sistemul public de stat si ca elevii pot fi educati si in sistemul particular sau confesional si ca in acest caz nu exista obligatie de finantare de baza, dar in momentul in care statul si-a asumat prin lege sa acorde o finantare de baza indiferent de scoala, se creeaza o inechitate prin amanarea punerii in aplicare a acestei prevederi. Finantarea de baza inseamna sa acorzi o suma minima tuturor elevilor si daca parintele decide ca cel mic sa urmeze o scoala particulara, isi asuma ca peste acea suma minima sa plateasca cheltuielile de scolarizare. Standardul minim, din punctul meu de vedere, ar trebui asigurat pentru fiecare copil".

"Noi am emis un punct de vedere. Vorbim despre ordonante de urgenta care au amanat pana acum aplicarea unei prevederi legale si doar Curtea Constitutionala poate decide daca sunt neconstitutionale, noi putem doar emite un punct de vedere", a anuntat Asztalos.

"Am primit 4-5 plangeri pe aceasta speta, de anul trecut in primavara", a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD, care a precizat ca "de aceasta data a depus doamna deputat plangerea, dar cazul este acelasi si o sa dam aceeasi solutie".

"Declaratiile mele nu sunt o antepronuntare, tocmai pentru ca am avut plangeri pe aceasta speta si am recomandat deja guvernului sa nu mai amane, ci sa aplice finantarea de baza", a anuntat Csaba Asztalos.

Citeste si: