UPDATE 1: Premierul Victor Ponta a anuntat vineri seara, pe Twitter, ca va asigura interimatul la Ministerul Finantelor pana miercuri, 25 martie, cand Guvernul va adopta proiectele privind noul Cod Fiscal si cel al Codului de Procedura Fiscala, iar apoi va inainta presedintelui Klaus Iohannis propunerea pentru noul ministru.

Victor PontaFoto: Agerpres

"Voi asuma pana miercuri 25 Martie interimatul la MFP! Dupa adoptarea Codurilor Fiscale voi inainta Presedintelui propunerea pt noul ministru", a scris Ponta in mesajul postat pe Twitter.

UPDATE 2: Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care ia act de demisia lui Darius Valcov si, respectiv, cel privind desemnarea lui Victor Ponta in functia de ministru interimar al Finantelor, informeaza vineri seara un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 martie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Darius-Bogdan Valcov, ministrul Finantelor Publice, si se constata incetarea functiei de membru al Guvernului. De asemenea, domnul Presedinte Klaus Iohannis a semnat vineri, 20 martie a.c., Decretul prin care se desemneaza domnul Victor-Viorel Ponta, prim-ministru al Guvernului Romaniei, ca ministru interimar al Finantelor Publice", se arata in comunicatul Presedintiei.

____

Anterior, surse oficiale citate de Mediafax au declarat ca premierul Ponta ia in calcul sa asigure interimatul la Ministerul Finantelor pana miercuri, cand Guvernul va adopta noul Cod Fiscal, urmand sa aiba o discutie pe aceasta tema cu presedintele Klaus Iohannis.

"Varianta luata in calcul este ca premierul sa preia interimatul la Ministerul Finantelor, nu neaparat pentru 45 de zile, cat este termenul legal, ci in principal pana miercuri, cand va fi adoptat Codul Fiscal", au aratat sursele.

Intrebat de jurnalisti daca va prelua interimatul la Finante, Ponta a spus ca va anunta decizia dupa ce se va consulta cu presedintele Klaus Iohannis.

Surse politice au declarat totodata agentiei Mediafax ca premierul Victor Ponta a avut discutii individuale cu Viorel Stefan, presedintele comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, cu Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, si cu Cristian Socol, consilierul sau economic, carora le-a propus postul de ministru al Finantelor, dar acestia au refuzat.

La inceputul saptamanii, Ponta declara ca are trei variante de posibili ministri, dar ca nu stie cine vrea sa fie "kamikaze" la conducerea Finantelor.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca, vineri seara, va merge la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu presedintele Klaus Iohannis despre "relatiile institutionale legate de demisia ministrului de Finante", precum si despre alte probleme care trebuie rezolvate in perioada urmatoare.

"O sa discut cu presedintele despre ce avem de facut in continuare. Deocamdata, am inregistrat, a semnat demisia lui Valcov si cel mai important lucru - pentru Romania deja, nu doar pentru guvern - este ca luni sa avem toate avizele, iar miercuri sa vina la Parlament Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, dupa care toate celelalte sunt secundare", a spus Ponta.

Administratia Prezidentiala a anuntat, vineri, ca presedintele Klaus Iohannis il va primi la Palatul Cotroceni pe premierul Victor Ponta, dupa intoarcerea de la Consiliul European de la Bruxelles, pentru o discutie privind numirea unui nou ministru de Finante.

"Vineri, presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, la intoarcerea de la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, il va primi la Palatul Cotroceni pe prim-ministrul Victor Ponta pentru o discutie referitoare la numirea unui nou ministru de Finante", se precizeaza in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca il asteapta pe presedintele Klaus Iohannis, aflat la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, sa revina la Bucuresti pentru a se consulta cu acesta referitor la numirea unui nou ministru de Finante.

"Voi anunta ministrul dupa ce vorbesc cu presedintele, cand se va intoarce de la Bruxelles", a spus Ponta.

Joi, premierul Victor Ponta a anuntat ca a aprobat demisia lui Darius Valcov din postul de ministru al Finantelor, avand in vedere cererea DNA de arestare a acestuia, si ca va prezenta in cel mai scurt timp presedintelui Klaus Iohannis o propunere pentru acest portofoliu.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Valcov, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele incasate.

Duminica, Darius Valcov i-a inaintat premierului Victor Ponta demisia din functia de ministru al Finantelor, dar Ponta a precizat atunci ca acesta va ramane ministru pana la finalizarea noului Cod Fiscal.