Prima eclipsa a anului 2015 are loc vineri, 20 martie si este observabila si de pe teritoriul Romaniei. Este o eclipsa totala de Soare vizibila de la Polul Nord si partial observabila din Europa, nordul Africii si vestul Asiei, potrivit site-ului astro-info.ro.

Colaj eclipsa 1961-1999Foto: Agerpres

Inca din antichitate babilonienii au invatat cum sa calculeze producerea eclipselor, iar invatatul grec Thales din Milet a reusit sa prevada eclipsa de Soare produsa in anul 585 i.Hr., in Asia Mica. S-a observat ca aceste fenomene se repeta la un interval de aproximativ 18 ani, 11 zile si 7 ore, potrivit Agerpres.

Pentru Romania, fenomenul reprezinta principala eclipsa de Soare vizibila din tara noastra pana in anul 2020 si eclipsa cu cea mai mare magnitudine pana in anul 2027.

In tara noastra, aceasta eclipsa partiala de Soare debuteaza la ora 10:40 in vestul tarii, la ora 10:56 fiind in desfasurare in intreaga tara la altitudinea de aproximativ 40 de grade. Maximul eclipsei se produce in jurul orei 11:55, iar fenomenul se incheie la ora 13:05, avand o durata medie de doua ore si 20 de minute.

In Bucuresti, incepe la ora 10:48, are maximul la 11:55 si se termina la ora 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%, potrivit cercetatorului Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti. Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a discului solar va fi cuprins intre 40 si 55%.

Pentru urmarirea eclipsei de Soare, medicii recomanda utilizarea ochelarilor de protectie, intrucat exista riscul orbirii din cauza luminii puternice.

Urmatoarea eclipsa partiala de Soare vizibila din Romania se va produce peste cinci ani, la 21 iunie 2020.

Alte eclipse de Soare, de data mai recenta au avut loc la 4 ianuarie 2011 si la 29 martie 2006. Durata acesteia din urma a fost de doua ore si 25 de minute pentru Bucuresti. Acoperirea maxima a Soarelui a fost de 80% in sud-estul tarii si de 65% in vestul Romaniei.

Cea mai spectaculoasa eclipsa totala de Soare, vizibila din Romania, numita si "eclipsa secolului XX", s-a produs la 11 august 1999 si a fost una dintre cele mai scurte din istorie. Soarele a fost acoperit de luna timp de doua minute si 23 de secunde. Romania a fost punctul de maxima vizibilitate a eclipsei in Europa. Bucurestiul a fost singura capitala europeana situata pe linia centrala a benzii de totalitate si s-a aflat in zona de maximum la ora 14:07.

Eclipsa de Soare din 1999 a fost vizibila in Europa pe o diagonala lata de aproape 100 kilometri, ce a pornit din nord-vestul continentului pana in sud-estul acestuia, traversand Anglia, Franta, Germania, Ungaria, tarile din fosta Iugoslavie, Romania, Bulgaria si Turcia.

Cele mai bune puncte de observatie au fost cele turistice: Muntii Parang si Retezat, Valea Oltului, Mangalia, Bucuresti, Arad si Timisoara. De altfel, pe teritoriul Romaniei s-a produs cea mai mare acoperire a Soarelui, de 103%, umbra Lunii acoperind astfel o zona putin mai mare decat discul solar. Tot la noi in tara s-a inregistrat si cea mai mare inaltime a Soarelui in timpul eclipsei, 59 de grade.

Spectacolul astronomic extraordinar al sfarsitului de mileniu, cel mai mediatizat din lume, a fost urmarit in cadrul Cupolelor Observatorului Astronomic de presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, alaturi de personalitati internationale din domeniul astronomiei.

Directorul Agentiei Nationale pentru Spatiu si Aeronautica (NASA), Danniel Sanil Goldin, a efectuat o vizita in Romania pentru a vedea eclipsa de Soare. Tot cu acel prilej, celebrul tenor italian Luciano Pavarotti a concertat in Piata Constitutiei din Bucuresti.

Oamenii si-au luat zile libere si s-au deplasat in zonele despre care s-a anuntat ca eclipsa va putea fi vazuta perfect.

Momentul a fost marcat de Banca Nationala prin emiterea de monede si bancnote. Mai exact, a fost emisa o moneda cu valoarea nominala de 500 de lei si o bancnota din polimeri cu valoarea nominala de 2.000 de lei, prima bancnota din polimeri emisa in tara noastra dar si in Europa.

Pentru comemorarea acestui eveniment, in anul 1998 Posta Romana a pus in circulatie o marca postala, cu valoarea nominala de 1.100 lei.

O alta eclipsa totala de Soare vizibila din tara noastra a avut loc la 15 februarie 1961. Durata acesteia a fost de doua minute si 30 de secunde si a traversat Romania la sud de Drobeta Turnu-Severin, Pitesti, Targoviste, Ploiesti, Braila, linia centrala situandu-se tangenta la granita sudica a tarii.

In Capitala, a inceput la ora 8:43 si a ajuns in faza maxima la 9:54.

Atunci, fasia de umbra ce traversase tara a fost mai scurta, pe directia Zimnicea-Bucuresti-Constanta, dar nu a putut fi bine observata nici de populatie si nici macar de astronomii profesionisti, din cauza norilor.

In spatiul romanesc, prima consemnare a unei eclipse de Soare apare in Cronica lui Azarie si a avut loc in 1386.

Documentar Agerpres