Avocatul Poporului a sesizat Inalta Curte de Casatie si Justitie privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor legale in legatura cu includerea perioadei de ucenicie in calculul stagiului de cotizare, in conditiile in care instantele au solutionat diferit aceasta problema. Intr-un comunicat de presa transmis joi, Avocatul Poporului anunta ca a promovat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un recurs in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor legale privind includerea perioadei de ucenicie in calculul stagiului de cotizare, potrivit Mediafax.

Avocatul Poporului a sesizat instanta suprema in conditiile in care instantele de judecata au solutionat diferit aceasta problema legata de existenta unui contract de ucenicie, plata salariilor si a indemnizatiilor, plata cotizatiilor de asigurari sociale si existenta unui contract de munca. Solutiile au fost de admitere a cererilor sau de respingere, dupa caz, iar in motivarea deciziilor s-a avut in vedere indeplinirea fie a tuturor elementelor reclamate, fie s-a cerut dovedirea numai a unuia, a doua sau a trei dintre acestea.

In opinia Avocatului Poporului, perioada de ucenicie trebuie sa fie luata in considerare ca stagiu de cotizare in situatiile in care se face dovada platii contributiilor de asigurari sociale, avand in vedere ca prevederile legale in vigoare considera stagiul de cotizare ca fiind constituit din perioadele in care s-au datorat aceste contributii. De la aceasta regula, legiuitorul a prevazut exceptii - perioade necontributive care au fost asimilate perioadelor contributive si luate in considerare la calculul pensiei.

Intrucat ucenicia nu se regaseste printre exceptiile legale de la regula contributivitatii, Avocatul Poporului considera ca perioada de ucenicie poate fi considerata stagiu de cotizare in situatiile in care se face dovada contributiei.