Odata cu reintroducerea Religiei in sistemul de invatamant public, in unele scoli au fost amenajate Cabinete de Religie, anunta Basilica, agentia de stiri a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane. Aceste Cabinete de Religie din scoli sunt "exceptii", sustine BOR, care precizeaza ca au fost infiintate "la initiativa si cu sprijinul financiar al parintilor". In ceea ce priveste faptul ca peste 90% dintre elevi au fost inscrisi de parinti sa faca ora de Religie pana la finalul acestui semestru, Patriarhia sustine ca rezultatul "uneste formarea spirituala cu informarea stiintifica a elevilor".

Cabinet de Religie in scoalaFoto: basilica.ro

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) anunta intr-un comunicat publicat de centrul sau de presa Basilica faptul ca "odata cu reintroducerea Religiei in sistemul de invatamant public, in mod similar altor discipline scolare (limba si literatura romana, istorie, geografie, limbi moderne, informatica, biologie, fizica, chimie etc.), in unele scoli au fost amenajate cabinete de Religie".

"Cabinetele de Religie in unitatile de invatamant din Romania sunt exceptii, iar nu o regula, fiind infiintate la initiativa si cu sprijinul financiar al parintilor, cu acordul inspectoratelor scolare", sustine BOR, intr-o replica la o postare pe care jurnalistul Moise Guran a publicat-o pe blogul sau.

"Pentru orice disciplina scolara, cabinetul este un centru de resurse cu semnificatie didactica, cu rol motivational pentru elevi. Cabinetul de Religie nu afecteaza procesul didactic sau repartizarea pe sali de studiu, existenta acestuia fiind apreciata pentru contributie la prestigiul unitatii de invatamant", este de parere Patriarhia.

In comunicatul publicat de Basilica, BOR spune ca "peste 91% dintre parinti si-au inscris copiii la ora de Religie, rezultatul fiind o chemare a Familiei, Scolii si Bisericii la dialog, coresponsabilitate si cooperare pentru promovarea unei educatii integrale, care uneste formarea spirituala cu informarea stiintifica a elevilor".

Reactia BOR vine la o zi dupa ce jurnalistul Moise Guran a publicat pe blogul sau, biziday.ro, articolul cu titlul "Victoria Bisericii misionare asupra poporului sau barbar". Acesta a avertizat ca "in paralel cu minutioasa organizare nationala pentru strangerea de semnaturi si adeziuni la ora de religie, Biserica Ortodoxa a avut si un plan B, un plan aplicat deja in unele unitati scolare, si anume acela de a deschide un soi de cabinete de religie".

"Despre capacitatea manageriala a Preafericitului Daniel nici nu are rost sa mai discutam. Este dincolo de orice indoiala", scrie jurnalistul, care precizeaza ca "Biserica are cel mai stabil trust de presa si, evident, propaganda, site-urile legionare il ridica in slavi, ca doar le finanteaza prin reclame la carti religioase, politicienii il doresc de partener ca doar ii invredniceste cu voturi, iar scoli fara apa curenta vor primi totusi bani pentru un laborator de religie".

Citeste aici articolul integral publicat de Moise Guran