O eclipsa partiala de Soare, in timpul careia Luna va acoperi peste jumatate din discul astrului, va putea fi observata si din Bucuresti, vineri, intre orele 10.48 si 13.04. Dr. Cristina Patentasu, medic primar oftalmolog in cadrul Hyperclinicii MedLife Baneasa, avertizeza ca privitul eclipsei de Soare fara protectie poate cauza leziuni la nivelul retinei. Persoanele care vor sa observe fenomenul astronomic trebuie sa poarte ochelari speciali. Metodele improvizate, precum radiografii vechi, DVD-uri sau sticla colorata, nu functioneaza si nu trebuie folosite.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cum putem urmari eclipsa de Soare fara sa ne fie afectati ochii?

Dr. Cristina Patentasu:Ca sa ne protejam ochii in timpul unei eclipse de Soare fie purtam ochelari speciali, fie o urmarim la televizor. Alte variante nu exista. Ochelarii de Soare obisnuiti sau alte metode improvizate nu sunt recomandate. Am avut pacienti care au folosit filtre improvizate in casa, precum radiografii, DVD-uri, sticla colorata. Niciuna dintre aceste variante nu functioneaza si nu ar trebui utilizata.

Unde gasim acesti ochelari speciali?

Dr. Cristina Patentasu: Ochelarii speciali pot fi gasiti in orice cabinet de optica medicala, care vinde ochelari de soare si de vedere. In perioada eclipselor, doritorii vor gasi astfel de ochelari la un pret de aproximativ 20 de lei.

Care sunt riscurile pentru persoanele care nu se protejeaza?

Dr. Cristina Patentasu: Cantitatea de ultraviolete care intra in ochi in timpul unei astfel de eclipse este foarte mare. Ea ajunge la nivelul retinei unde poate sa provoace leziuni, care uneori pot fi ireversibile, daca insistam sa privim in directia eclipsei. Practic, apare o afectiune care se numeste maculopatie solara, o arsura la nivelul retinei. In functie de gravitatea arsurii poate sa scada foarte mult acuitatea vizuala si se poate forma "o gaura" in retina, care poate duce la orbire.

In cazul persoanelor care se uita o fractiune de secunda la eclipsa de soare pot exista leziuni minore, care nu scad acuitatea vizuala, dar nici aceasta abordare nu este recomandata.

Care sunt recomandarile pentru persoanele care poarta ochelari de vedere?

Dr. Cristina Patentasu: Persoanele care poarta ochelari de vedere si vor sa priveasca eclipsa de Soare trebuie sa isi puna ochelarii speciali peste cei normali sau invers.

Ce trebuie sa stie persoanele care vor dori sa fotografieze fenomenul?

Dr. Cristina Patentasu: Cei care vor sa fotografieze eclipsa nu trebuie sa renunte la ochelarii speciali atunci cand fac poze. Obiectivul aparatului nu este suficient pentru protejarea ochilor.

Putem folosi ochelarii speciali de la eclipsele anterioare?

Dr. Cristina Patentasu: Da, pot fi utilizati ochelarii de la eclipsele de Soare trecute daca sunt in stare buna si nu sunt zgariati. Daca exista zgarieturi pe lentila acestora, este de preferat sa achizitionati o pereche noua.