Consiliul National de Integritate (CNI) a luat act de demisia lui Horia Georgescu din functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate, transmisa in urma retinerii pentru fapte coruptie, iar pana la alegerea unui nou sef al ANI, institutia va fi condusa de vicepresedintele Bogdan Stan.

Consiliul National de Integritate a luat act de demisia lui Horia Georgescu din functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), urmand ca aceasta sa fie trimisa Senatului Romaniei, potrivit unui comunicat de presa al CNI. "Prin efectul legii, conducerea Agentiei Nationale de Integritate este exercitata, pana la alegerea unui nou presedinte, de catre domnul Bogdan Stan, in prezent, vicepresedinte al ANI", se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.

In cadrul sedintei de joi, consiliul a discutat si despre pasii ce urmeaza sa fie facuti pentru declansarea procedurii de organizare a concursului pentru alegerea unui nou presedinte al Agentiei Nationale de Integritate.

"Membrii Consiliului National de Integritate apreciaza ca Agentia Nationala de Integritate este o institutie matura, pe deplin operationala, care isi desfasoara activitatea in baza unor proceduri solide, si isi exprima increderea in faptul ca institutia va continua sa-si indeplineasca cu succes obiectivele cuprinse in cadrul normativ existent si asumate prin Mecanismul de Cooperare si Verificare si prin Strategia Nationala Anticoruptie", conform sursei citate.

Horia Georgescu si-a dat demisia de la conducerea ANI, dupa ce a fost retinut, in dosarul in care este acuzat ca, alaturi de alti fosti membri ai comisiei pentru stabilirea despagubirilor din ANRP, a aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Ulterior, el a fost arestat pentru 30 de zile, in urma unei decizii a instantei supreme.

  • Horia Georgescu a condus Agentia Nationala de Integritate incepand din anul 2012

Horia Georgescu, in varsta de 38 de ani, a fost presedinte al Agentiei Nationale de Integritate din aprilie 2012.

In perioada 15 august 1993 - 1 mai 2004, Georgescu a fost consilier la SC Imperial SRL Brasov. Din mai 2004 pana in martie 2007, Geogescu a lucrat ca specialist in investigatii financiare in domeniul protectiei intereselor financiare ale Uniunii Europene la Ministerul Public, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie. Ulterior, Horia Georgescu a fost consilier asistent personal Cabinet secretar de stat - presedinte la Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

In perioada mai-iulie 2007, Georgescu a fost consilier personal al ministrului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, apoi a devenit consilierul ministrului Justitiei (iulie 2007 - noiembrie 2008). Totodata, din aprilie pana in noiembrie 2008 a fost consilier al ministrului - detasat cu atributii de secretar general la Agentia Nationala de Integritate.

Incepand din noiembrie 2008 si pana in aprilie 2012, Horia Georgescu a fost secretar general al ANI.

Horia Georgescu are o casa de 356 de metri patrati in Brasov, precum si doua apartamente in Brasov si in Bucuresti, potrivit declaratiei sale de avere, in care mentioneaza si o datorie de 250.000 de euro catre nasii sai.

Potrivit ultimei sale declaratii de avere din iunie 2014, seful Agentiei Nationale de Integritate (ANI) are un teren agricol in suprafata de 2,5 hectare in Lehliu, judetul Calarasi, obtinut prin donatie in anul 2007.

De asemenea, el are un apartament de 140 de metri patrati in Brasov, cumparat in anul 2007, precum si o casa tot in Brasov, in suprafata de 356 metri patrati cumparata, de asemenea, in anul 2007.

In declaratia de avere, seful ANI mai mentioneaza un apartament in suprafata de 69,93 de metri patrati in Sectorul 1 al Capitalei, cumparat in anul 2011, pe numele Alinei Calborean.

Horia Georgescu are si un autoturism Volkswagen, cumparat in anul 2008.

El are un cont curent de 3.310,77 de lei, deschis in 2007 si declara, de asemenea, doua conturi in lei pe numele Alinei Calborean, in valoare de peste 136.000 de lei, aceasta avand in cont si 5.108 de euro.

Seful ANI a trecut in declaratia de avere, la capitolul "datorii", si mai multe carduri de credit cu valori de 25.200 de lei, 26.000 de lei, 10.000 de lei si 56.645 de euro. La aceeasi rubrica, el mentioneaza si mai multe carduri de credit pe numele Alinei Calborean.

De asemenea, Horia Georgescu precizeaza in declaratia de avere si un imprumut de 250.000 de euro luat in anul 2007 de la Marian si Carmen Petcu, scadent in anul 2027.

In ceea ce priveste veniturile realizate, Horia Georgescu precizeaza ca a incasat in anul fiscal precedent suma de 105.431 de lei din salariul de la ANI, in timp ce Alina Calborean a incasat 119.634 de lei ca notar public. De asemenea, seful ANI mentioneaza in declaratia de avere ca a incasat 25.317 de lei din inchirierea terenului din Lehliu si a apartamentului din Brasov.

Potrivit unor informatii prezentate de Antena 3 in 2012, Horia Georgescu spunea ca a cumparat vila din Brasov si cele doua apartamente, unul in Brasov si celalalt in Bucuresti, pe Bulevardul Magheru, de la parintii sai, cu bani imprumutati de la nasii sai, Marian si Carmen Petcu. Georgescu spunea atunci ca, pentru a returna imprumutul, il mai ajuta si parintii sai.