Gheorghe Funar a fost amendat cu 2.000 de lei de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, dupa ce a declarat in cadrul unei emisiuni ca limba maghiara este "limba cailor", care nu poate fi folosita in Romania. CNCD a argumentat ca aceasta afirmatie creeaza o atmosfera de intimidare, ostila, pe criteriu lingvistic si etnic, si ca nu contribuie la nici o forma de dezbatere publica ce poate duce la un progres al relatiilor umane.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a amendat cu 2.000 de lei pe Gheorghe Funar si l-a obligat sa publice rezumatul aceasta decizii intr-un ziar national. Decizia a fost luata de Colegiul director al CNCD in cadrul sedintei de miercuri, 18 martie 2015.

Petitia a fost depusa la CNCD in octombrie 2014 de catre senatorul UDMR Tanczos Barna. Acesta a reclamat faptul ca pe 22 octombrie 2014, in cadrul unei emisiuni la TVR1, dupa ce le-a adresat telespectatorilor un mesaj de salut atat in limba romana, cat si in limba maghiara, Gheorghe Funar i-a spus moderatorului emisiunii urmatoarele:

  • "spuneti-i colegului de platou din dreapta mea ca traim in Romania, limba oficiala este romana si la Bucuresti, este urmas al limbii primordiale pe planeta, va rog sa nu mai foloseasca niciun cuvant in limba cailor, limba oficiala a Romaniei este limba romana."
  • "suntem in Romania, la Budapesta se poate vorbi, maine este a treia zi nationala a Ungariei, poate vorbi ungureste acolo, aici vorbeste romaneste. Daca eu sunt presedintele Romaniei, va asigur ca nu se va mai vorbi in limba maghiara nimeni, nici la televiziunea romana."

Colegiul director al CNCD a decis ca declaratia potrivit careia limba maghiara este "limba cailor" care nu poate fi utilizata in Romania reprezinta discriminare. In motivare, institutia a explicat ca a declara ca un maghiar din Romania nu poate vorbi limba lui materna, ci doar limba statului, inseamna negarea dreptului romanilor de a vorbi in limba romana in orice alt stat.

CNCD a argumentat ca declaratia a fost facuta in public, la un post de televiziune, si ca "vizeaza atingerea demnitatii, crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, indreptate impotriva petentei, pe criteriul lingvistic si etnic".

Colegiul precizeaza ca, aplicand principiile CEDO, afirmatia potrivit careia limba maghiara este limba cailor care nu poate fi folosita in Romania "nu contribuie la nici o forma de dezbatere publica capabila de a duce la un progres al relatiilor umane, ci creeaza o stare ostila, de intimidare. Aceasta forma de expresie disemineaza, incita, promoveaza intoleranta etnica, prin urmare trebuie sanctionata".

Potrivit CNCD, amenda se achita la Directia Generala a Finantelor Publice Cluj, dovada platii si a publicarii hotararii se va trimite catre CNCD in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a hotararii. Hotararea Consiliului poate fi atacata in termen de 15 zile, la instanta de contencios administrativ.