Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, într-un interviu acordat ziarului timpul.md, că România este pregătită să ofere tot sprijinul Republicii Moldova pentru apropierea de UE, dar că rezultatele depind de nivelul de angajament al Chişinăului. Seful diplomatie romane a subliniat ca Bucurestiul sustine parcursul spre UE al Chisinaului si "racordarea fizica" a statului vecin la Europa, dar acestea depind de "angajamentul Chişinăului" si de actiuni practice, consecvente si "fara echivoc".

Bogdan AurescuFoto: TNB

"Astfel, pentru noi liniile principale de acţiune rămân neschimbate, așa cum am menționat și anterior: susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, racordarea fizică a statului vecin la Europa, sprijinirea reformelor democratice şi întărirea statului de drept. Suntem pregătiți să oferim întreg sprijinul necesar pe toate aceste mari direcții, care răspund în cel mai înalt grad așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova", a spus Aurescu.

„Ceea ce dorim să vedem – și mă refer aici la Uniunea Europeană, inclusiv România - sunt acţiuni practice, consecvente, care să demonstreze fără echivoc voinţa politică de asumare a cursului european, de implementare a reformelor, de transformare în sens democratic a Republicii Moldova, de consolidare a cooperării cu România, în toate domeniile”, a explicat ministrul roman de externe.

Aurescu a dezvaluit si ca Uniunea Europeană nu îşi poate permite să facă paşi înapoi în relaţia cu partenerii estici. "Trebuie să rămânem credibili faţă de partenerii noştri, cu atât mai mult faţă de cei care demonstrează constant voinţa şi capacitatea de avansare pe calea europeană, acum cum este şi Republica Moldova", a explicat seful MAE.