Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca tara noastra are sansa ca, beneficiind de fonduri UE, sa finalizeze procesul de dezinstitutionalizare a sistemului de protectie a copilului si ca isi doreste ca la finalul mandatului sa existe alternative la centrele de plasament pentru copii.

"O societate in care oamenilor nu le pasa unii de altii isi pierde directia. Iar o societate care isi neglijeaza copiii nu are viitor. Prin ceea ce faceti, dar mai ales prin cine sunteti ati reusit nu doar ca acesti copii sa aiba un loc numit "acasa". Ci ati daruit speranta. Dumneavoastra ati vazut suferinta si deznadejde si n-ati trecut mai departe indiferenti. Ati ascultat si ati aratat ca va pasa. Ati venit cu solutii, ati generat dezbatere, ati creat parteneriate cu autoritati publice, ati dezvoltat servicii sociale. Intr-un cuvant ati aratat ca se poate", a declarat Klaus Iohannis, cu prilejul Concertului Sperantei "Hope and Homes for Children Romania", transmite Mediafax.

Seful statului a aratat ca isi doreste ca, la finele mandatului sau, in Romania sa existe pentru toti copiii care au nevoie, alte alternative decat vechile centre de plasament, iar cei care ies din sistemul de protectie sa aiba sanse de a se realiza in viata, adaugand ca acestea sunt "obiective care pot fi atinse prin vointa politica si actiune comuna si responsabila a autoritatilor si societatii".

"Putine cuvinte au un impact emotional mai mare si o rezonanta mai profunda decat abandonul. De cele mai multe ori, consecinta directa a actului de abandon era pentru copii institutionalizarea in cadrul centrelor de plasament. Aceasta solutie trebuie definitiv depasita", a afirmat presedintele Iohannis.

El a mentionat ca trebuie sa trecem de la paradigma care priveste copilul ca asistat social, la integrarea sa in familie si comunitate, la oferirea de servicii sociale diverse si personalizate.

"Daca gandim politicile sociale avand in centru copilul si familia, vom putea pune bazele unei constructii durabile, care raspunde nu doar la problemele curente, ci si la cele care, neabordate la timp, pot afecta generatiile viitoare. Prevenirea separarii copilului de familie si trecerea de la ingrijirea in institutii la incurajarea reintegrarii in familie si comunitate ar imbunatati semnificativ calitatea vietii copiilor din tara noastra", a precizat Klaus Iohannis.

Presedintele a mentionat ca "avem obligatia de a ne indrepta atentia spre toate resursele pe care le putem mobiliza, astfel incat sa obtinem rezultate concrete".

"In acest sens, salut demersurile organizatiei Hope & Homes for Children Romania, care a identificat si promoveaza posibilitatea accesarii de fonduri europene pentru reforma sistemului de protectie a copilului din Romania. Tara noastra are o sansa extraordinara prin programele operationale pentru perioada 2014-2020 pentru ca, beneficiind de fonduri UE, sa finalizeze procesul de dezinstitutionalizare a sistemului de protectie a copilului", a aratat seful statului.