Parchetul General sustine ca are competenta de a solutiona dosarul in care Traian Basescu este cercetat pentru santaj, deoarece acesta nu mai detinea nicio functie publica la momentul in care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de fostul presedinte, scrie Agerpres.

Parchetul General a dat publicitatii, miercuri, un punct de vedere in legatura cu informatiile aparute in presa, conform carora dosarul in care este cercetat fostul sef al statului pentru santaj in legatura cu declaratiile pe care le-a facut la adresa senatorului PSD Gabriela Firea ar fi de competenta procurorilor de la DNA si nu a celor de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, Parchetul General sustine ca, prin ordonanta emisa la data de 17 aprilie 2014, s-a dispus inceperea urmaririi penale cu privire la fapta sesizata prin plangerea penala formulata de catre Gabriela Firea, in temeiul dispozitiilor art. 305 alin. (1) din Noul Cod de procedura penala.

Ulterior, prin ordonanta din data de 11 martie 2015, s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Traian Basescu, sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj, in forma continuata, prevazuta de art. 207 alin. (2) din Noul Cod penal (doua acte materiale), referitoare la declaratiile publice ale acestuia, din datele de 13 aprilie 2014 si 15 aprilie 2014.

'La momentul dispunerii efectuarii in continuare a urmaririi penale fata de domnul Basescu Traian s-a avut in vedere faptul ca acesta nu mai detinea nicio functie publica, de natura a atrage competenta de solutionare a cauzei in raport de calitatea persoanei, fapt pentru care dispozitiile art. 1 litera a) din Legea nr. 78/ 2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie nu sunt aplicabile; pe cale de consecinta, nici dispozitiile art. 131 din acelasi act normativ. Mentionam faptul ca Presedintele Romaniei se bucura de imunitate penala, fapt pentru care nu a fost mentionata aceasta calitate, in mod expres, in nicio dispozitie procesual-penala', declara Parchetul General.

Dosarul in care este cercetat fostul sef al statului Traian Basescu pentru santaj in legatura cu declaratiile pe care acesta le-a facut la adresa senatorului PSD Gabriela Firea ar putea fi de competenta procurorilor DNA, au declarat surse judiciare.

Sursele citate fac trimitere la art. 1 litera a din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Potrivit surselor, in cazul in care competenta de investigare a cauzei ar apartine DNA, atunci inceperea urmaririi penale pe numele fostului presedinte ar fi nelegala