Klaus Iohannis cere reexaminarea Legii privind conferirea titlului de "Erou al Natiunii Romane" lui Avram Iancu, initiata de Crin Antonescu si Teodor Atanasiu

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 18 martie 2015, 14:35 Actualitate | Esenţial


Presedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri Parlamentului o cerere de reexaminare asupra Legii pentru conferirea titlului de "Erou al Natiunii Romane" lui Avram Iancu. Potrivit unui comunicat difuzat de Administratia Prezidentiala, in motivarea cererii sale, seful statului atrage atentia ca potrivit legislatiei doar presedintele Romaniei poate conferi titluri de onoare.

Astfel, sustine Administratia Prezidentiala, art. 94 lit. a), coroborat cu Art. 100 din Constitutia Romaniei republicata, "stipuleaza prerogativa exclusiva a Presedintelui Romaniei de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de catre Prim-ministru, si nu Parlamentului, prin lege".

Proiectul de lege pentru conferirea titlului onorific de "Martir şI Erou al Naţiunii Române" lui Avram Iancu, pentru viaţă închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc a fost initiat de senatorii PNL Crin Antonescu si Teodor Atanasiu. Vezi ce au consemnat cei doi senatori in expunerea de motive pentru adoptarea proiectului

Textul integral al cererii de reexaminare:


Bucureşti, 18 martie 2015

Domnului Călin POPESCU-TĂRICEANU
Preşedintele Senatului


În temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii pentru conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românescLegea are ca obiect de reglementare conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu. Astfel, pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, potrivit articolului unic al Legii transmise la promulgare se conferă fostului conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania titlul de „Erou al Naţiunii Române”.

Cu respectul cuvenit pentru tot ce a reprezentat Avram Iancu pentru națiunea română, considerăm că, atât pentru cinstirea memoriei acestui mare erou, cât și pentru realizarea într-o modalitate adecvată tehnic-legislativ a intenției avute în vedere de legiuitor, se impune reexaminarea de către Parlament a legii menționate.

Prin definiţie, legea, ca act juridic de putere, al cărei conţinut este determinat de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relaţii sociale şi de specificul acestuia, este expresia exclusivă a voinţei legiuitorului. Astfel, în conformitate cu prevederile constituționale referitoare la lege ca act al Parlamentului și având în vedere și jurisprudența constantă a Curții Constituționale din 2005 și până în prezent (Decizia nr. 600/2005, Decizia nr. 970/2007, Decizia nr. 494/2013), chiar în absenţa unei prevederi prohibitive exprese, este de principiu că legea are, de regulă, caracter normativ, natura primară a reglementărilor pe care le conţine fiind însă uneori dificil de conciliat cu aplicarea acestora la un caz sau la cazuri individuale. Așadar, considerăm că recunoștința şi respectul pe care le impun o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic, și cu atât mai puțin politic, în argumente de natură să impună şi să justifice instituirea unui regim juridic intuitu personae, consacrat prin lege întrucât, într-o asemenea situație, legea și-ar pierde rațiunea, ea fiind concepută nu pentru a fi aplicată unui număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcţie de încadrarea lor în ipoteza normei, ci, de plano, într-un singur caz prestabilit fără echivoc.

O reglementare în scopul cinstirii memoriei şi în semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale poate fi însă adoptată de către Parlament, însă aceasta impune o abordare diferită sub aspect tehnic-legislativ, care să aibă în vedere însă rolul Parlamentului în ansamblul autorităților publice, dar și locul legii, ca act al Parlamentului, în sistemul juridic român. În acest sens, considerăm că, pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor naţionale, Parlamentul este în drept să instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de „Erou al Naţiunii Române”, stabilind totodată și procedura de acordare a acestuia, precum şi modalitatea de atestare a acordării titlului (brevet sau plachetă, care să aibă caracter de însemn). De asemenea, prin lege, Parlamentul ar putea reglementa atribuţia celor două Camere de a face propuneri, prin hotărâre, cu privire la personalitățile cărora ar urma să li se confere, în concret, acest titlu.

Față de conținutul normativ al articolului unic al Legii pentru conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc, potrivit căruia acest titlu se conferă prin efectul legii, urmează să aveți în vedere și incidența dispozițiilor Art. 94 lit. a) coroborate cu cele ale Art. 100 din Constituția României republicată, care stipulează prerogativa exclusivă a Președintelui României de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de către Prim-ministru, și nu Parlamentului, prin lege.

Având în vedere necesitatea clarificării aspectelor de mai sus şi ţinând cont de competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii pentru conferirea titlului onorific de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS - WERNER IOHANNIS
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7831 vizualizari

 • -1 (9 voturi)    
  incredibil .... (Miercuri, 18 martie 2015, 14:53)

  R.I. [utilizator]

  Acum serios ... oare K.I. nu are alte lucruri mai importante decat lucrul asta . Cand il vezi ca tace la toate rahaturile pe care le face guvernul poanta si la ordonantele de urgenta date cu directii clare ... apar multe semne de intrebare (sper sa nu fi fost si anul trecut o alegere corecta , dar gresita) .
 • +4 (6 voturi)    
  Eu (Miercuri, 18 martie 2015, 14:57)

  HChifteluta [utilizator]

  N-am inteles nimic din articolul asta. Decat ca s-a scris de vreo 10 ori "conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române”"
  • +5 (7 voturi)    
   Este foarte simplu (Miercuri, 18 martie 2015, 15:13)

   LegatusAugusti [anonim] i-a raspuns lui HChifteluta

   Parlamentarii in loc revizuiasca constitutia si sa se puna urgent la dispozitia justitiei vor sa acorde titluri !
   Asa vor ajunge Vosganian, Chitoiu, Borbely ,Sova, Valcov & co. sa-l declare erou pe Avram Iancu !!!
   Daca ar invia Avram Iancu si ar vedea unde au adus tara si poporul i-ar spanzura in regim de urgenta !!!!!

   NR: am totusi o nelamurire: daca parlamentarii nu se vor opri la timp, titlul va fi conferit intr-o punga de plastic in cimitir ? Sau trimis intr-un offshore ?
  • +9 (9 voturi)    
   Pai (Miercuri, 18 martie 2015, 15:13)

   rutger [utilizator] i-a raspuns lui HChifteluta

   e simplu : Klaus le-a tras o smetie parlamentariilor rrromani sa lucreze in conformitate cu Constitutia si nu dupa ureche si interese, mai ales electorale ! Orice titlu onorific trebuie sa aiba o lege cu modalitati de aplicare si sa fie conforme ! Motivatia nu este impotriva Marelui Erou !!
  • 0 (2 voturi)    
   uite aste era de înțeles ;) (Miercuri, 18 martie 2015, 15:17)

   mama leone [anonim] i-a raspuns lui HChifteluta

   Așadar, considerăm că recunoștința şi respectul pe care le impun o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic, și cu atât mai puțin politic, în argumente de natură să impună şi să justifice instituirea unui regim juridic intuitu personae, consacrat prin lege întrucât, într-o asemenea situație, legea și-ar pierde rațiunea, ea fiind concepută nu pentru a fi aplicată unui număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcţie de încadrarea lor în ipoteza normei, ci, de plano, într-un singur caz prestabilit fără echivoc.
  • +7 (7 voturi)    
   Pe scurt: (Miercuri, 18 martie 2015, 15:24)

   ibag [utilizator] i-a raspuns lui HChifteluta

   Parlamentul nu are voie sa dea o lege prin care sa confere un titlu cuiva anume, doar Presedintele are voie sa fa ca asta.

   Parlamenturl ar avea voie in schimb sa dea o lege privind REGLEMENTARILE despre cand si CUM se pot acorda anumite titulaturi.

   Si mai pe scurt: Parlamentul poate doar sa creeze un cadru legal epntru oferirea unui titlu, pe care apoi Presedintele sa il ofere.
  • +1 (3 voturi)    
   in cazul asta... (Miercuri, 18 martie 2015, 15:30)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui HChifteluta

   Eu zic sa te intorci la cartile tale de colorat, si lasa politica in seama altora. nu e nici o rusine, nu trebuie sa te pricepi la toate.
  • +1 (3 voturi)    
   * (Miercuri, 18 martie 2015, 15:37)

   beresanu [anonim] i-a raspuns lui HChifteluta

   nu trebuia sa-ti sufoci neuronul
 • 0 (2 voturi)    
  s-o trimită spre reexaminare (Miercuri, 18 martie 2015, 15:09)

  VW_Bora [utilizator]

  lui Csibi Barna :-)
 • +3 (3 voturi)    
  E simplu , le zice ca doar el poate acorda titluri (Miercuri, 18 martie 2015, 15:09)

  alin [anonim]

  Art. 94 lit. a) coroborate cu cele ale Art. 100 din Constituția României republicată, care stipulează prerogativa exclusivă a Președintelui României de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de către Prim-ministru, și nu Parlamentului, prin lege.
 • -3 (3 voturi)    
  Important! (Miercuri, 18 martie 2015, 15:14)

  kappa84 [utilizator]

  E exact ce ii trebuie Romaniei acum...nu sunt sute de alte probleme....pfff, incep sa regret orele alea pierdute pentru un vot.
 • -1 (5 voturi)    
  terminator.. (Miercuri, 18 martie 2015, 15:38)

  Zalmoxis [utilizator]

  Cum poate un pampalau (iohanis) sa-i acorde ceva unui erou al neamului ca Avram Iancu?
  Hellvig ia comanda de la nevasta-sa, Iohannis de la cine o primeste?
 • -5 (5 voturi)    
  nu inteleg (Miercuri, 18 martie 2015, 15:43)

  gogu [anonim]

  care e problema lui Iohanis? Are o problema cu Avram Iancu? Sau cu parlamentul? Inteleg ca parlamentul nu mai are dreptul sa faca nimic in tara asta? Decat sa intre la puscarie?
  In ultima vreme se guverneaza numai prin ordonante si prin vointa presedintelui. Ce facem devenim dictatura prezidentiala?
 • -2 (2 voturi)    
  udmr are vreo legatura cu asta? (Miercuri, 18 martie 2015, 15:45)

  marcu [anonim]

  prin faptul ca pot sustine un viitor guvern PNL sau nu?
 • 0 (0 voturi)    
  agent munca temporara (Miercuri, 18 martie 2015, 16:35)

  Sophie [utilizator]

  Dl Klaus, in schimb ati promulgat o lege stramba fara sa o retrimiteti in Parlament. Un muncitor fara calificare nu poate ajunge la un cost de 3000 euro / luna! Asteptam refacerea legii asap.
 • +1 (1 vot)    
  pai nici nu e erou (Joi, 19 martie 2015, 12:15)

  ce minciune [anonim]

  Pai nici nu e erou. atunci cum sa fie titulat erou?
  Ce tampenie
 • 0 (0 voturi)    
  Periculoasa narativa eugenica a nationalismului (Marţi, 24 martie 2015, 1:18)

  Paul Suciu [anonim]

  Bravo lui Johannis ca incearca o contra a narativei national-eugenice promovate de fostul sef al PNL... nici nu ma surprinde lipsa de toleranta a acestui grup, care incearca o diversiune de la problemele economice ale Romaniei prin promovarea unor subiecte dragi ultranationalismului.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by