Premierul Victor Ponta a declarat marti, pentru Reuters, ca pozitia Ungariei fata de Rusia reprezinta un motiv de ingrijorare nu doar pentru Romania, ci si pentru intreaga Uniune Europeana.

Viktor Orban si Victor Ponta, la Bucuresti, in 2012Foto: Agerpres

"Nu vreau sa discut despre un vecin dar cred ca pozitia Ungariei fata de Rusia nu este doar un motiv de ingrijorare pentru Romania, ci ar trebui sa fie o chestiune discutata la nivel european", a spus acesta.

In urma cu doi ani, Jan-Werner Mueller, profesor de politica la prestigioasa universitate Princeton, facea o paralela intre premierul ungar Viktor Orban si Victor Ponta, care preluase puterea de un an si pleda, intr-un editorial publicat The Guardian, pentru dotarea Uniunii Europene cu dreptul de a exclude o tara membra care nu respecta statul de drept.

Ungaria a dat tot mai multe semne de apropiere de Rusia, in ultimii ani, pe fondul unei dominatii absolute a partidului condus de premierul Viktor Orban si a disputelor tot mai dese cu executivul comunitar.

In ianuarie, Ungaria si Rusia au semnat un acord prin care Moscova va oferi Budapestei o linie de credit Ungariei de 10 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 80% din costul extinderii Paks. Acest proiect, in valoare de 12.5 miliarde euro, presupune construirea, din 2018, a doua reactoare de 1.200 MW fiecare, primul reactor fiind asteptat sa devina operativ din 2023.

Paks este singura centrala nucleara din Ungaria, cu patru reactoare rusesti de tip VVER-440. Ea a generat 15,370 gigawati ora anul trecut, reprezentand 50,7% din productia nationala si 36,4% din consum.

La inceputul lui martie, Rusia a anuntat ca ar putea permite din nou importurile de mancare din Grecia, Ungaria si Cipru, adica exact cele trei tari care sustin puternic politica expansionista dusa de Vladimir Putin in Ucraina.