Corespondenta de la Kiev

VIDEO Klaus Iohannis: Romania e favorabila mentinerii regimului de sanctiuni europene impotriva Rusiei / Petro Poroshenko: Romania va oferi ajutor medical pentru soldatii ucraineni raniti, 11 state UE ne vand armament defensiv

de Red. Stiri     HotNews.ro
Marţi, 17 martie 2015, 13:43 Actualitate | Esenţial


Petro Poroshenko si Klaus Iohannis
Foto: Ambasada Ucrainei
Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, la Kiev, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau Petro Poroshenko, ca Romania se pronunta pentru mentinerea regimului de sanctiuni europene impotriva Rusiei pana la aplicarea integrala a acordurilor de la Minsk.

Aceste acorduri urmeaza sa expire in luna iulie a acestui an si deocamdata la nivel european nu exista un consens pentru prelungirea acestora.

Presedintele ucrainean a declarat, la inceputul conferintei, ca este analizata posibilitatea crearii unei linii aeriene Bucuresti - Kiev iar in perioada urmatoare in Romania va veni o delegatie a companiei de gaze Naftogaz Ucraina pentru a discuta despre colaborarea bilaterala.

Petro Poroshenko a precizat ca Romania, la fel ca si Germania, va oferi ajutor medical pentru soldatii ucraineni raniti in conflictul cu trupele separatiste. Intrebat daca a discutat cu Iohannis despre posibilitatea ca Romania sa vanda armament defensiv Ucrainei, Porosenko a evitat un raspuns direct, dar a spus ca in acest momet 11 state UE vand astfel de armament Ucrainei si a spus ca nu le va nominaliza.

Porosenko a mai spus ca va ramane marcat in cartea de istorie a Ucrainei faptul ca Romania a fost primul stat care a ratificat acordul de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeana.

De mentionat ca Porosenko a ascultat declaratia lui Iohannis fara traducere, iar la finalul conferintei a spus "Multumesc, la revedere" in limba romana.
Declaratiile presedintelui ucrainean Petro Porosenko (sursa - Administratia Prezidentiala):

Stimate domnule Presedinte, doamnelor si domnilor, sunt foarte bucuros sa il primesc la Kiev astazi pe domnul Presedinte Klaus Iohannis care a raspuns invitatiei mele de a vizita Ucraina in aceste zile destul de complicate, in conditiile in care Ucraina face tot ce este posibil ca sa indeplineasca Acordul de la Minsk, chiar inaintea Consiliului European. Aceasta este prima vizita a unui presedinte roman in ultimii 7 ani si ea are o semnificatie simbolica. Trecem la o noua etapa a relatiilor bilaterale. Am convenit sa reanimam activitatea comisiei prezidentiale mixte si sa organizam urmatoarea sesiune a acestei comisii prezidentiale mixte in timpul vizitei mele la Bucuresti.

De asemenea, am evidentiat directiile de perspectiva in relatiile noastre, este vorba de proiecte de infrastructura, de proiecte energetice si in alte domenii, care sa aiba o concretizare practica pentru ambele parti. Am abordat si probleme care, traditional, au fost sensibile, de exemplu Canalul Dunare-Marea Neagra si am convenit sa avem un dialog constructiv atat in plan bilateral, cat si in cadrul institutiilor internationale. Vreau sa va asigur ca noi incercam sa demonstram ca suntem in stare sa gasim solutii comune pentru toate problemele care au fost irezolvabile de multi ani. Am transmis Presedintelui Romaniei multumiri pentru ca Romania a fost primul stat care a ratificat Acordul de Asociere Ucraina-UE si acest aspect va ramane consemnat pentru totdeauna in analele istoriei relatiilor bilaterale dintre Romania si Ucraina. Acest lucru demonstreaza, inca o data, care este atitudinea Romaniei fata de perspectiva europeana a Ucrainei si ca viitor membru al Uniunii Europene. Presedintele Romaniei astazi, inca o data, m-a asigurat ca o sa sustina parcursul european al Ucrainei si pozitiile Ucrainei in institutiile europene. Vreau sa multumesc pentru sustinerea de catre Presedintele Romaniei a integritatii teritoriale a Ucrainei si a suveranitatii ei, cu atat mai mult cu cat, acum un an, a avut loc asa-zisul referendum in Crimeea prin care Rusia a incercat sa dea legitimitate anexarii ilegale a Crimeei. Romania si toata lumea nu recunosc acest referendum si sustin Ucraina in frontierele ei international recunoscute. Si pentru aceasta ii sunt foarte recunoscator Presedintelui Romaniei. In ziua in care Parlamentul din Crimeea a anuntat referendumul respectiv eu eram in Crimeea. In acel moment Parlamentul din Crimeea era plin de asa-zisii oameni verzi care erau trupele speciale ale Rusiei si, ca atare, nu putem vorbi despre o alegere libera, nu au fost niciun fel de alegeri.

Astazi am discutat si despre Acordul de la Minsk si, in acest context, inca o data, am declarat ca Ucraina respecta intelegerile de la Minsk. Suntem pentru incetarea focului si eu, personal, drept comandant suprem, am ordonat ca fortele armate ucrainene sa inceteze focul. De asemenea, am retras armamentul greu si toate acestea au loc sub supravegherea expertilor OSCE. Ucraina, de asemenea, incearca sa faciliteze si sa rezolve problema umanitara care a aparut in zonele ocupate. Dar teroristii nu permit intrarea, in aceste teritorii, a ajutoarelor umanitare din Ucraina sau din partea institutiilor internationale.

In acelasi timp frontiera cu Rusia este deschisa si de acolo vin asa-zisele convoaie umanitare care, in fapt, sunt CU totul altceva
, anume o metoda de aprovizionare cu benzina pentru echipamentele militare. Ucraina insista ca toti cei care sunt capturati sa fie eliberati, inclusiv aceia care sunt astazi retinuti pe teritoriul Rusiei, inclusiv pilotul ucrainean Nadia Savcenko. Ea a fost rapita de pe teritoriul ucrainean, unde isi apara pamantul, si este acum retinuta in mod ilegal in inchisorile din Federatia Rusa. Nu i se aduce niciun fel de invinuire, dar, in acelasi timp, este batjocorita aceasta cetateana a Ucrainei.

M-am adresat inca o data Romaniei sa sustina adresa Ucrainei catre Consiliul de Securitate al ONU si Consiliul Uniunii Europene, pentru a se asigura securitatea liniei care separa fortele guvernamentale ucrainene de fortele separatiste. O astfel de sustinere din partea institutiilor internationale va facilita solutionarea acestei probleme si va duce la o minimizare a numarului de victime.

De asemenea, am discutat despre situatia de securitate din bazinul Marii Negre si despre situatia Republicii Moldova, in special despre regiunea transnistreana. Am convenit sa facem tot ce ne sta in putere pentru a rezolva aceasta problema astfel incat, in viitor, regiunea transnistreana sa fie integrata in Republica Moldova.

Totodata, am convenit sa avem mai mult succes in micul trafic de frontiera, care ar ajuta foarte mult populatia de pe ambele parti ale frontierei. Avem o linie destul de lunga de frontiera comuna, de aceea aceasta initiativa o sa faciliteze trecerea frontierei pentru milioane de oameni de ambele parti. Am convenit ca Romania o sa sustina eliminarea vizelor pentru cetatenilor ucraineni. Pentru aceasta, inca o data, ii multumesc Presedintelui Romaniei, care a avut mai multe initiative atat in plan bilateral, cat si in plan regional. Cred ca ceea ce asteapta multi oameni, din ambele state, este sa avem o cursa aeriana directa Kiev-Bucuresti si consider ca in viitorul apropiat o sa rezolvam si aceasta chestiune.

Bineinteles ca avem interese si in domeniul energetic, si saptamana aceasta o delegatie a Naftogaz Ucraina va veni la Bucuresti pentru a discuta lucruri foarte concrete in domeniul energetic. In general agenda discutiei de astazi a fost punctata pe probleme concrete, care sa duca la rezultate.

Sper ca relatiile intre statele noastre vor fi aceleasi ca si intre Presedinti, adica bune si de prietenie. Va multumesc.

Declaratiile presedintelui roman Klaus Iohannis:

Va multumesc, domnule Presedinte. Va multumesc pentru primirea calda, pentru discutiile deschise, discutiile constructive pe care le-am avut astazi. Mi-am dorit ca prin prezenta mea la Kiev sa reafirm vointa de aprofundare a relatiilor noastre si sprijinul ferm al Romaniei pentru apropierea Ucrainei de Uniunea Europeana. Atat domnul presedinte Porosenko, cat si eu, am apreciat cooperarea romano-ucraineana ca fiind una solida. Romania isi doreste sa fie un partener al Ucrainei si sa impartaseasca experienta si expertiza acumulata in procesul de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana si la NATO. In acest sens, ne-am referit la continuarea proceselor de reforma interna, in special privind consolidarea democratiei si intarirea statului de drept. In acest demers pornim de la un angajament comun: o relatie de buna vecinatate si o regiune sigura si prospera. O asemenea evolutie este benefica cetatenilor ucraineni, intregii regiuni, consolidand stabilitatea in aceasta parte a Europei. Consideram ca, atunci cand exista vointa politica, dublata de o preocupare reala si sincera pentru o buna si transparenta informare a cetatenilor nostri, provocarile pot deveni oportunitati. Am dorit sa reafirm sustinerea Romania pentru suveranitatea, unitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Aceasta este evidenta nu numai la nivelul autoritatilor, ci si al societatii si opiniei publice din Romania in ansamblul sau. Asumarea de catre Romania a rolului de natiune-lider a Fondului NATO de sprijin in domeniul combaterii amenintarilor cibernetice este doar un exemplu in acest sens.

Am subliniat in cadrul discutiei importanta aplicarii rapide si neconditionate a Pachetului de Intelegeri de la Minsk din 12 februarie 2015. Pachetul trebuie implementat integral, neintarziat si neconditionat. Pozitia Romaniei este favorabila mentinerii regimului de sanctiuni al Uniunii Europene la adresa Federatiei Ruse atata timp cat nu se inregistreaza aplicarea deplina a Acordului sau daca situatia din teren continua sa se degradeze. Ucraina a regasit in statele membre ale Uniunii Europene parteneri fermi si loiali principiilor prevazute de tratatele internationale, incalcate prin anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea. Mentinerea cursului reformelor este cel mai bun mesaj privind angajamentul Ucrainei pe calea europeana. Pentru Ucraina, Acordul de Asociere reprezinta un instrument eficient, a carui implementare asigura alinierea intr-o mare masura la acquis-ul comunitar si astfel conduce la apropierea concreta de Uniunea Europeana.

Consideram ca Summitul Parteneriatului Estic de la Riga ar trebui sa contureze o viziune ambitioasa, strategica, a Uniunii Europene fata de statele din Vecinatatea Estica. Pornind de la o abordare flexibila, pe termen mediu si lung, aceasta ar trebui sa tina cont de aspiratiile europene ale statelor partenere si de principiile diferentierii si evaluarii pe baza meritelor proprii. Am convenit ca trebuie sa dam o vizibilitate mai buna comunitatilor noastre etnice care traiesc in Romania, respectiv in Ucraina. Ele trebuie sa devina un liant si un pod in relatiile noastre. In acest sens, este nevoie ca mecanismele relevante pe linie guvernamentala sa isi reia activitatea si sa abordeze aspecte de actualitate. Dorim ca prin toate actiunile noastre sa vedem efecte pozitive in ceea ce priveste contactele directe intre cetatenii nostri si proiecte comune in plan economic si cultural. Va multumesc!

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8522 vizualizari

 • -11 (21 voturi)    
  Am 1,5 milioane like-uri pe fb (Marţi, 17 martie 2015, 13:49)

  Velma Kelly [utilizator]

  aplauze.
  • +5 (11 voturi)    
   Cea mai importanta initiativa strategica posibila (Marţi, 17 martie 2015, 16:07)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   Cred ca Iohannis pune la cale o intelegere intre Romania, Polonia si Ucraina care sa contracareze eficient influenta rusa.

   Cele trei tari au impreuna un total de 100 de milioane de cetateni fata de 143 cat are Rusia. Orice cooperare in domeniul securitatii - mai ales militara - in acest sens va avea un impact deosebit asupra tuturor, iar interesul in domeniul apararii e practic identic pentru cele trei tari.

   In aceste conditii si unirea tuturor romanilor devine posibila, si e si in interesul Ucrainei si a Poloniei.

   Sper sa fie un lucru bine facut.

   I really like it!

   Sa fim destepti!
   • -2 (8 voturi)    
    importanta pe naiba (Marţi, 17 martie 2015, 17:11)

    freejack [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

    Orice alianta cu Ucraina e o prostie. Cu Polonia suntem deja aliati in cadrul NATO.
    Cum devine posibila unirea tuturor romanilor cand teritorii romanesti raman sub ocupatie? Din contra alianta asta inseamna renuntarea definitiva la orice aspiratie de reunificare. Iohannis forteaza Romania sa intoarca si celalalt obraz.
   • 0 (0 voturi)    
    tu crezi bazaconia asta ? (Miercuri, 18 martie 2015, 9:59)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

    din pacate,forta tehnicii militare a rusiei e incomparabil mai mare ,vis-a-vis de forta teh. militara din prezent.,a celor 3 tari......daca ne lasa rusii in pace, poate se schimba situatia, peste...".n" ani.

    p.s.irationalii se vor grabi cu minusurile, dar asta e situatia reala.
 • -15 (19 voturi)    
  Schritt für Schritt (Marţi, 17 martie 2015, 13:51)

  Mazeta [utilizator]

  Cuvintele lui Iohannis sunt traduse din germană. România nu a oferit Ucrainei nici arme, nici bani. Ghinion!
 • -7 (11 voturi)    
  Impozitam spaga? (Marţi, 17 martie 2015, 13:54)

  Marian74 [utilizator]

  Spaga data de ranitii ucrainieni se va impozita si ea? Parlamentarii ar putea sa dea dovada de omenie pe banii altora si sa o scuteasca de impozit. Macar ptr. imbunatatirea relatiilor romano-ucrainiene..
  • -1 (9 voturi)    
   Bineinteles ca (Marţi, 17 martie 2015, 14:42)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Marian74

   porosenko, obliga romanii din Bucovina de Nord sa lupte si sa moara pe frontul ruso-ucrainian, iar noi sa -i ajutam. Frumos. Halal imbunatatire a relatiilor...
   • +7 (7 voturi)    
    nu ne trebuie transnistria....vrem ce-i al nostru (Marţi, 17 martie 2015, 16:34)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

    Cernauti, Herta, nordul Maramuresului si Bugeacul.
 • +2 (6 voturi)    
  zero dark thirty 2 (Marţi, 17 martie 2015, 14:01)

  un domn [utilizator]

  ready...green light for Moscow ashes...
 • -12 (18 voturi)    
  Multumesc, la revedere! (Marţi, 17 martie 2015, 14:15)

  qwertyuiop [utilizator]

  Porosenko a ascultat fara treducator pe Iohannis si la final a spus in romana: "Nu am inteles nimic din ce ati spus"
 • +5 (5 voturi)    
  Unde sunt banii investiti.. (Marţi, 17 martie 2015, 14:31)

  Mirobo [utilizator]

  .... la Krivoi-Rog ?
 • -2 (8 voturi)    
  acordam ajutor medical? (Marţi, 17 martie 2015, 14:43)

  xanti [utilizator]

  Pai in Romania nu avem sistem de sanatate eficient pentru romani dar barem pentru ukrainieni.
  Uite asa ne implicam in razboi,daca ne da rusul o bomba o fi justificat?
 • +3 (3 voturi)    
  Ne vand (Marţi, 17 martie 2015, 15:04)

  Qu [utilizator]

  Corect spus in articol.
 • +5 (9 voturi)    
  interesant (Marţi, 17 martie 2015, 15:14)

  un oarecare [utilizator]

  cat de multi apar sa arunce cu noroi in orice nu este favorabil Rusiei si politicii lui Putin.
  Curios lucru.... cati sunteti in total? 1, 2?
  PS: bonuri de masa primiti?
  • -1 (5 voturi)    
   acordam ajutor medica (Marţi, 17 martie 2015, 16:13)

   eledas [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

   uite ca mai aparui si eu! Nr. 3?
   In Romania aveti un sistem sanitat dement si de tot kk Nu dai spaga mori in drum si nimeni nu iti spune ce drepturi ai si ce programe exista. Asa zisi vostri medici de fam. niste figuranti pana la cer (ce-i drept nu toti dar marea majoritate) Dar voi trimiteti fratilor la ucrainieni ca batranii vostri crapa zacand prin spitale ne bagati in seama chiar si fara cearceafuri sub ei ca deh! le murdaresc si are spalatoria prea multa treaba, asta nu de altceva ci doar pt ca asistentele fura pampersurile primite in dotate si le vand sa mai faca si ele un ciubuc daca tot batranii nu au ce le da. Poti sa contrazici cat vrei ...stiu ce spun.
   • +3 (3 voturi)    
    spune te rog... (Marţi, 17 martie 2015, 17:00)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui eledas

    explica cum se inrautateste situatia medicala proasta ce e drept din romania din cauza unor pacienti care nu vorbesc romana.
    cati bani se fura (vezi stritile unde apar arestarile DNA) in tara asta si tu ai descoperit risipa. ca acordam ajutor medical unor oameni.
    deci inainte sa acordam ajutor medical unor oameni din afara romania situatia medicala era mai buna si acum s-a inrautatit.
    un singur lucru ai zis corect. ai aparut si tu Nr. 3 sau al catelea esti...
    • -2 (4 voturi)    
     Nu pot crede (Marţi, 17 martie 2015, 18:59)

     mopsu [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

     ceeace spui. Ucrainienii trimit la moarte oameni , pentru pamantul care nu le apartine si tu vrei sa-i salvam cu putinele resurse pe care le avem. Sunt nr 4.
     • +2 (4 voturi)    
      pentru nr. 4 (Marţi, 17 martie 2015, 21:33)

      un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

      ce am spus mai sus e logica simpla. tu spui ca nu crezi. ce e de crezut? nu am zis o supozitie sau o teorie abstracta despre viata de apoi sau despre extraterestrii. am zis ca avem coruptie care creaza pagube financiare substantiale. tu spui ca nu poti crede.
      ucraina lupta pentru pamantul care nu le apartine ai spus? nimic mai fals. tu te referi la teritoriul din ucraina de vest, care era mare parte la polonia si putin pe la romania. In est este cu totul alta poveste. asta e istorie nu supozitie, asta poti crede?
      Ucraina trimite la moarte oameni? Ucraina isi apara teritoriul statului actual. ceea ce ar face oricine. oricine s-ar apara in fata unei agresiuni straine.
      Esti lipsit de logica si faci supozitii rau voitoare...
      PS: iti era frica ca nu iti iei bonurile pe ziua de azi?
    • +1 (1 vot)    
     iti scriu pt ca de spus ar trebui sa te sun si cho (Miercuri, 18 martie 2015, 13:12)

     eledas [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

     vorbesc perfect romana si stiu ce am scris si trait personal. Risipa nu am descoperit-o eu ci este acolo la loc de cinste mana in mana cu mita si furtul!!!.
     Cateodata am impresia ca arestarile si dosarele DNA se fac ca sa fie facute pt a avea de lucru!!!
     Fiecare Presedinte al Ro. de dupa Iliescu a inceput fulgerator! Dosare si cercetari, DNA sus DNA jos iar dupa 1 an s-a calmat sit.
     Sa vedem cat va tine de data asta!!! ?
 • -3 (7 voturi)    
  Aoleo...ajutor medical? (Marţi, 17 martie 2015, 15:57)

  Je__ [utilizator]

  Sa le trimita asistentele noastre. S-ar putea sa moara ranitii de indiferenta.
 • +2 (4 voturi)    
  CE INSEAMNA ARMAMENT DEFENSIV? (Marţi, 17 martie 2015, 16:37)

  schroedinger [utilizator]

  Plase de prins gloantele, spray-uri lacrimogene?
 • +1 (5 voturi)    
  Alianta romano-ucrainiana pentru Transnistria (Marţi, 17 martie 2015, 16:51)

  RaduMiron [utilizator]

  Populatia rusa e minoritara in toate regiunile transnistriei. Sustinerea venirii la putere a unui partid pro-european romano-ucrainian ar putea fi singura solutie fezabila pt rezolvarea conflictului transnistrean.
  • 0 (0 voturi)    
   nu ne intereseaza transnistria....... (Miercuri, 18 martie 2015, 17:00)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

   vrem Bugeacul, Cernauti, Herta si nordul Maramuresului......restul sunt vrajeli, nu ne intereseaza pr. interne ruso-ucrainiene, sa se spele pe cap cu ele.
 • -1 (3 voturi)    
  Prima actiune corecta si majora din mandat (Marţi, 17 martie 2015, 20:20)

  dezamagitul [utilizator]

  Pe langa alte actiuni minore si nefolositoare ca decorarea unor dubiosi si borfasi,cand nu a luat o atitudine clara si hotarata ca fost profesor cand ponta si-a dat o lege pentru a se proteja cu plagiatul . Sau cand parlamentarii l-au sfidat si au votat pentru hoti nu a luat o atitudine hotarata si clara.
  Domnule Iohhanis meritati toate laudele pentru aceasta atitudine hotarata impotriva cotropitorilor.
  • 0 (0 voturi)    
   suntem cotropiti.!!!.....n-am stiut. (Miercuri, 18 martie 2015, 16:55)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui dezamagitul

   mai lasa-l cu laudele, ca......pana acum nu a facut nici un lucru bun.....mai treb. sa asteptam.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu exista (Miercuri, 18 martie 2015, 9:54)

  soringusar [utilizator]

  Nu exista nici o diferenta intre Ucraina si Rusia vs Romania.
  Ne vad la fel, ca revizionisti.
  • +2 (2 voturi)    
   ....ca "revizionisti"...de drept (Miercuri, 18 martie 2015, 10:02)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui soringusar

   .................nu ocupanti cum sunt ei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by