​Interviu HotNews

Plicurile din spitale vor fi impozitate dar “medicii vor fi fericiti pentru asta”. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, despre legea care ar putea stopa migratia medicilor din Romania

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 16 martie 2015, 16:21 Actualitate | Esenţial


prof. dr. Dorel Sandesc
Foto: opiniatimisoarei.ro
Proiectul de lege care va schimba sistemul medical romanesc mai drastic decat ar fi putut s-o faca pachetul de reforma Basescu a ajuns pe masa parlamentarilor. Daca va fi aprobat, medicii isi vor putea trata pacientii in spitalele de stat si in regim privat. Plicurile vor fi practic oficializate dar sub conditia respectarii regulilor legii, iar banii din ele vor fi impozitati.
 
Peste 100 dintre parlamentari au semnat deja proiectul, desi din el lipsesc elemente esentiale. Medicul Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si profesor al Facultatii de Medicina din Timisoara, incearca sa lamureasca, intr-un interviu pentru HotNews, neclaritatile existente. Forma actuala a proiectului se bazeaza pe sugestiile Colegiului Medicilor si ale altor organizatii profesionale ale medicilor.  
Vlad Mixich: Cine stabileste concret cat va trebui sa plateasca pacientul pentru serviciul medical furnizat in regim privat in spitalul de stat?

Dorel Sandesc:
Acest proiect nu este un proiect finalizat si unul dintre aspectele care va trebui reglementat este chiar acesta: limita care sa se puna pentru onorariile expertilor solicitati in mod expres de pacienti. Va trebui gandita o formula prin care sa se evite excesele. Eu sunt total de acord cu aceasta idee.

SPITALUL DE STAT VA INTRA IN COMPETITIE DIRECTA CU SPITALUL PRIVAT
 
V.M.: Proiectul este deja intrat in Parlament. Exista posibilitatea ca, in cateva saptamani, sa ne trezim cu el aprobat fara sa fie inclusa o astfel de limita. Cum a fost aceasta chestiune gandita in logica initiala a acestui proiect?

Dorel Sandesc:
Nu e trecut in proiect nici cat va primi spitalul [ca procent din tariful platit de pacient, n.r.]. pentru ca aceste aspecte tehnice vor fi stabilite prin normele legii.

V.M: Dar aceste aspecte tehnice sunt esentiale. Este in regula ca ele sa fie stabilite prin norme, nu in lege?

Dorel Sandesc:
Putem sa introducem in lege cat mai multe si nu a avut loc inca nicio discutie la comisiile de
Sanatate din Parlament despre asta. Da, eu sunt de acord sa se introduca prin lege cat mai multe ca sa avem astfel o garantie.

V.M.: Cine va stabili tarifele cu consumabilele si cazarea pe care va trebui sa le plateasca pacientul daca vrea sa fie tratat dupa-amiaza in regim privat intr-un spital de stat?

Dorel Sandesc:
Aceste costuri vor fi [stabilite in functie de] preturile de achizitie ale spitalului respectiv.

V.M.: Deci cu cat managerul spitalului va face licitatii mai economicoase cu atat preturile pentru pacient vor fi mai bune?

Dorel Sandesc:
Si cu atat spitalul va fi mai interesant pentru pacienti. Si spitalele publice vor putea veni cu o oferta intr-un mediu in care aceasta activitate exista deja in spitalele private. Nu obligam doctorii sa lucreze mai mult. Medicii si acum desfasoara activitate privata. Dar acum dam legal posibilitatea ca un spital public sa faca si el o oferta si [medicul] sa poata utiliza platformele tehnologice, spatiile [din spitalul public] pentru activitate in afara programului de lucru. Daca spitalul va avea o politica de achizitii adecvata si va face o oferta mai avantajoasa decat un spital privat, atunci pacientul, cat si medicul care acum lucreaza in privat, vor putea opta si pentru aceasta oferta. Practic [spitalul public] intra in competitie directa cu spitalul privat.  

50% PE BANI – 50% PE ASIGURAREA DE STAT

V.M.: Ce-l va impiedica pe un chirurg sa opereze in spitalul de stat doar cazuri la cerere sau in regim privat?

Dorel Sandesc:
Limitele pe care le vom pune foarte clar. Suntem in discutii cu colegii nostri din Franta si vrem sa impunem o limita astfel incat niciun medic sa nu poata desfasura in timpul programului de lucru din spitalul public doar activitate la cererea expresa a pacientului.

V.M.: In Franta, medicii nu au voie sa opereze in regim privat in spitalul de stat mai mult de cat opereaza in regim de stat. Asa se va intampla si la noi?

Dorel Sandesc:
Exact. Asta este si viziunea noastra: 50% - 50%.

V.M.: Dar in Franta au voie sa opereze in regim privat in spitalele de stat doar anumiti medici, cei ajunsi la un anumit nivel profesional.

Dorel Sandesc:
Asa este. Acolo aceasta alocare se face doar varfurilor medicale. Aici este un subiect de discutie: daca sa limitam strict la niste titluri academice sau sa lasam la expertiza recunoscuta pe care unii medici o au? Se stie ca sunt medici care, chiar daca nu au cele mai inalte titluri universitare, totusi sunt foarte apreciati pentru profesionalismul lor. Dar limitarea se impune clar.

V.M.: Ce-l va impiedica pe un chirurg sa nu-si stabileasca tariful astfel: banii pe care ii primeste acum in plic, neoficial, plus banii pe care va trebui sa-i plateasca ca impozit statului?

Dorel Sandesc:
Aici va trebui sa gasim o solutie sa limitam excesele. O discutam intre noi, cu colegii, cu parlamentarii, pentru a evita excesele in ceea ce priveste tarifele. Pare ca proiectul vrea sa favorizeze doar oamenii care au bani, care isi pot permite sa opteze, si personalul medical. Si sa defavorizeze cetatenii care nu au posibilitati financiare. Perceptia aceasta este falsa. Sa recunoastem fara ipocrizie ca fenomenul platilor informale exista. Este un fenomen ilegal, degradant si pe care dorim sa-l desfiintam pentru ca din cauza lui cetatenii obisnuiti care nu au posibilitati financiare nu beneficiaza [de servicii medicale de calitate].  

V.M.: Si care va fi beneficiul acestei legi pentru pacientii fara posibilitati financiare?

Dorel Sandesc:
Atat din activitatea privata dupa program [in spitalul de stat], cat si din onorariile la cererea expresa a pacientilor, spitalul public va avea de castigat in mod direct. Acesti bani vor aduce efecte pozitive clare pentru toti pacientii spitalului, mai ales pentru cei care nu-si permit financiar. Pentru ca spitalul va avea o resursa financiara suplimentara care poate fi semnificativa si care va ameliora direct, semnificativ, calitatea ingrijirii tuturor pacientilor din spital. Cresterea calitatii ingrijirilor din spital pentru toti pacientii este marea schimbare adusa de aceasta lege. Acest sistem s-a probat si in alte tari.

V.M.: Da, dar proiectul romanesc nu urmeaza intru totul modelul din alte tari. Sper ca modificarile despre care vorbiti sa existe, ca altfel…

Dorel Sandesc:
Noi vom promova acest lucru si sunt convins ca in ceea ce priveste aceste aspecte vom gasi intelegere.  

MINISTERUL SANATATII NU VA MAI AVEA NICIO TOLERANTA PENTRU PLICURILE DIN SPITALE

V.M.: Ce anume garanteaza faptul ca nu va continua sa functioneze, in paralel cu sistemul propus de dumneavoastra, si sistemul plicurilor?

Dorel Sandesc:
Cred ca in momentul in care se ofera niste instrumente legale de reglementare a relatiei medic-pacient, de valorizare a expertizei profesionale, covarsitoarea majoritate a corpului medical, care sufera din cauza statutului de vulnerabilitate continua, va fi bucuroasa ca are aceasta posibilitate. Medicii nu-si vor risca prestigiul, libertatea, pozitia pentru ca aceste venituri vor fi fiscalizate. Sunt convins ca si legea va contribui prin sanctionarea drastica si nici noi nu vom mai avea niciun fel de toleranta pentru asta.

V.M.: Veti introduce noi sanctiuni in lege?

Dorel Sandesc:
Ele exista deja in lege. Eu sunt pentru sanctionarea drastica a tuturor celor care, avand posibilitatea legala de a-si valoriza performanta profesionala, vor continua in sistemul neoficial al plicurilor. Daca exista ceva ce s-ar putea adauga prevederilor legale in materie de plati informale, de mita, sigur putem sa acceptam si sa le promovam chiar.

V.M.: Dar in momentul in care aceasta lege va intra in vigoare, venitul pe care medicii il castiga in mod real va scadea pentru ca practic toti banii pe care astazi ii primesc in plicuri vor fi impozabili. Medicii vor avea mai putini bani.

Dorel Sandesc:
Dupa cum bine stiti, problema veniturilor mici ale medicilor nu se refera la cei care sunt cautati. Medicii foarte cautati vor fi fericiti sa-si poata desfasura activitatea transparent, legal. Stiu foarte multi medici care ar aprecia acest lucru si sa poata spune la sfarsitul anului: iata, sunt un doctor foarte bun si am castigat 40.000 de Euro de la pacienti care au optat pentru mine. Nu este esential faptul ca lor le vor scadea putin [veniturile]. Este esentiala castigarea demnitatii lor. Vor beneficia semnificativ si pacientii asigurati fara posibilitati financiare prin asigurarea unor conditii mult mai bune. Ei nu vor mai trebui sa-si cumpere atatea lucruri ca acum pentru ca spitalul nu le are. Si vor castiga medicii tineri, la inceput de cariera, care nu au inca prestigiu profesional si care au venituri foarte mici. Prevedem ca din fondurile obtinute [din activitati private in spitalul de stat] vom putea asigura o crestere a veniturilor intregului personal medical. Caci o activitate in regim privat va fi efectuata de o echipa, in care va intra si un medic tanar, iar o parte din onorariu va merge si la aceasta echipa.

V.M.: Asta se intampla si acum prin platile in plicuri...

Dorel Sandesc:
Nu sunt convins.

V.M.: … in majoritatea cazurilor. Dumneavoastra sunteti anestezist si sunt convins ca stiti cum se dau plicurile la o operatie intr-un spital din Romania. Ma bucur ca medicii isi vor recupera demnitatea dar, in acelasi timp, veniturile lor reale vor scadea pentru ca vor trebui sa plateasca impozit.

Dorel Sandesc:
Dar ei vor fi fericiti pentru asta. Majoritatea vor aprecia. Sunt dispusi sa se fiscalizeze totul.

SOLUTIA PENTRU DRAMA MIGRATIEI MEDICILOR

V.M.: O alta nelamurire importanta. Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat intr-un interviu ca, atunci cand aceasta lege va deveni functionala „pacientul va sti din capul locului cat il va costa daca vrea sa mearga la doctorul Popescu. Si va trebui sa i se spuna de la inceput care este costul si ce inseamna acest cost. Daca pacientul nu-si poate permite, atunci va sta la rand.” Care este limita maxima concreta a statului la rand: o saptamana, o luna, 6 luni?

Dorel Sandesc:
Pacientul poate opta pentru un anume expert, prevede proiectul. Dar pacientul va fi tratat normal. Lista de asteptare nu va creste. Presedintele CNAS se referea la asteptarea la un anumit medic. Nu la asteptarea in general. Daca pacientul doreste cu un anume expert [atunci va astepta]. Daca nu, va putea sa fie tratat in timpul programului pe care acest medic este obligat sa-l asigure si pentru pacientii care nu opteaza in mod expres pentru dansul, si sa ajunga sa fie tratati de dansul. Iar daca nu, va putea fi tratat in clinica respectiva de personalul din clinica. Daca vrei cu un anume expert poti beneficia mai repede de serviciile sale daca optezi decat daca nu optezi. Dar nu este exclus ca si pacienti care nu au posibilitati financiare sa fie tratati de acest expert.

V.M.: Voi putea eu, ca pacient, sa-mi acopar o parte din plata pentru tratamentul in regim privat in spitalul de stat cu asigurarea mea de sanatate de la stat?

Dorel Sandesc:
Stim bine ca, in prezent, un pacient asigurat beneficiaza in spitale private de o acoperire partiala a costurilor din asigurarea de stat. Putem asigura exact aceleasi conditii pentru ca aceasta este ideea: sa lasam si spitalul public sa participe in conditii egale cu spitalul privat la aceasta oferta. Cand un medic va desfasura activitate privata va trebui sa opteze daca o desfasoara intr-un spital public sau intr-un spital privat. Atunci se va face separarea care cred ca este necesara. Aceasta va fi o dezbatere interesanta pentru ca s-a spus deja ca nu ne putem permite, in prezent, sa punem in Romania medicii sa aleaga unde sa profeseze: ori la public ori la privat. Asta va accentua migratia medicilor pentru ca le-am taia o posibilitate de a-si completa veniturile si asa prea mici. Dar daca le vom oferi posibilitatea de a avea activitate privata in spitalul public, atunci aceasta separare ar putea avea loc. Cei care desfasoara activitate privata in spitalul public nu o vor mai desfasura in unitati private.

V.M.: Care a fost implicarea Colegiului Medicilor in scrierea acestui proiect?
 
Dorel Sandesc: Acest proiect sintetizeaza propuneri venite din mai multe medii. De la societati profesionale medicale, Colegiul Medicilor, dupa discutii cu sindicate si este o varianta care fara indoiala va fi subiectul unor modificari si imbunatatiri.

V.M.: Dar care a fost implicarea pacientilor, caci proiectul ii afecteaza direct?

Dorel Sandesc:
Aceasta propunere vine mai mult din zona profesionala si sindicala. Dar dorim sa avem dialog si cu asociatiile de pacienti. Cred sincer ca ceva trebuie facut in fata dramei migratiei medicilor. Solutia perfecta ar fi triplarea salariilor medicilor, egalarea salariilor din sectorul medical cu cele din sectorul juridic. Macar. Dar atata timp cat vedem ca asta nu este posibil, nu ne mai permitem doar sa stam si sa criticam.

V.M.: Nu e posibil pentru ca politicienii fura enorm. Din spagile de zeci de milioane de Euro luate de multi dintre ei s-ar fi putut plati decent o multime de medici.

Dorel Sandesc:
Sigur ca da. Dar trebuie sa se inteleaga ca daca nu avem curajul sa facem ceva acum, peste cativa ani va fi prea tarziu. Nu vom mai avea cui sa aplicam o alta masura. Nu e un proiect perfect, dar este o masura care aduce lucruri care exista si in alte locuri din lume in forme foarte apropiate.  

V.M.: Cand vom vedea forma finala in Parlament?

Dorel Sandesc:
Mi-e greu sa spun.

V.M.: De ce nu anuntati public atunci cand acest proiect de lege foarte important pentru pacienti si medici se dezbate in Parlament?

Dorel Sandesc:
E o idee foarte buna asta, dar pana acum nu a fost inca nicio dezbatere in Parlament. Si sunt convins ca, prin dialog deschis, se poate ajunge la solutii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20549 vizualizari

 • +21 (31 voturi)    
  "Plicurile vor fi oficializate" (Luni, 16 martie 2015, 16:44)

  lucadd [utilizator]

  A se citi MITA sau, cum a fost invatat romanul sub comunism, "bani pe sub maneca". Asta e plicul postcomunist, care acum se vrea legalizat si impozitat.
  Mai bine privatizati complet sistemul ca deja ati supt destul de la buget cu sistemele vostre mixte.

  "A trata pacientii in spitalele de stat si in regim privat?"
  Pai nu mai bine mergem direct la privat? De ce sa mai mergem la stat ca sa fin tratati in sistem privat?

  Legi tampite gandite de persoane -ca sa zic asa cu amabilitate- intortochiate la minte.
  • +5 (23 voturi)    
   Nu s-a vrut privatizare dar iata (Luni, 16 martie 2015, 17:10)

   clint [anonim] i-a raspuns lui lucadd

   ca singura solutie de a iesi din mocirla monopolului de stat este de fapt privatizarea... cu jumatate de gura !

   Alternativa la privatizare, teoretica, idealista ar fi ca medicii sa nu mai ia mita, directorii de spitale sa faca ce trebuie cu banii, ministerele sa aloce mai multi bani ( de unde ? ), mafia medicamentelor sa dispara ca prin minune, samd.

   Evident, nimic din toate astea nu se va intampla foarte curand. Culmea e ca privatizarea ar lovi nu in cel sarac, cum spune propaganda celor de stanga care sunt de fapt mafia, ci tocmai in aceasta mafie a lor care suge linistita de la stat.

   Apropos de "mita" pentru medici, cum o vad multi, ea este pur si simplu un act de piata libera. Ilegala, dar e o piata libera, la fel ca si cu meditatiile. A nu se confunda cu alte tipuri de mita pe care le dau unii pentru foloase necuvenite, aici dai mita pentru a primi ceea ce oricum ti se cuvine teoretic, prin contractul cu statul pe care nu il ai de fapt. Ti se iau impozite pentru ceva generic "sanatate". Cand e vorba sa o primesti, apar tot felul de nuantari care de fapt te impiedica sa primesti ceva viabil. Dar banii ti s-au luat. Intelegem cu totii, cei cu ceva in cap, ca un act medical de calitate nu poate fi primit de la un medic cu salariul ala. Si ca il platim noi in plus tocmai pentru ca statul nu se tine de cuvant.

   De fapt, asta lipseste sistemului de sanatate, la fel ca si altor sisteme patronate de stat : elemente de piata libera, care iata, apar sub forme ilegale atunci cand sistemul tine cu dintii sa nu se liberalizeze.

   Asadar, desi imperfecta, introducerea unor masuri care sa accepte piata si care asadar sa respecte alegerile pacientilor e mai buna decat situatia actuala, dar trebuie sa fim atenti sa nu produca anomalii severe.
   • +9 (15 voturi)    
    "act de piata libera"? (Luni, 16 martie 2015, 18:43)

    lucadd [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Pai medicul este in cauza in cazul asta pentru ca primeste foloase necuvenite. Nu poti sa taxezi pe cineva la spital in propriul interes atat timp cat il tratezi cu aparatura din panii publici. La cabinet particular e altceva.

    Ce ai zice atunci daca si profii la scoala ar incepe sa ceara plicuri sa le dispenseze educatie "pacientilor" elevi? Nu vorbesc de meditatii ci de orele pe care leplatim din buget ( e la fel la medici)

    Ca trebuiesc marite salariile asta e altceva.
    • -1 (1 vot)    
     S-a oficializat spaga si spun ca e un pachet bun! (Marţi, 17 martie 2015, 14:42)

     EdwardEugene [utilizator] i-a raspuns lui lucadd

     Proiectul lui Basescu nu prevedea mizeria asta comunista de a oficializa si legaliza spaga care de fapt conditioneaza actul medical. Asta nou vine cu aceasta shimbare privind spaga dar incearca sa si privatizeze ceva. De fapt, au facut ce-a zis Basesc u dar si cu spaga la pachet. Mi-e scarba! Unde ati mai vazut voi asa ceva in lumea asta???
    • 0 (0 voturi)    
     Din putul gandirii! (Marţi, 17 martie 2015, 14:48)

     Un roman [anonim] i-a raspuns lui lucadd

     "Proiectul de lege care va schimba sistemul medical romanesc mai drastic decat ar fi putut s-o faca pachetul de reforma Basescu a ajuns pe masa parlamentarilor. Daca va fi aprobat, medicii isi vor putea trata pacientii in spitalele de stat si in regim privat. Plicurile vor fi practic oficializate dar sub conditia respectarii regulilor legii, iar banii din ele vor fi impozitati." spune Vlad Mixich. Zau? Unde ati mai pomenit asa ceva in lumea occidentala? Traim in lumea a treia sau in Europa? Cine va impozita aceste plicuri si cine le va arata?...Asta ne crede naivi sau prosti...
    • 0 (0 voturi)    
     Asta e si problema (Miercuri, 18 martie 2015, 15:12)

     Marian [anonim] i-a raspuns lui lucadd

     Nu avem bugetul necesar ca sa li se mareasca salariile medicilor sau ale profesorilor...si daca nu avem buget, incercam sa il crestem nu? Mie mi se pare o initiativa foarte europeana si corecta pana la urma. Asa toti avem sanse egale la toti medicii!
   • +13 (15 voturi)    
    nu poti vorbi despre o piata libera (Luni, 16 martie 2015, 19:36)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui clint

    din moment ce ai obligatia de a plati asigurarile de sanatate la stat. daca ar fi libera ar trebui sa am dreptul unde sa ma asigur: stat sau privat.
    legat de proiectul de lege, va fi o legalizare a spagii.
  • +22 (22 voturi)    
   mda (Luni, 16 martie 2015, 17:19)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui lucadd

   suntem o tara de cretini.

   nu suntem in stare sa le dam salarii normale pentru ca politicienii nostri se infrupta ca jigodiile din bugetul statului, legalizam mita sa deschidem usa la abuzuri.

   sa inteleg ca o apendicita va costa la fel in Curtea de Arges sau in Bucuresti ( mita nu costul ) ?

   sau Bucurestiul nu are oameni saraci care nu isi vor putea permite mita medicilor din Bucuresti.


   O TARA de Cretini care se lasa condusa de un Guvern plin de acefali.
   • +14 (16 voturi)    
    cretinismul (Luni, 16 martie 2015, 18:37)

    clint [anonim] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    are radacini mai lungi si ajunge pana la noi toti.

    cand acceptam un stat care ne ia impozite cu forta si nu ne da practic nimic de fapt in schimb, atunci numai un cretin poate spera la mai mult.

    este o problema de contract social. nu putem pur si simplu sa platim impozite SPERAND ca aia care vin la putere nu vor fura banii. Ne trebuie GARANTII. Iar pentru asta, noi oamenii de rand nu facem practic nimic, doar ne incordam muschii la alegeri votand unul aparent impotriva sistemului dar pe care ei l-au pus acolo ca sa ne mai minta o data, dar dupa aceea ei fac ce vor. D-aia cretinismul ne atinge pe toti de fapt, mai ales ca nu ne invatam niciodata minte si nu avem capacitatea la nivelul societatii civile, adica a astora mai rasariti, sa impunem niste principii care sa creeze niste orizonturi de asteptare mai presus de o sticla de ulei si o galeata.
    • +1 (3 voturi)    
     cum nu facem nimic? (Marţi, 17 martie 2015, 12:12)

     Grigore Ureche [anonim] i-a raspuns lui clint

     Ba facem totul, nu vezi cât scriem colea și pe alte forumuri? Cât ne certăm cu mazetele și codruțele, uneori direct între noi.

     Plus cât comentăm la bere. Sau, mă rog, la spart semințe pe bancă în fața porții, fiecare după posibilități. Unii cu argumente elegante, la PET de 2 litri, alții cu argumente mai din topor. În cap.

     Combatem, luptăm, nu glumă. Fix Caragiale, moncher.

     Dar da, din păcate suntem cretini, îi suportăm p-ăștia de 25 de ani, ne dăm cu qru de pământ că uite ce fac, uite cât fură, dar ne complacem așa, comentăm pe la colțuri dar nu facem nimic. E nevoie de EC și US să dea cu biciu-n ei ca să-i mai cumințească în timp ce noi combatem colea ori pe bancă, la KB, la MB sau la PET de 2 litri, după posibilități.
   • -5 (11 voturi)    
    Ai perfecta dreptate! (Luni, 16 martie 2015, 18:37)

    eucretu [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    Dar daca cu salariile chiar nu putem sa rezolvam, nu crezi ca e mult mai bine asa! Pentru noi, important este sa scapam de acei medici nemernici care te lasa sa zaci pe la usi si care nu te opereaza pana cand nu bagi mana in buzunare... Putem sa consideram in felul asta ca li s-au marit salariile. Cu stima!
   • +4 (6 voturi)    
    gresesti..nu e o tara de.. (Luni, 16 martie 2015, 23:49)

    exilatul [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    cretini..este o tara de escroci...de hoti...e adevarat ca sunt multi cretini , dar mai multi sunt escrocii...la toate nivelurile
  • +10 (10 voturi)    
   o lege 1/4 necunoascuta, 1/4 bazata pe spaga (Luni, 16 martie 2015, 18:22)

   ion [anonim] i-a raspuns lui lucadd

   si restul inspirata din zeci de sisteme functie de interese!!

   Cum poti sa aplici un sistemul de asistenta medicala dintr-o tara fara a prelua si sistemul de asigurari din tara respectiva??

   Nu se va schimba nimic in sanatatea din Ro din simplu motv ca din spaga se castiga inmiit mai mult ca la stat si privat la un loc!!
  • +3 (3 voturi)    
   pai asa legalizati toate mita (Marţi, 17 martie 2015, 7:23)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui lucadd

   De ce doar mita pe care o dai la doctor sa fie legalizata si impozitata (pentru ca este mita, sa fim bine intelesi, serviciul il platesti prin impozitele pe care ti le ia statul) si mita pe care o primeste Mazare nu???? Legalizati toata mita, statul sa-si ia cota parte si gata, vom avea un guvern prosper care va sta pe o gramada de bani, pe care ii va redistribui tot prin mita, pe care va lua impozite si tot asa, Romania se va umple de bani.
  • +2 (2 voturi)    
   ramane (Marţi, 17 martie 2015, 10:00)

   Vlad [anonim] i-a raspuns lui lucadd

   Si ce mai ramane din stat ? Educatia si fortele de ordine ??? :))) Te educa sa fii sclavul lor :)))) si cand misti in rand te baga la bulau :))) Doamne, da-le minte oamenilor!
   • +2 (2 voturi)    
    păi de ce-ar rămâne din stat? (Marţi, 17 martie 2015, 12:21)

    Grigore Ureche [anonim] i-a raspuns lui Vlad

    Lasă că e bine dacă nu rămâne nimic din stat, că, după cum se vede, statul nu prea e bun la gestionat treaba, toate alea de stat sunt varză:
    - de la stat se fură ca-n codru;
    - alea ale statului sunt conduse de idioți ajunși acolo pe jmen;
    - singurul interes e buzunarul propriu, nu binele acelei instituții;
    - și tot așa.

    Orice chestie mai privată, mai directă între client și furnizor, chiar dacă la început este wild-wild-west, pe termen mediu și lung se echilibrează, ăla e raportul corect cerere-ofertă. După cum se vede, unde se bagă statul se cam duce totul de râpă...

    De-aia e mai bine, cel puțin acum, cu un stat minimalist: legea, ordinea, educația obligatorie, numai infrastructura critică, un pic de asigurare medicală cât să nu mori, atât. Restul se poate rezolva prin cerere-ofertă.

    (mă rog, asta principial, fără nicio legătură directă cu șpăgile astea legalizate, încă nu m-am prins care-i jmenul cu legea asta)
  • -1 (1 vot)    
   Stat minimalist (Marţi, 17 martie 2015, 16:10)

   AlbuZahar [utilizator] i-a raspuns lui lucadd

   Pana acum se fura de la companiile de stat. Minimalistii au zis ca nu e bine, ca statul e cel mai prost manager.
   Intre timp s-au vandut toate companiile de stat, toate resursele, toate serviciile.
   Ce s-a intamplat? Au disparut furturile de la stat? Dupa cum vedem nu au disparut, ba chiar s-au inmultit. Nemafiind companii de la care sa se fure, se fura acum din buget. Se fura TVA, se fura de la sanatate, de la pensii, de la retrocedari.
   Minimalistii au amuti de spaima sau sunt dezorinetati si nu stiu ce li se intampla.
   Ce sa facem? Sa vindem si Statul? Sa-l falimentam?
 • +15 (15 voturi)    
  Mda (Luni, 16 martie 2015, 16:46)

  electron [utilizator]

  Stai asa deci aia care vin si iti spun verde in fata cat te costa operatia dintr-o data o sa fie fericiti sa dea x% din bani? Sa fim seriosi. Sau cei care trimit pe cei fara bani la plimbare pana au bani.
  Am si eu o intrebare care nu mi se pare ca ar fi acoperita.
  Zice in articol ca o sa opereze 50% gratis la stat-50% pe bani la stat. Bun ce il impedieca pe medic ca aia 50% "gratis" sa fie cazuri simple(de exemplu o apendicita, sau nu stiu ceva fractura banala, intelegeti ideea) (care la privat ar fi oricum "ieftine") si pe bani sa ia cazurile complicate care bineinteles vor fi taxate pe masura?
  • +5 (5 voturi)    
   nimic (Luni, 16 martie 2015, 18:17)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui electron

   cam nimic. Daca li se va da ocazia vor cere bani privati doar pentru operatiile complicate si scumpe.
  • 0 (0 voturi)    
   Mda sau nu (Marţi, 17 martie 2015, 12:33)

   Grigore Ureche [anonim] i-a raspuns lui electron

   Să nu crezi că s-au gândit prea tare înainte de legea asta... Eu cred că a fost ceva de genul: pleacă medicii pe capete, în scurt timp ni se urcă ăștia în cap dacă nu facem ceva, salarii oricum nu avem de unde să le dăm, deci ce-am putea face fără să dăm niciun ban, doar așa, din pix?

   Aaaa, gata, am găsit!!! Am putea să legalizăm șpaga, ei primesc ceva în plus, noi mai tragem un pic de taxă și, dacă nici asta nu merge, atunci:
   - dacă lumea nu plătește prețul medicului, dăm vina pe medici cum că cer prea mult sau că nu sunt prea experți, nu-i vor clienții;
   - și, dacă tot pleacă din țară, dăm vina tot pe ei fiindcă, uite, le-am asigurat condiții să câștige de 4 ori mai mult dar ei tot pleacă.

   Legile astea nu-s gândite, nu sunt nici măcar din puțul gândirii ci, mai degrabă, din prepuțul gândirii.
 • +6 (12 voturi)    
  O lege inumana (Luni, 16 martie 2015, 17:15)

  Observer [anonim]

  Si uite asa, dupa sute de ani saracii nu vor mai fi tratati in spitalele de stat. E la mintea cocosului ca medicii se vor ocupa numai de cei care platesc. Ce se va intampla in sectiile in care deja stau cate 2 intr-un pat? Daca vor mai da paturi la privati o sa stea cate 3?
  Ca sa nu mai vorbim de aspectul moral: cum se vor privi pe coridoare cei cu bani cu saracimea? O lege tampita gandita numai pentru elite.
  • 0 (8 voturi)    
   aceeasi retorica (Luni, 16 martie 2015, 18:44)

   clint [anonim] i-a raspuns lui Observer

   pe care o aud de 25 de ani si care ne-a dus tocmai aici...

   trebuie sa intelegem cu totii ca nu exista o magie. o piata lasata libera ne spune pretul corect si exact. daca pretul e mare, atunci exista asigurari. in lumea asigurarilor auto, desi pretul in service e mare, ajungi sa iti permiti o "operatie" la reprezentanta tocmai pentru ca ai CASC, reparatia respectiva fiind mult prea mare ca sa o platesti direct. dar majoritatea oamenilor si-o permit.

   magina unui sistem de sanatate ieftin sau chiar gratis nu inseamna ca actele medicale nu au acelasi cost, ci ca le platim tot noi, dar sub alte forme.
   • +2 (2 voturi)    
    Clarificare (Luni, 16 martie 2015, 21:58)

    Observer [anonim] i-a raspuns lui clint

    M-ai inteles gresit. Eu sustin ca nu se poate amesteca statul cu privatul. Exista spitale private 100% unde cei cu bani se pot trata. Am mai spus ca la Oradea spitalul are 200 ani, timp in care a tratat gratuit pe toata lumea. Acum este si un spital privat, superdotat, cu tarife pe masura, dar partial finantat si de CNAS. La stat se interneaza cei care nu-si permit
  • +1 (1 vot)    
   Sute de ani? (Marţi, 17 martie 2015, 16:38)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Observer

   In ultimele cate sute de ani saracii au fost tratati gratuit in spitale de stat? E o curiozitate istorica, doar.
 • +11 (11 voturi)    
  dracu' sa va inteleaga (Luni, 16 martie 2015, 17:20)

  the [utilizator]

  PLICUL
  inseamna o chestie inchisa, neclara, netransparenta, ilegala, adica MITA, SPERTZ, SPAGA

  ONORARIU
  inseamna ceva clar, legiferat, contractual, declarat, impozabil

  Despre ce vorbeste articolul, sau ce lege se prepara, ca n-am inteles bine... ?
 • +4 (6 voturi)    
  stai putin... (Luni, 16 martie 2015, 17:21)

  liviu [anonim]

  am inteleg eu bine?!?!!
  adica medicu va putea legal sa te trimita la cabinetu particular la care lucreaza? va fi legal sa ii dai spaga (doar ca isi ia si statu partea lui)?
  serios?! deci pe bune?! nu suntem pe times new roman?! nu suntem in secolu XV?!?!?!?!
 • +8 (10 voturi)    
  Să se înjumătățească și CASSul (Luni, 16 martie 2015, 17:27)

  Nyk1 [utilizator]

  Dacă tot se înjumătățește timpul în care putem beneficia de niște servicii pentru care oricum plătim de 2 ori (o dată angajat + o dată angajator), cred că trebuie cel puțin să se înjumătățească și birul.
 • +6 (8 voturi)    
  Proasta lege (Luni, 16 martie 2015, 17:32)

  medicina privata [anonim]

  Cu aceasta lege veti pune capat privatizarii sectorului medical in Romania. Sectorul privat, concurential sistemului public, o sa se stinga incet, incet si ar fi pacat. Se stie bine ca o clinica privata, daca falimenteaza, dispare din peisaj, pe cand un spital public isi permite sa fie in deficit pt. ca are sustinere de la stat. Cei ce gestioneza spitalele nu sunt foarte interesati sa achizitioneze la preturi corecte, pt. ca oricum statul plateste. In Franta, pe care o pomeniti, 80% din activitate chirurgicala se desfasoara in privat, iar statul nu trebuie sa intervina in sustinerea financiara a acestor structuri. De ce in Romania nu se fac eforturi pt dezvoltarea sectorului privat ? Activitatea semiprivata in spitalele publice este discutabila; in Franta se restrange din ce in ce mai mult. In alta ordine de idei, inteleg ca onorariile medicilor vor fi aleatorii si in functie de costul materialelor din unitatile sanitare respective, care nu este identic (o alta bizarerie romaneasca). Prin urmare, daca ma operez de apendicita la Botosani, platesc onorarii suplimentare de 200 lei, iar daca ma operez la Bucuresti pot sa platesc dublu sau triplu, pt. ca cel ce gestioneaza clinica, o face prost. Este o enorma aberatie, care genera abuzuri si coruptie, de care nu mai scapam sau nu vrem sa scapam. De ce in Romania, la nivelul Min. Sanatatii impreuna cu CNAS, nu se calculeaza un cost mediu pt. fiecare interventie chirurgicala, cum se face in toate tarile din vest si in functie de acest cost sa se stabileasca un plafon de onorarii pe care medicul le poate cere ? Ex. operatia de apendicita costa 200 de lei, iar medicul poate cere un maxim de 100% din acest cost, adica 200 de lei. Spitalele si clinicile de stat n-au decat sa se gospodareasca astfel incat sa se incadreze in aceste costuri medii. In Romania trebuie sa functioneze, pe langa CNAS si asigurari private, asa zise mutualitati, care ramburseaza pacientului, in functie de anumite criterii, aceste onorarii suplimentare
 • +7 (11 voturi)    
  capusarea statului (Luni, 16 martie 2015, 17:46)

  drop [utilizator]

  Este exact o alta forma de capusare (parteneriat public-privat). Statul achita facturile si pune la dispozitie aparatura si spatii iar medicul incaseaza banii de la pacient.
 • +3 (5 voturi)    
  buuu! (Luni, 16 martie 2015, 18:06)

  Kpriciu [utilizator]

  Asa parlamentari, asa proiect de lege.
 • +3 (5 voturi)    
  Asta e gluma zilei (Luni, 16 martie 2015, 18:06)

  bigbrother [utilizator]

  "Dorel Sandesc: Dar ei vor fi fericiti pentru asta. Majoritatea vor aprecia. Sunt dispusi sa se fiscalizeze totul."

  Pe cuvant de pionier? Sa se faca..ala care minte? Ca de obicei, legile sunt gandite intr-un birou cu speranta ca va iesi ceva din ele. Dupa care se vor da X ordonante de urgenta, vor schimba sistemul de vreo 10 ori pana cand vor ajunge la concluzia ca trebuie sa refaca totul pentru ca a fost gandit prost din start.

  Un lucru trebuie tinut minte in toata aceasta schimbare: schimbarea ne afecteaza pe toti, de la vladica la opinca. Si cum suntem prea saraci ca sa facem experiente pe noi insine, ar fi bine ca legea respectiva sa fie gandita cum trebuie si implicati toti cei care pot avea un cuvant de spus. Si nu in ultimul rand, fara expresii de genul celei citate mai sus, nu stiu daca sa o cataloghez ca prostie sau rautate.
 • 0 (4 voturi)    
  TACI, CA E BINE (Luni, 16 martie 2015, 18:32)

  eucretu [utilizator]

  Proiectul nu suna rau deloc! Faza cea mai misto cu noua lege va fi faptul ca daca nu isi declara plicurile vor fi considerate mita, indiferent daca cer ei sau daca vine din partea pacientului. Astfel, vom avea medici cu salarii mai mari si mai responsabili! Pana la urma si la coada ne lasam viata in mainile lor, chiar ar trebui sa le pese si sa nu astepte niciun ban pentru asta...
 • +6 (6 voturi)    
  Ireal :) (Luni, 16 martie 2015, 18:47)

  ady624 [utilizator]

  Și dacă, prin reducere la absurd - căci în România nu se întâmplă așa ceva -, pacientul moare "în regim privat"? Sau are parte de un malpraxis "în regim privat". Cine e de vină? Cine plătește?

  Cum vine asta, eu doctor privat să lucrez la tine stat, cu echipamentul tău? Știe statul să fie profitabil din asta? Știe statul să asimileze o depreciere morală/monetară a echipamentelor folosite în "chiria" pe care i-ar percepe-o doctorului? Și când se strică? Cine e responsabil pentru reparații/înlocuiri? Statul, adică noi?

  Și altele...

  Adrian
 • +1 (3 voturi)    
  Foarte bine (Luni, 16 martie 2015, 18:49)

  Carina [anonim]

  Eu sunt de parere ca nu poti face ca acest "fenomen" al spagii la medici sa dispara asa ca pana la urma, de ce sa nu il impozitam? Mai adaugam niste bani la stat....ca oricum nu stam asa bine. Asta e, coruptia exista indiferent ca vrem noi sau nu. Foarte buna initiativa si chiar sper sa se puna in practica!
  • +1 (1 vot)    
   numai bazaconii ai scris (Marţi, 17 martie 2015, 7:34)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Carina

   Uita-te la dentisti. Sunt privati toti (alta anomalie, in lumea civilizata cele mai multe interventii stomatologice sunt decontate de Casa de asigurari). E mare lucru daca declara 10% din incasari. Si nu unul sau doi ci absolut toti isi baga banii in buzunar. La fel va fi si cu plicul din spaga, va ramane asa cum e dar doctorilor nu le va mai fi frica ca-i ia procuratura. Deci statul nu va castiga in final mai nimic dar ideea actului de asistenta medicala se deterioreaza profund.
 • +4 (4 voturi)    
  PETECE PESTE PETECE (Luni, 16 martie 2015, 18:58)

  arheopterix [utilizator]

  Pot sa ma laud ... cunosc sistemul sanitar sub majoritatea aspectelor in special asistenta de urgenta .La majoritatea comentatorilor (decidenti sau simpli cetateni ) , lipseste o viziune de ansamblu din care sa rezulte un plan consistent si credibil . Pacatul originar al sistemului e ca el este centrat pe,, marii specialisti , , pe sefii de clinici , pe vedetele sistemului sanitar , nu pe bolnav , cum ar fi normal . Al doilea pacat subfinantarea ( cu 3,5% din PIB in loc de minim 7% ) din putinul cit e se mai si fura (si aici intilnim mogulii ) . Al treilea pacat- Din 20 mil romani se asigura numai 4 mil , restul -moca Caci nu putem sa-i lasam sa moara , nu-i asa (ce dracu ! raminem fara votanti !). Pe scurt Sistemul e o epava in curs de dezintegrare , doctorii fug in masa in vest spitalele se degradeaza vizibil zi de zi , medicamentele sunt cele mai ieftine (cind sunt ) , oamenii mor cu zile , iar politicienii azmut boboru cu televizoru , contra doctorilor spagari . Din chestia asta cel mai mult au de pierdut oamenii simpli (intimplator si cei care pun botu la minciunile televiziunilor aservite politicienilor)CE E DE FACUT ! Un plan emanat de Presedinte intins pe 15 -20 de ani si introdus in Constitutie . Suna vag , dar e singura scapare , acum cit inca n-am murit majoritatea de boli... vindecabile.
  • +4 (4 voturi)    
   o lege care va aduce mai multa spaga (Luni, 16 martie 2015, 20:52)

   medicina privata [anonim] i-a raspuns lui arheopterix

   Legea asta nu va aduce nicio imbunatatire a calitatii actului medical, pt. ca pacientul nu este in centrul atentiei legii ci la periferia ei. Nimeni nu se intreaba cum va fi tratat pacientul, in regim de stat, semiprivat sau privat ? Este o aberatie faptul ca medicul va lucra si la stat si in privat in acelasi timp si in aceeasi unitate. Se va ajunge la o medicina cu 2 viteze si pacientii cu venituri modeste vor fi marginalizati. pe de o parte, iar pe de alta parte pacientii vor da onorarii suplimentare ca pt. un privat, dar vor fi operati in regim de stat, iar banii vor intra in buzunarul medicului, fara sa fie impozitati. Privatizarea ar fi o solutie foarte buna, un cadru legal, clinici conventionate la cu securitatea sociala, dar in Romania nu se vrea pt. ca din sanatate se scot multi bani negri, care intra in buzunarul politicienilor. Lucrez de 10 ani la Paris intr-o mare clinica privata si cunosc bine cele 2 sisteme: de stat si privat. O interventie chirurgicala este de 2-3 ori mai scumpa la stat decat in privat, din diverse motive, printre care si proasta gestionare a sectorului de stat. Din aceasta cauza sectorul public (de stat), este falimentar la ora actuala si produce cele mai mari gauri bugetare. In Romania inca nu este cazul pt. ca nu se investesc multi bani in sanatate, dar destui ca sa se fure. Medicii ar trebui sa fie platiti decent si sa se dea drumul la privatizarea sectorului.
 • +4 (6 voturi)    
  Jalnica "rezolvare" (Luni, 16 martie 2015, 19:00)

  LA [anonim]

  Au aruncat si chestia asta in piata ca sa justifice eforturi de "rezolvare" a situatiei mitei cate doctori; cum sa scapi de plicuri prin spital privat concurent cu cel de stat (in care lucreaza aceleasi persoane). Este exact ca acum; prima intalnire cu medicul e la stat, de unde esti racolat apoi ca si client (pe cash) la cabinetul sau privat. Jalnic.
 • +4 (6 voturi)    
  Superba legalizarea PLICULUI (Luni, 16 martie 2015, 19:09)

  Savitar [utilizator]

  Aduce spitalele la acelasi nivel cu restaurantele unde lasi bacsis in fctie de prestatia chelnerului.
  ps: restaurantele vestice...ma refer.
 • +2 (4 voturi)    
  este gratis sistemu in (Luni, 16 martie 2015, 20:17)

  plic gol [anonim]

  Canada si in Anglia, de ce nu va interesati pe la ei?
  • +2 (4 voturi)    
   Esti nebun, ei ce mai jumulesc (Luni, 16 martie 2015, 20:40)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui plic gol

   daca e gratis? Si asa nu le ajunge, platesti cas, dai si plicul...si tara tot bolnava e, plina de farmacii...pline de oaneni bolnavi care cumpara intr-o frenezie nebuna medicamente.
 • +2 (2 voturi)    
  ce vor să legifereze ei (Luni, 16 martie 2015, 22:48)

  ploiesteanu [utilizator]

  ar fi cel mai mare jaf pentru plătitorul de taxe sociale. Toți cei care au muncit și-au plătit toată viața bani pentru sănătate când vor fi bătrâni și bolnavi se vor trezi că n-au doctori să-i opereze sau să-i îngrijească, acești doctori nu vor găsi timp și pentru muritorii de rând. Ponto, este cea mai catastrofală lege pe care vrei s-o adopți. ești un mare bandit, mai mare decât toți la un loc!
 • +1 (1 vot)    
  franta (Marţi, 17 martie 2015, 0:11)

  mihaela [anonim]

  Daca tot face comparatie cu sistemul din Franta de ce nu spune ca o consultatie -sau orice interventie medicala care este platita intr-un spital de stat - este rambursata de catre securitatea sociala; si chiar in privat, bolnavul isi primeste banii inapoi!
  • 0 (0 voturi)    
   pt mihaela (Marţi, 17 martie 2015, 15:58)

   ALEXANDRU ION [anonim] i-a raspuns lui mihaela

   daca tot vrei comparatie cu sistemul sanitar din Franta , afla ca acolo pacientii au pe langa asigurarea obligatorie inca un tip de asigurare. acesta este motivul pt care pacientul nu plateste nimic acolo! ! in Romania nu ai doua tipuri de asigurari, deasta se incearca IN SFARSIT gasirea unei solutii. si cred ca solutia propusa e foarte buna!
 • -2 (4 voturi)    
  proiect (Marţi, 17 martie 2015, 0:12)

  lege [anonim]

  Cel putin oamenii astia isi asuma o lege. Daca nu merge se poate schimba.

  Cu siguranta asa cum e in spitale acum nu e in regula.
  • +1 (1 vot)    
   Adica omori niste oameni (Marţi, 17 martie 2015, 0:52)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui lege

   Realizezi ca nu merge si schimbi. Pai de ce sa nu se faca treaba bine de la inceput???? De ce sa iti asumi un esec, din start?
  • +1 (1 vot)    
   lege (Marţi, 17 martie 2015, 16:01)

   ALEXANDRU ION [anonim] i-a raspuns lui lege

   ai dreptate! se incearca ceva, se incearca o solutie de resuscitare a medicinei romnesti. e clar ca medicina romaneasca e grav bolnava. cu toti suntem de acord dar haideti sa dam o sansa cuiva care vrea sa salveze medicina ! poate asta e singura noastra sansa. nimeni nu a mai incercat ceva pana acum.
 • +1 (3 voturi)    
  o solutie (Marţi, 17 martie 2015, 0:16)

  olimpia [anonim]

  haideti sa nu fim ipocriti : medicii pleaca in masa si nimeni nu a facut nimic pana acum, iar cand cineva are curajul sa propuna masuri nepopulare, dar necesare, il atacam ! sa nu ne grabim sa aruncam cu piatra. faptul ca spitalul public va avea dreptul sa inchirieze salile de operatii si alte spatii pentru activitate de tip privat dupa program, contra unei taxe, este in avantajul spitalului, care va avea mai multe fonduri. astfel spitalul va oferi conditii mai bune de tratament pentru toti pacientii internati. e o masura care va intari spitalele publice, nu le va pune in pericol. am fost intr-un spital in israel si acolo functioneaza acest sistem foarte bine.
  • 0 (2 voturi)    
   Ha-ha (Marţi, 17 martie 2015, 8:07)

   unu' [anonim] i-a raspuns lui olimpia

   Multe postari semidocte.
   Sa vedem.
   Un doctor opereaza o matusa fara mari sanse. Ia 1000 de lei spaguta(caz real?).
   Dupa ce iese legea, ia 1000 cu acte, cinci sute impozabili el si cinci sute spitalul. In plus moca inca o operatie fara plic.
   Inainte lua pe doua operatii 2000 negri. Acum este favorazat de soarta si ia 500 albi(impozabili). Se simte fericit, implinit, curat.
   Mua- ha-ha-ha etc(in reprize de cate o ora).
 • 0 (2 voturi)    
  mai simplu (Marţi, 17 martie 2015, 4:38)

  john70 [utilizator]

  n-ar fi mai simplu sa fie privatizat tot sistemul? statul doar sa asigure situatiile grave (operatii majore, tratament de cancer, copii+pensionari) si oamenii sa poata scuti de la impozite cheltuielile cu sanatatea.
 • +2 (2 voturi)    
  Dle Mixich ... (Marţi, 17 martie 2015, 5:04)

  Kingred [utilizator]

  Sa recapitulam, asiguratii platesc asigurarea, casa de asigurari deconteaza servicii si echipamentele pentru spitale ... doctorii isi fac treaba in cele 8 ore (de fapt sunt 5, dupa ora 13, dupa intocmirea iesirilor din spital, niciun doctor de la specialist la profesor nu mai este de gasit in vreun spital, ci ii veti gasi in policlinici, clinici si spitale private) apoi interneaza, presteaza servicii in regim privat intr-o locatie care nu este proprietatea lor, ci a comunitatii, dotarile nu sunt ale lor ci sunt de la asigurati prin casele de asigurari iar echipamentele si medicamentele necesare provin tot de la cei asigurati care platesc asigurarea ca prostii insa nu gasesc nici macar un paracetamol la UPU ... Acest proiect daca nu este cumva promovat de un lot de medici cu grave probleme mentale inseamna ca este promovat de niste medici de o moralitate indoielnica si care vazand ca DNA-ul nu mai glumeste si dorind sa scape de emotii au propus sa lucreze jumate-jumate cu spitalul (la buzunar, cum se numeste in comert). Eu zic asa ... deocamdata DNA-ul sa bage minumum 5-10 medici din fiecare spital la parnaie pentru ca 25 de ani au luat fara nicio opreliste mita de nici nu mai stiu unde s-o puna sau pe ce s-o cheltuie ... iar cu ajutorul celor care se vor intoarce din strainatate (care au plecat mai ales din pricina spagarilor si hotilor din sistem) sa punem bazele unui sistem de sanatate mai sanatos, poate nu perfect insa superior celui de acum... Fara a curata sistemul sanitar de "domni profesori" spagari, de sefii de sectie care sunt un fel de faraoni la ei pe sectie unde nici musca nu zboara fara spaga, de administratorii de spital care sunt parte a unor increngaturi mari de interese nu se va rezolva nimic ... In concluzie dle Mixich ... intai daramarea din temelii a acestui sistem sanitar, curatarea pana la os de toti spagarii si capatuitii din sistem, parjolirea locului si abia apoi sa incepem o constructie noua, moderna pentru actualii rezidentii si medici.
 • +1 (1 vot)    
  Avem recunoașterea unei ilegalitați (Marţi, 17 martie 2015, 8:13)

  hic sunt leones [utilizator]

  pe care instituțiile judiciare ar trebui să o ancheteze și ar trebui să vedem câteva condamnări de medici care iau mită.
  Dacă se permite activitate privată in spitale de stat, trebuie să se permită asigurări private ÎN LOCUL celor de stat.
  Statul poate face orice dorește însă pe banii și pe sănătatea lui nu pe a contribuabililui.
  Și, în încheiere, pe contribuabil l-a întrebat cineva ceva?
  • +2 (2 voturi)    
   Banii la popă de ce nu se impozitează? (Marţi, 17 martie 2015, 13:02)

   vali47 [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   BOR are voi să facă în continuare evaziune fiscală?De ce BOR,dar și alte culte sunt proprietari pe niște bunuri care în fapt sunt ale comunității locale?Normal ar fi ca cei din cultul respectiv să aibă drept de administrare a bunurilor(terenuri,clădiri,etc)pe durata existenței cultului respectiv.Astfel ar dispărea conflictele confesionale pe tema proprietății.
 • +2 (2 voturi)    
  Fara frica, fara rusine, pentru medici spagari (Marţi, 17 martie 2015, 9:10)

  ddutz [utilizator]

  Se bat pe spate, se felicita ca au gasit o solutie sa-i scape de puscarie, pentru MITA, pe medicii spagari.
  Dar pe pacienti cine-I va alimenta cu bani pentru "plicul" impozitat ? Pensia ?!
  La o pensie medie de 1000 lei, vreau sa vad cum vor fi bani si de intretinere si de mancare si de plic.
  De ce zic pensia ? Fiindca, apreciez, ca cca 90% din pacienti sunt la varsta pensiei.
  Solutia: sa plateasca statul echivalentul spagii si puscarie, fara drept de apel pentru cine cere in plus vre-un leu, sau in natura.
  Cum sa stabileasca statul echivalentul spagii, pentru fiecare medic ? Cum se stabileste si in alte parti, dupa cate de tat si cate operatii reusite are medicul. Sau alte criteria echivalente.
 • +2 (2 voturi)    
  Juramantul lui Hippocrate actualizat (Marţi, 17 martie 2015, 9:18)

  Om bun [utilizator]

  "Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:

  Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin, MAI PUTIN MERTANU' SI VILELE, și să am grijă de el la nevoie, INDIFERENT DE COSTURILE PE CARE ACESTA LE POATE SUPORTA ; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, CU OBLIGATIA PLACUTA DE A PLATI STATULUI
  IMPOZITUL PE SPAGA OFICIALA.
  .....................................................................................
  Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul."

  Multumim din inima STATULUI nostru pentru aceste minunate solutii care au menirea de a ne lua si pielea de pe noi!
  • 0 (0 voturi)    
   mai precis... (Marţi, 17 martie 2015, 11:32)

   periscop [utilizator] i-a raspuns lui Om bun

   ...juramantu' lu' ... Hipocrit...
 • 0 (2 voturi)    
  In sfarsit (Marţi, 17 martie 2015, 9:32)

  E4223 [anonim]

  In sfarsit se face ceva in acest domeniu. Chiar daca nu e o solutie perfecta, e un pas inainte. Nu cred ca ar trebui sa dam cu noroi in o initiativa care poate face un pic de ordine in sistemul medical. Cum spuneam, solutia este perfectibila, dar fata de ce s-a intamplat pana acum, adica nimic, este un semnal pozitiv ca se doreste ceva.
 • +4 (4 voturi)    
  lege (Marţi, 17 martie 2015, 10:35)

  medic [anonim]

  tipic romanesc : nu stim de unde luam bani dar sigur toata lumea va fi multumita si medicii nu vor mai placa !
  De ce saracia nu copiaza legislatie sanitara dintr-o tara in care sistemul sanitar e functional ? de ca trebuie sa inventaze ceva care e nefunctional ?!
  Interviu plin de balbe si de jumatati de explicatii !
 • 0 (2 voturi)    
  Plicurile din spitale vor fi impozitate dar “medic (Marţi, 17 martie 2015, 10:45)

  ioana niculescu [anonim]

  Citind comentariile la acest articol realizez faptul ca aveti putina capacitate de intelegere si probabil ca nici nu ati avut rabdare sa cititi (si nici sa intelegeti) ce se doreste prin acest proiect de lege. In sfarsit se incearca ceva pentru cresterea veniturilor atat ale medicilor cat si ale spitalelor - care ajuta tot pacientii!!! si gata, se gasesc carcotasi. Cineva incearca sa salveze pacienti, spitale si medici (de la a parasi aceasta tara ) si vin ignorantii sa comenteze. Va doresc tuturor acestor "inteligenti' carcotasi sa ramaneti fara medici/personal medical in aceasta tara, asa cum meritati!
 • +3 (3 voturi)    
  cabinetele medicale individuale (Marţi, 17 martie 2015, 11:04)

  jackalphonse [utilizator]

  in CMI este de asemenea oficializat pretul. au si casa de marcat. de cate ori am fost la pediatru cu copilul n am vazut macar o data un bon fiscal. NICIODATA!
  pe scurt, oficializati mita si transformati spaga in evaziune, ca doar nu va asteptati ca doctorul sa treaca toata suma pe "oficial".
 • 0 (0 voturi)    
  "jurământu' lu' Hipocrit" (Marţi, 17 martie 2015, 11:30)

  periscop [utilizator]

  Am pufnit în râs când am auzit prima oară această sintagmă. Prietenul meu care a rostit-o făcuse o confuzie. "Confuzie" am scris? Ia să ne mai gândim nițel...
 • +2 (2 voturi)    
  cum ramane cu restul ? (Marţi, 17 martie 2015, 12:38)

  Marius [anonim]

  nu doar medicii primesc spaga. Spaga dai si la asistente sa ti puna o perfuzie, sa vina cand le chemi si a doua oara, anestezistului, chiar si aia care transporta bolnavul din sala de operatie in salon intind mana sa primeasca ceva. Este un inceput, totusi. Poate dupa legalizarea spagii se vor lua masuri pentru cei calici care tot vor mai lua si pe langa ... poate din suma asta se va da si celuilalt personal ...
 • -1 (3 voturi)    
  in sfirsit , o idee si o veste buna (Marţi, 17 martie 2015, 13:16)

  Dan Popa [anonim]

  salutam curajul de a spune lucrurilor asa cum sunt ele in realitate.
  aceasta oficializare a plicurilor constituie pe de o parte o crestere a demnitatii actului medical, inclusiv al medicului , dar si pe de alta parte flexibilitatea si optiunea pe care o are pacientul in alegerea medicului care sa il trateze.
  speram ca aceste legi si norme sa fie cit mai curind aplicate pentru buna functionare a sistemului de sanatate.
  legea competitivitatii isi va spune cuvintul, adica cei buni intotdeuana vor avea pacienti.
  si nu este valabila aceasta lege pentru titulaturile academice.
  un medic bun este cel de la care pacientul pleaca linistit si incintat ca s-a facut tot ce este omeneste pentru vindecarea lui.
  pentru ca doar sanatosi putem sa facem lucruri si mai bune
 • 0 (2 voturi)    
  E mai mult decat nimic (Marţi, 17 martie 2015, 14:21)

  Doctor47 [anonim]

  Bineinteles ca solutia ideala ar fi cresterea semnificativa a salariilor medicilor, dar este evident ca asta nu se va intampla prea curand. Salut acest demers, chiar daca este perfectibil, dar poate reprezenta un bun inceput al procesului de schimbare al statutului medicilor din Ro.
 • +2 (2 voturi)    
  tara lu,rahat (Marţi, 17 martie 2015, 14:59)

  roveli [anonim]

  Trebuia sa caute guvernele astea de rahat o rezolvare la faptul ca sanatatea e la.. doi metri sub pamant..
  Sa fie platiti de pacienti dar ei sa spuna ca nu incurajeaza mita. Oare pentru ce dracu a fost revolutia aia de rahat? Este posibil sa fie nevoie de una adevarata.
 • 0 (2 voturi)    
  sopaga legala (Marţi, 17 martie 2015, 15:03)

  dR DOCTOR [anonim]

  Domnule doctor secretar de stat.
  In loc sa gasesti o solutie pentru plata onorabila a doctorilor , categorie din care ai facut si tu candva parte, umblii cu prostii de genul asta. Cu alte cuvinte este mai simplu sa legalizezi spaga in loc sa maresti salariile.
  Rusine sa-ti fie
  • -1 (1 vot)    
   rusine sa iti fie tie (Marţi, 17 martie 2015, 15:48)

   marinela [anonim] i-a raspuns lui dR DOCTOR

   Pt dR DOCTORe clar ca faci parte din cei 80% de analfabeti din Romania. mai bine treci pe la scoala si continua cu liceul inainte sa mai citesti articole/interviuri . E clar ca e mult peste masura ta de intelegere.
 • 0 (0 voturi)    
  Această propunere legislativă este prea complicată (Marţi, 17 martie 2015, 15:07)

  Marcellino [anonim]

  Eu nu-i înțeleg pe cai care gândesc politicile astea "mărețe" de sănătate...

  Tot sistemul ăsta amestecat (sat/privat) la un loc, nu face alteceva decât să complice și mai mult lucrurile pentru toți...

  Este clar că într-o țară unde lucrează 4 milinoane de cetățeni, dintre care 1,5 milioane la privat, nu pot să întrețină alți 20 milioane...Practic 1,5 milioane de privați susțin toată țara, pentru că pensionarii, asistații sociali și pensionarii sunt plătiți din impozitele pe care le plătesc privații...

  Este evident că politicienii nu vor vorbi despre aceste cifre la televizor, că ...deh....mai trebuie cineva să-i și voteze....însă cineva ar trebui să informeze cetățenii despre aceste lucruri...

  În Franța, din câte am auzit (dacă tot se inspiră Prof. Săndesc de acolo), asigurarea medicală obligatorie îți garantează rambursarea cheluielilor de spitalizare în proporție de 85%, indiferent că-i spital de stat sau privat....Deci nici în unul din cele mai sociale state din Europa nu se poate oferi 100% celor cu asigurarea de bază...și francezii acceptă acest lucru.... Dacă vor 100%, atunci își fac o asigurare suplimentară pentru așa ceva.

  Sistemul medical francez practic a scăpat de povara de a construi spitale și i-a lăsat pe privați să facă acest lucru...Singurul i cel mai importan aspect pentru ca un astfel de sistem să fie funcțional este să existe un cost mediu pe o proceură medicală decontat la fel, atât la stat cât și la privat, bazat pe realitățile economice actuale...

  DIn păcate, în România, dacă ar fi să calculeze un cost real al cheluielilor pentru o operație (cu fire, mânuși, consumabile, produse în UE), nemaivorbind de curent, salarii, amortizarea aparaturii, etc. vom ajunge la concluzia că ele nu acoperă nici jumătate cât decontează Casa de Asigurări acuma.

  Cei de la ministerul Sănătății știu foarte bine aceste lucruri, deaceea încearcă să ne bage pe gât această lege, în speranța că se vor mai "dilua" nemulțumirile din sistem.
 • 0 (2 voturi)    
  In sfarsit! (Marţi, 17 martie 2015, 15:51)

  ALEXANDRU ION [anonim]

  Salut initiativa Domnului Secretar de Stat Sandesc, In sfarsit cineva incearca sa miste lucrurile in bine in domeniul sanitar! Va doresc mult succes! Mergeti inainte, ignoranti sunt peste tot.
 • +1 (1 vot)    
  respectati Codul muncii d-lor ! (Marţi, 17 martie 2015, 16:02)

  grecu tatiana [anonim]

  D-lor, medicina se face in toata tara nu numai la Bucuresti si Timisoara unde exista oameni cu venituri salariale care-si pot permite sa plateasca. in orasele mici unde lipsa locurilor de munca si saracia troneaza nu o sa plateasca nimeni sa fie operat sau tratat dupa -amiaza cu bani daca pot fii tratati dimineata gratis cu aceeasi medici in aceleasi conditii.Ne comparati cu Franta? Stiti ce venituri au francezii? si mai stiti ca in Franta numai 7% din medici au veniturile crescute in acest mod? La saracia din Romania probabil ca va fii 1%. si va intreb de ce trambitati ca veti creste veniturile medicilor? Aceasta lege e facuta ptr.anumiti medici din tara cativa la numar ...si restul? D-lor coborati cu picioarele pe pamant . Vor suferii si pacientii iar majoritatea medicilor vor ramane la aceleasi venituri. M-ai bine ati respecta legea si Codul Muncii si ati oferii medicilor drepturile salariale si sporurile ce li se cuvin ptr.sutele de ore din spital pe care le platiti ca la ''adunat de prune'' si nu vreti sa recunoasteti ca acestea sunt ore suplimentare (tot ce depaseste 48 ore\sapt.] iar garzile sunt'' timp de munca ''d-lor cu aceleasi riscuri pe care le ai pe sectia respectiva si la care nu vreti sa ne dati sporuri.Inventati tot felul de ''combinatii'' si ne duceti cu vorba de ani de zile,Cand totul s-ar rezolva usor dar...nu se vrea.
 • +1 (1 vot)    
  Plicul ! (Marţi, 17 martie 2015, 17:27)

  Barbu [anonim]

  Il stiu pe dr. Sandesc,ca pe un bun profesionist. Ce l-o fi pus sa se apuce sa laude aceasta noua prostie, care se incearca a fi implementata in sanatate, nu stiu. Pastrarea functiei ?.Lingusirea sefilor din minister ?. Il orbeste functia la Minister ?. Cum de nu pricepe dansul,anestezist de renume,ca daca pacientul X vine la chirurg, acesta are nevoie si de anestezist si de ajutoare etc. Ce face pacientul X ? Isi alege pe rand-pe bani- toata echipa,sau ii plateste din baccis operatorul,ca iaia nu or fi prostii pusi la munca patriotica ?. Ma pufneste rasul. Este o prostie fara margini. Este simplu : dati salarii decente,despartiti statul de privat,platiti valorile,nu faceti struto-camile private la spitalul de stat. Eu,ca chirurg voi opera cam ce vreau,mai ales daca sint sef,voi alege ,desigur pe cei care platesc baccisul autorizat. Vad ca sint destui care le-ar place, eu fiind din sistem ii inteleg. Si mie-mi place,ca voi castiga mai bine. dar nu va fi moral,cinstit.Pacientul trebuie sa poata alege spitalul,clinica apoi aceasta raspunde cu onoarea ei si cu banii ei pentru ceea ce face. Asa e in occident. Nu si la noi.
 • 0 (0 voturi)    
  Buna initiativa (Miercuri, 18 martie 2015, 11:10)

  Liliana [anonim]

  Sustin acest proiect. Orice incercare de a elimina acest proces al spagii e de laudat.
 • 0 (0 voturi)    
  Asta e solutia (Miercuri, 18 martie 2015, 11:12)

  George [anonim]

  Spaga nu poate fi eliminata si cred cu tarie ca asta e singura solutie decenta pentru ambele parti implicate
 • 0 (0 voturi)    
  Idee buna (Miercuri, 18 martie 2015, 11:32)

  Cecilia [anonim]

  Momentan, acest proiect mi se pare cel mai potrivit.
 • 0 (0 voturi)    
  Pacientii au de castigat (Miercuri, 18 martie 2015, 11:35)

  Raluca [anonim]

  Pacientul cand da spaga se simte tradat, tradat de sistem..asa, stie ca va primi ingrijirea potrivita si ca nu e nevoie sa se umileasca prin spaga.
 • 0 (0 voturi)    
  Proiectul se bazeaza pe respect (Miercuri, 18 martie 2015, 11:38)

  Mircea [anonim]

  Cel mai important cred ca e sa nu mai simtit sentimentul acela de smecherie. Am luat spaga sau am dat spaga. Oamenii au nevoie de ingrijire medicala si au nevoie si de bani, insa totul trebuie oficializat.
 • 0 (0 voturi)    
  Bila alba pentru Sandesc (Miercuri, 18 martie 2015, 11:39)

  Tudor [anonim]

  Dorel Sandesc vine cu o idee eleganta, are o bila alba din partea mea.
 • 0 (0 voturi)    
  sunt pro (Miercuri, 18 martie 2015, 11:45)

  catalin [anonim]

  Pai da, vor opri migratia medicilor in spitale. Medicii sunt tratati execrabil in tara asta, pacientii sunt tratati execrabil in tara asta..era vremea sa se faca ceva
 • 0 (0 voturi)    
  hai sa fim onesti (Miercuri, 18 martie 2015, 12:25)

  Petre [anonim]

  Hai sa fim onesti. Sunt doctor. Exista 2 alternative: sa creasca salariile la nivele decente si "plicul" sa insemne puscarie sau sa se permita legal acordarea de onorarii de catre pacienti medicilor, sub ce forma vreti dumneavoastra. Altfel noi vom continua sa mintim ca nu primim nimic de pacienti si pacientii sa nu stie cum sa fie mai discreti in a ne plasa "plicul"...
 • 0 (0 voturi)    
  !!!! (Miercuri, 18 martie 2015, 18:24)

  Florin [anonim]

  In Romania se face medicina de calitate iar medicii sunt cu adevarat implicati si pasionati in ceea ce fac..pacat e ca nu ne permitem salarii pe masura. Prin aceasta propunere de lege eu inteleg ca le vom oferi contextul unui venit legal mai mare unui medic, astfel il motivezi sa isi faca treaba m,ult mai bine! Nu cred ca ii place nimanui sa primeasca spaga..e foarte riscant, dar cand nu ai ce pune pe masa, nu poti refuza! ganditi-va..banii respectivi, in mare proportie intra in bugetul spitalelor si a statului asa se vor face investitii va creste bugetul statului, avem mai multi bani apoi si pentru educatie si tot asa..e un ciclu continuu iar efectele nu pot fi decat pozitive!
 • 0 (0 voturi)    
  Conditii mai bune (Miercuri, 18 martie 2015, 18:46)

  Calin [anonim]

  Bugetul Romaniei este semnificativ mai mic decat al altor tari. Nu avem de unde sa cream aceleasi conditii..dar prin aceasta lege eu cred ca asta se vrea. sa se suplimenteze bugetul de stat printr-un fenomen(bacsisul medicului) care oricum exista si nu il poti stopa altfel. In asa fel, spitalele vor avea bani pentru investitii si aprovizionare iar statul va avea de unde sa dea bani mai multi la medici!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by