Vizita lui Klaus Iohannis la Kiev ar putea fi un "imbold pentru resetarea totala a relatiilor" dintre Romania si Ucraina, a declarat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer. Acesta a adaugat, in alta ordine de idei, ca Ucraina are nevoie de armament modern si de drone de supraveghere pentru a minimiza pierderile de vieti omenesti in conflictul din estul tarii.

Ambasadorul Ucrainei, Teofil BauerFoto: Hotnews

"Consideram aceasta vizita ca fiind foarte importanta, este o vizita care nu o sa fie doar o vizita de curtoazie, ci o vizita care sa aiba si rezultate, dar despre acestea o sa vorbim dupa vizita.

Noi speram ca vizita din 17 martie va fi un imbold pentru resetarea totala a relatiilor bilaterale iar acele tendinte pozitive care s-au amplificat in ultima perioada sa fie materializate in hotarari la nivel de sefi de stat", a declarat ambasadorul.

Intrebat de ce are nevoie Ucraina de armament modern occidental, acesta a afirmat ca Rusia foloseste in acest conflict intregul arsenal de care dispune.

Video realizat cu echipament Nikon

---

"Armamentul ne trebuie nu in plan teoretic, ci pentru a minimiza la maxim pierderile de vieti omenesti. De asemenea suntem interesati sa avem drone pentru a putea supraveghea atat zona de conflict, cat si pentru a monitoriza cum sunt indeplinite criteriile asumate de ambele parti, dar bineinteles in momentul de fata vorbim de faptul ca tot ceea ce se incearca se incearca pentru a minimiza pierderile de vieti omenesti", a spus Teofil Bauer.

In opinia sa, "daca Ucraina ar avea acest armament in primul rand ar fi mult mai putine pierderi de vieti omenesti iar in al doilea rand poate ca s-ar termina mai repede razboiul si ar incepe reconstructia post-conflict a tarii, revenirea la situatia normala si la frontierele care sunt consacrate in aceasta zona a Europei".

In ceea ce priveste portul Mariupol, Ambasadorul Ucrainei nu crede in repetarea scenariului Debaltseve, nod feroviar cucerit de separatistii pro-rusi la finalul lui februarie.

"Mariupol este un punct strategic din mai multe punct de vedere. In primul rand este un port strategic la Marea Azov foarte mare, cu capacitati de prelucrare a marfurilor, in al doilea rand este un punct foarte important din punct de vedere strategic, militar, deoarece se afla pe linia care teoretic ar putea lega Rusia de Crimeea anexata si bineinteles ca traseul acestei linii ar trece prin Mariupol.

Autoritatile ucrainene au constientizat de la inceput importanta controlului asupra acestui oras si interesul pe care l-ar avea Rusia pentru a pune mana pe el, de aceea s-au luat toate masurile necesare pentru a se intari fortificatiile din jurul acestei localitati foarte importante din toate punctele de vedere", a explicat el.