Monstru legislativ inventat de Guvernul Ponta: 26 de Ordonante de Urgenta au fost inghesuite intr-un singur act normativ

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 16 martie 2015, 10:36 Actualitate | Esenţial


Guvernul Ponta a inventat o noua tehnica de aprobare a proiectelor de ordonanta de urgenta, astfel incat sa nu mai poata fi acuzat ca adopta pe banda rulanta astfel de acte normative. Inghesuie mai multe ordonante de urgenta, din orice domeniu, intr-una singura. Asa a aparut OUG nr. 2/2015 care cuprinde 26 de ordonante de urgenta din domenii care nu au nicio legatura intre ele: de la masuri din domeniul sportului sau culturale pana la masuri privind activitatea companiilor de stat. Mega-Ordonanta de Urgenta a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial.

 • UPDATE Victor Ponta spune ca a fost aprobata o singura Ordonanta de Urgenta in acest an (n.red. este de fapt a doua), si nu incorporeaza mai multe Ordonante de Urgenta, ci doar mai multe articole. Intrebat care este legatura dintre articole, in conditiile in care fac referire la domenii diferite, Ponta a raspuns ca toate sunt masuri financiare.
Actul normativ are si un nume care nu atrage atentia in vreun fel: Ordonanta de Urgenta pentru modificarea unor acte normative, precum si alte masuri. In mare parte, sunt articole care vizeaza modificarea unor prevederi din tot felul de alte acte normative, din diverse domenii, fiind foarte greu de urmarit de catre cei interesati.

Experti in legislatie consultati de HotNews.ro au declarat ca Guvernul isi camufleaza prin aceasta noua tehnica numarul mare de OUG-uri cat timp acestea nu vor mai fi contabilizate fiecare in parte ci intr-o singura ordonanta. In plus, printr-un titlu care nu spune nimic se pot ascunde modificari legislative importante. "Este un precedent periculos, de a legifera printr-un singur OUG in toate domeniile", au precizat pentru HotNews.ro sursele citate. Potrivit acestora, o astfel de OUG ar trebui sa pice la Curtea Constitutionala deoarece actul normativ nu mai este nici previzibil, nici accesibil.

Reamintim ca Executivul a fost criticat in nenumarate randuri pentru numarul mare de Ordonante de Urgenta. Anul trecut au fost aprobate 95 de astfel de acte normative, iar in 2013 au fost 117.

De altfel, Guvernul a fost criticat chiar de Comisia Europeana, in raportul MCV prezentat pe 28 ianuarie fiind mentionat numarul mare de masuri adoptate prin ordonanta de urgenta in locul proiectelor de lege. In context si Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost criticat in Raportul MCV pentru ca nu a atacat la Curtea Constitutionala anumite ordonante de urgenta ale Guvernului Ponta, in conditiile in care doar el putea face o astfel de actiune.  "Doua dificultati au fost identificate, inclusiv in discutiile cu Curtea Constitutionala. Una este utilizarea frecventa a ordonantelor de urgenta ale Guvernului (OUG), care limiteaza posibilitatile de consultare si care au condus la o lipsa de claritate legislativa - cu urmari pentru unificarea jurisprudentei si practicii", arata Comisia.

Exemple de "Ordonante de Urgenta" cuprinse in OUG 2/2015

 • 2% din incasarile Loteriei Romane vor fi putea fi folosite pentru proiecte culturale
 • Ministerul Energiei va putea sa finanteze achizitia de carbune de catre Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, dar si restituirea unor imprumuturi.
 • Companiile de stat vor fi obligate ca minim 40% din sponsorizarile sau donatiile pe care le fac sa fie pentru sanatate, minim 40% pentru educatie, invatamant si sport si maxim 20% pentru alte actiuni si activitati.
 • Personalul politiei locale care are statut de functionar public sau personal contractual va putea beneficia de dreptul la norma de hrana acordat de autoritatile locale
 • Remuneratiile membrilor consiliul de administratie, ai consiliului supraveghere, ale directorilor si ale membrilor directoratului, stabilite in conditiile art.17 din Ordonanta Guvernului nr.29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.168/2014, raman dobandite conform contractelor in vigoare
 • remuneratiile celor care au fost numiti manageri privati, inainte de intrarea in vigoarea a OUG 51/2013 privind limitarea veniturilor acestora, raman la nivelul stabilit initial prin contractele de mandat. Practic, unii dintre manageri nu vor fi nevoiti sa se supuna acestor limitari.
 • Actualii beneficiari ai programului "Prima Casa" vor putea sa achizitioneze un al doilea imobil prin intermediul aceluiasi program. Mai sunt si alte prevederi legate de Programul "Prima Casa".
 • Aderarea Ministerului Culturii la Reteaua Traduki, contra unei cotizatii in limita echivalentului in lei al sumei de 20.000 euro
 • Sumele pentru proiectele de comunicare, informare publica si promovarea imaginii si intereselor romanesti peste hotare, precum si cele pentru finantarea actiunilor cu caracter stiiintific si social-cultural sunt prevazute in bugetul Secretariatului General al Guvernului, iar modul de repartizare si utilizare a acestora se aproba prin hotarare a Guvernului.
 • Impozitul pentru mijloacele de transport de tip hibrid va fi redus cu 95%
 • Ministerul Justitiei va putea sa foloseasca bani din Fondul de Rezerva bugetara pentru a finanta penitenciarele, pentru imbunatatirea si cresterea capacitatilor de cazare.
 • Sefii Directiei Nationale Anticoruptie si ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism vor avea dreptul sa acopere, din fonduri bugetare, cheltuieli pentru actiuni de protocol. Si prefectul va fi inclus in categoria celor care pot efectua cheltuieli de protocol
 • Ordonanta va da posibilitatea ca autoritatile publice locale sa se poata imprumuta din trezorerie special pentru cofinantari si cheltuieli pe fondurile europene.
Vom reveni cu amanunte


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13757 vizualizari

 • +11 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 martie 2015, 10:45)

  [anonim]

  • +8 (10 voturi)    
   Poanta (Luni, 16 martie 2015, 15:20)

   Close [utilizator] i-a raspuns lui

   Ce se mai dadea cu fundul de paman ca guvernul Boc adopta nu stiu ce rahat prin asumarea raspunderii. Ca nu e normal, ca nu asa se face.

   Ne-nvata el acum cum se face. Haita de infractori...
  • +5 (7 voturi)    
   Urgența (Luni, 16 martie 2015, 16:08)

   ady624 [utilizator] i-a raspuns lui

   Foarte plastică această comparație, dar din păcate adevărată.

   Avocatul Poporului ar trebui să sară în sus și să întrebe care din deciziile din OUG prezintă vreo urgență. În mod normal toate aceste lucruri trebuie decise de parlament, chestiune care ar putea întârzia puțin decizia, însă dă dreptul la dezbatere, eventuale modificări, etc. În cazuri de urgență, Guvernul poate sări peste Parlament și poate decide, dar e nevoie de o explicație a urgenței. E ceva iminent care ar duce la distrugerea României și trebuie neapărat să scoatem repede 2% din Loteria Română să băgăm în (ahem ahem) proiecte culturale? Sau donațiile trebuie urgent modificate să ajungă la învățământ și sănătate? Parlamentul avea pureci și nu putea să decidă asta?

   Niște mafioți conduc țara, la fel ca și mafioții care i-au precedat. Nicio schimbare de niciun fel. Aceeași mămăligă, vopsită în altă culoare.... Scopul tuturor este același: binele personal.

   Adrian
  • +1 (3 voturi)    
   Zau "dr"? Pilonul judecatoresc e "orb"? (Luni, 16 martie 2015, 19:01)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui

   zi-le asta alora din common law daca continentalii nu-ti plac (sau sa scriu Nuți, ca să mă simpatizezi ....)
 • +15 (17 voturi)    
  De asteptat (Luni, 16 martie 2015, 10:50)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Acest odios plagiator trebuie sa dispara din viata publica si sa urmeze calea mentoulrui lui, puscariasul Nastase. E seful unui clan de mafioti organizat, numit PSD. Rusinea Romaniei, cu obiceiuri de „ofiter acoperit”. Minte, demagog, umple stadioane de ziua lui, amestecat in tot felul de afaceri dubioase cu famili lui si cu camarazii din guvern - Sova, Dragnea etc. Opriti-l cit mai e timp!
 • +10 (12 voturi)    
  Ce mizerie (Luni, 16 martie 2015, 11:22)

  Ricochet [utilizator]

  Ma intreb cum de nu se sesizeaza nimeni ca in Romania legile sunt facute, de fapt, de catre guvern, si nu de parlament?
  De faptul ca, de la un punct, parlamentul asta de neispraviti pierde sirul si nu va mai apuca in veci sa confirme sau nu nenumaratele ordonantele de urgenta ale penalilor din guvern?
  Chiar nu pricepe nimeni ca acest lucru incalca in fapt Constitutia?
  De ce naiba il platim pe hidrocefalul ala de Ciorbea?
  Domnule presedinte Iohannis, chiar nu aveti nici un cuvant de spus?
  • +5 (7 voturi)    
   ... (Luni, 16 martie 2015, 14:25)

   MonaB [utilizator] i-a raspuns lui Ricochet

   ma gandesc eu ca romanii ar trebui sa se sesizeze, adica noi, si sa ne organizam in vreun fel pentru a lupta eficient impotriva LOR...
 • +9 (11 voturi)    
  Absurd romanesc. (Luni, 16 martie 2015, 11:38)

  ouyang [utilizator]

  Programul Prima Casa aduce acum si A Doua Casa! Se pare ca toti romanii o au deja pe prima. Felicitari guvernului Ponta! Felicitari premierului ca inca e liber!
 • +1 (7 voturi)    
  Metoda imprumutata din strainatate de pacalire (Luni, 16 martie 2015, 11:39)

  emil bobu [utilizator]

  a cetateanului.

  Cand isi baga coada corporatiile in diverse legi din SUA, asa se dau, ca un "rider" atasat la o alta lege care posibil nu are nicio treaba cu "atasamentul".

  Sa nu ne lasam pacaliti, fiti vigilenti, rautatea P$D-ului n-are limite!
 • +9 (11 voturi)    
  E si mai simplu de atacat de Avocatul Poporului. (Luni, 16 martie 2015, 11:54)

  ouyang [utilizator]

  Stim cu totii ca nu se va intampla asta. Propun desfiintarea acestei institutii. Romanii isi aleg presedintele. Propun ca el sa fie si avocat al poporului sau macar sa-l numeasca. Urgent!
  • +11 (13 voturi)    
   Solutia (Luni, 16 martie 2015, 13:25)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   Solutia corecta ar fi ca ordonantele sa aiba acelasi regim al verificarii constitutionalitatatii ca si legile, si tot ca si legile sa intre in vigoare doar dupa promulgarea prin decret de catre seful statului in exercitiu.

   Nu exista niciun motiv ca ordonantele sa aiba un regim de verificare a constitutinalitatii mai slab decit legile propriu-zise. Dar asta este o cu totul alta discutie.
 • +6 (8 voturi)    
  smecherie (Luni, 16 martie 2015, 12:06)

  ilidia [anonim]

  "Stilul este omul". Stilul tonta este " smechereala". Tot ce face sta sub semnul"aburirii", doar-doar nu baga nimeni de seama manariile.Aici nu-l intrece nimeni.
 • +10 (12 voturi)    
  dati-l jos domnule pe mascariciul asta (Luni, 16 martie 2015, 12:33)

  misa2002_2006 [utilizator]

  dati-l jos domnule pe mascariciul asta ca ne distruge cu totul! chiar nu se poate dovedi ca e un marlan de doi bani?
  • +6 (8 voturi)    
   Pai cine sa-l dea jos? (Luni, 16 martie 2015, 13:28)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

   Asa parlament am votat, asa guvern avem. Si nici presedintele insetisor sau pi loc nu ajuta.

   Si da, stiu ca nu am prea avut ce vota, mai ales in 2012, dar cine nu se pregateste ia ce se mai gaseste.
 • +6 (8 voturi)    
  Hei PieSDi, o idee! (Luni, 16 martie 2015, 12:42)

  EXEs [utilizator]

  Eu nu mai inteleg rolul parlamentului in toata povestea asta. N-ar fi mai simplu sa faca micul plagiator un guvern cu 50 de ministrii cu 250 de consilieri. Se rezolva totul atunci si codul fiscal pentru urmatoarele 2 cincinale si botnita pentru DNA si bugete direct de la mama lor adica de la coruptul sef de la finance. Cmon Plagi, hai ca se poate!
 • +4 (6 voturi)    
  Monstrul (Luni, 16 martie 2015, 12:45)

  CititorulComentator [utilizator]

  Naste monstrii, e normal :) O sa aflam multe cand va da cu subsemnatul la DNA. Si vom afla si mai multe din cartea pe care o va scrie in puscarie, intitulata: "Nu stiu"
 • +3 (5 voturi)    
  stanga de origine bolsevica stie sa "dea la tot (Luni, 16 martie 2015, 13:46)

  deval [utilizator]

  cartieru' ' Doctorul in "alba-neagra" ne-o da zilnic sa ne scape de platitudine ....In felul asta ne va putea spune ca anul asta a dat 2-3 ordonante continand in fapt 100..
  • -1 (1 vot)    
   Corectie (Marţi, 17 martie 2015, 7:02)

   feisbuk [anonim] i-a raspuns lui deval

   Chiar asa va spune, sa nu ai dubii.
 • -6 (8 voturi)    
  nu e nicio invenție (Luni, 16 martie 2015, 14:41)

  andrei [anonim]

  Din păcate astfel de ordonanțe de urgență nu au apărut acum ca o invenție a guvernului actual ci s-au tot dat, inclusiv de guvernul lui Emil Boc cel care chiar a inovat în domeniul eludării prevederilor legale, cel mai clar exemplu fiind angajarea răspunderii guvernului pentru mai multe acte normative.
  • 0 (2 voturi)    
   tu ai citit articolul? (Marţi, 17 martie 2015, 8:44)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui andrei

   sau doar ai scris ce se dicteaza in casca?
 • +5 (7 voturi)    
  Felicitari HN că sesizați mânăriile (Luni, 16 martie 2015, 19:04)

  Maniu [utilizator]

  vorba aia, iuțeala de mână și nebăgarea de seamă...
 • 0 (2 voturi)    
  eu nu vad (Marţi, 17 martie 2015, 8:04)

  a [anonim]

  cel putin in articol vreo prevedere care sa aiba caracter de lege.

  toate sunt de competenta guvernului si ar trebui sa fie hotarari de guvern
 • +1 (3 voturi)    
  urgenta la jaf (Marţi, 17 martie 2015, 8:48)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  E graba mare sa fure cit mai au timp. Oricum, Parlamentul le va aproba, ca si acolo sunt numai hoti si complici de-ai lor
 • 0 (0 voturi)    
  traiasca VICTORIA ... in alegeri (Marţi, 17 martie 2015, 12:12)

  Valentin [anonim]

  Daca era ”VICTORIA” ar fi fost 50
 • +1 (1 vot)    
  ... (Marţi, 17 martie 2015, 12:22)

  thebblack [utilizator]

  Pe victoras se pare ca il mananca incheieturile....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by