Peste 500 de persoane de etnie maghiara au pornit, sambata, intr-un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Protestant spre Biserica "Sfantul Mihail", in cadrul programului organizat cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Participantii la mars s-au adunat, sambata, in jurul orei 11.00, in fata Insititului Teologic Protestant, din Cluj, avand asupra lor steaguri ale Ungariei, steaguri secuiesti si ale Transilvaniei, dar si un steag tricolor al Romaniei, anunta Mediafax.

Pe traseu, ei intoneaza cantece din timpul Revolutiei din 1848, cativa dintre manifestanti fiind imbracati in constume populare maghiare.

Mai multi reprezentanti ai Organizatiei Tinerilor din cele 64 de Comitate, considerata extremista, au fost scosi din multime de catre fortele de ordine, pentru a nu perturba desfasurarea manifestarii, acestia fiind recuoscuti intrucat aveau asupra lor insemne specifice si steaguri ale asociatiei.

Printre participantii la mars se numara presedintele interimar al Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan, viceprimarul Clujului Horvath Anna, senatorul Laszlo Attila, consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, precum si consilieri locali UDMR.

Participantii la mars vor asista, incepand cu ora 12,30, la o slujba religioasa oficiata in Biserica Romano-Catolica "Sf. Mihail", dupa care, de la ora 14.00, va avea loc ceremonia de depunere a coroanelor de flori la placuta amplasata in memoria poetului revolutionar Petofi Sandor pe cladirea fostului hotel Biasini, de pe str. Avram Iancu.

La depunerea de coroane de flori vor fi prezente oficialitati locale, care vor tine discursuri, dar si consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos.

Tot duminica, de la ora 15.00, la Cluj-Napoca va avea loc Marsul Memorial "Avram Iancu", organizat de Noua Dreapta, la care sunt asteptate peste 300 de persoane din intreaga tara, dar si din Republica Moldova.

Acestea se vor aduna in Piata Mihai Viteazu, dupa care vor pleca in mars pe traseul str. Regele Ferdinand - Piata Unirii - B-dul Eroilor - Piata Avram Iancu, iar la final reprezentanti Noii Drepte vor tine discursuri. Pe parcursul manifestarii va fi arborat un steag tricolor de mari dimensiuni.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcata, in fiecare an, in majoritatea localitatilor din Transilvania, fiind comemorati eroii din timpul Revolutiei Ungare de la 1848-1849.

Anul trecut, peste 10.000 de persoane au participat, la Targu Secuiesc (Covasna), la manifestarile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat calare alaturi de presedintele Consiliului Judetean Covsna, Tamas Sandor.

Si la Sfantu Gheorghe, peste 10.000 de persoane au participat la manifestari, secretarul de stat in Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt spunand atunci ca maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei in obtinerea autonomiei.

La Oradea, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sarbatorita de peste o mie de persoane, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declarand acolo ca "libertatea unei minoritati e fragila" si ca "dusmanii libertatii maghiarilor nu au disparut", astfel ca acestia trebuie sa lupte pentru fiecare clasa cu predare in maghiara, pentru placutele bilingve sau institutiile de cultura.

La Cluj-Napoca, peste 1.000 de persoane au participat la o ceremonie care a inclus discursuri si depuneri de coroane de flori si la care primarul municipiului, Emil Boc, i-a salutat in limba maghiara pe cei prezenti.