Europarlamentarul Laszlo Tokes, considerat principalul personaj care a determinat izbucnirea Revolutiei din Decembrie 1989, a semnat Proclamatia de la Timisoara, la un sfert de secol de la lansarea acesteia, spunand ca si dupa 25 de ani Proclamatia este inca actuala.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a semnat, sambata, la sediul Societatii Timisoara, Proclamatia de la Timisoara, care fusese lansata in urma cu 25 de ani, el apreciind ca membrii Societatii Timisoara au ramas consecventi in lupta impotriva comunismului, relateaza Mediafax.

"Proclamatia are o actualitate deosebita, din pacate, si dupa 25 de ani pentru ca trebuie sa continuam aceasta lupta anticomunista. Este adevarat ca in cazul meu, personal, accentul s-a mutat de la anticomunism la lupta pentru interesele nationale ale maghiarilor. Noi, ca si comunitate minoritara, am suferit in dubla masura asuprirea comunista din timpul lui Ceausescu si respectiv in perioada post comunista, dar aceasta nu inseamna ca nu ma aflu si nu sunt solidar impotriva luptei anticomuniste. (¬) Apreciez ca membrii Societatii Timisoara au ramas consecventi in ceea ce priveste lupta impotriva comunismului", a spus Tokes.

Presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea, a solicitat o condamnare a comunismului de catre Parlamentul European si instaurarea unui tribunal pentru a analiza crimele comunismului.

"Ne dorim, impreuna cu domnul Tokes Laszlo, doua lucruri, pe care inca nu le-am realizat: o condamnare a comunismului de catre Parlamentul European si instaurarea unui tribunal european pentru analizarea crimelor comunismului din tarile din Europa de Est, care acum sunt membre ale UE", a declarat Florian Mihalcea.

In 11 martie, s-au implinit 25 de ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara. Documentul a fost citit de catre scriitorul si jurnalistul George Serban de la balconul Operei, in fata a 15.000 de oameni. Punctul 8 al Proclamatiei, cel mai important dintre toate, care propunea interzicerea fostilor membri ai Partidului Comunist Roman de a detine functii publice, nu a fost aplicat niciodata.