Ministrii de justitie si afaceri interne din UE au adoptat, vineri, la Bruxelles, in cadrul JAI, o etapa partiala din regulamentul general privind protectia datelor, norme care ar presupune, dupa adoptarea finala, eliminarea procedurilor de apostilare si legalizare.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a afirmat, vineri, la Bruxelles, intr-o declaratie de presa, ca regulamentul general privind protectia datelor, dezbatut de ministrii europeni de justitie si afaceri interne in cadrul Consiliului de Justitie si Afaceri Interne (JAI), presupune facilitarea liberei circulatii a persoanelor, prin libera circulatie a documentelor, transmite Mediafax.

Cazanciuc a spus ca prin adoptarea proiectului se vor elimina procedurile de legalizare si apostilare, astfel incat sa se faciliteze libera circulatie a persoanelor.

"Intentia acestui regulament este de a facilita libera circulatie a persoanelor prin libera circulatie a documentelor in materie de stare civila. Ideea proiectului este de a elimina ceea ce inseamna proceduri de legalizare si apostilare ca o forma, cum spuneam, de a facilita libera circulatie a persoanelor. Intentia noastra este de a gasi, totusi, un echilibru intre libera circulatie si securitatea juridica a documentelor. A fost un prim document astazi (vineri - n.r.) in aceasta materie, mai sunt multe lucruri de facut¬, a spus Cazanciuc.

Potrivit acestuia, in Consiliul de Justitie si Afaceri Interne a existat "aproape un consens" ca pana la sfarsitul lunii iunie intregul document ce prevede ghiseul unic ca instrument in rotectia datelor sa fie agreat de statele membre.

"In materia protectiei datelor s-a convenit, in principiu, textul pentru ghiseul unic si a existat aproape un consens ca pana la sfarsitul lunii iunie intreg documentul sa fie agreat de statele membre", a afirmat Cazanciuc.

Acesta a participat, vineri, la Bruxelles, la Consiliul de Justitie si Afaceri Interne, reuniune ce a avut pe ordinea de zi subiecte precum fluxurile migratoare in Europa, protectia datelor cu caracter personal si combaterea terorismului.

Propunerea de regulament a Parlamentului European si a Consiliului European privind protectia datelor persoanelor fizice se refera la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Regulamentul presupune si ghiseul unic, care ar insemna instituirea unor mecanisme pentru a genera coerenta in aplicarea legislatiei privind protectia datelor la nivelul intregii UE. In special, Comisia Europeana propune ca atunci cand prelucrarea datelor cu caracter personal are loc in mai multe state membre, ar trebui ca o singura autoritate de supraveghere sa fie competenta in monitorizarea tuturor activitatilor respective. Acest principiu, cunoscut sub denumirea de "ghiseu unic", inseamna ca, in fiecare caz, autoritatea competenta va fi autoritatea statului membru in care operatorul sau persoana imputernicita de operator isi are sediul principal

In discutiile privind protectia datelor, la reuniunea din octombrie 2014, Consiliul a tinut, de asemenea, o dezbatere politica generala privind dreptul de a fi uitat si implicatiile acestuia pentru libertatea de exprimare. Aceasta dezbatere a avut loc in urma hotararii din 2014 a Curtii Europene de Justitie in cauza Google/ Spania. In hotararea respectiva, Curtea de Justitie a clarificat modalitatile in care persoanele vizate isi pot exercita drepturile la stergerea datelor la opozitie fata de prelucrarea datelor de catre operatorii de motoare de cautare ("dreptul de a fi uitat¬).