¬Speed Taxi isi atentioneaza clientii sa aiba grija in ce masina de taxi se urca fiindca exista companii care functioneaza cu sigle asemanatoare si folosesc denumiri apropiate fonetic. Atentionarea vine in conextul in care, la final de februarie, o tanara a fost atacata de un sofer in Bucuresti, ancheta Politiei ajungand la concluzia ca nu a fost vorba de un sofer de la Speed Taxi. Subiectul a suscitat ample polemici pe internet, mai ales in contextul in care in unele articole se dadea vina pe tanara agresata.

Despre incident

Pe 28 februarie o tanara de 23 de ani din Republica Molodva a reclamat la Politie ca soferul taxiului cu care se deplasase, a deposedat-o, prin violenta, de telefonul mobil si de geanta in care avea actele si o suma de bani. De asemenea, in plangere, fata a mentionat ca barbatul i-a propus sa intretina cu ea raporturi sexuale, fara a exercita presiuni fizice asupra sa. Agresorul, in varsta de 35 de ani, a fost retinut luni de Politie. Surse citate de Mediafax mentionau ca soferul era de la compania Sprinter Taxi si nu de la Speed Taxi.

Subiectul a suscitat ample polemici pe internet, iar Speed Taxi a remis vineri un comunicat pe acest subiect:

Speed Taxi isi atentioneaza clientii, sa aiba grija in ce masina de taxi se urca fiindca exista companii care functioneaza cu sigle asemanatoare si folosesc denumiri apropiate fonetic Situatia creeaza de foarte multe ori confuzie in piata. Folosirea serviciilor acestor taximetristi se dovedeste in unele cazuri a fi periculoasa, asa cum s-a intamplat si in cazul incidentului de la final de februarie, cand o tanara a fost agresata de catre soferul unei masini ce afisa o sigla foarte asemanatoare cea a Speed Taxi, desi era vorba de un sofer al societatii Sprinter Taxi.

Tanara agresata a facut o declaratie pentru Speed Taxi, explicand ce s-a intamplat: ¬Folosesc Speed Taxi de mai bine de trei ani. Am fost mereu multumita de serviciile lor si tocmai din acest motiv am si cautat un taxi de la Speed in noaptea respectiva. Desi am ocolit mai multe clone, pentru ca stiam ca exista, am nimerit totusi intr-o masina cu un logo foarte asemanator. Se pare ca, am ajuns exact la cei care incearca sa se foloseasca de renumele unor companii de incredere pentru a atrage clienti. Am vrut sa explic confuzia creata din cauza reproducerii unor logo-uri cunoscute pe diferite masini de taxi.¬

Atragem atentia, pe viitor, tuturor consumatorilor de taxi, ca aceasta societate, Sprinter Taxi, nu este marca inregistrata, cererea acesteia de inregistrare fiindu-i respinsa de Oficiul de Stat al Inventiilor si Marcilor (OSIM) in data de 17.12.2014, prin Decizia 4481.

Lipsa marcii inregistrate este o conditie obligatorie in vederea autorizarii Sprinter Taxi ca dispecerat, conform art. 23, lit. g) din Anexa 1 la HCGMB 178/2008, privind Regulamentul Cadru de aplicare a Legii 38/2003, privind transportul in regim de taxi si inchiriere.

In acest sens, autoritatile publice locale au fost sesizate la data de 10.03.2015, prin Adresa nr. 1315328, asupra neindeplinirii conditiilor legale de functionare si avizare prevazute in Legea 38/2003, M, privind transportul in regim de taxi si inchiriere, urmand in acest sens, sa se dispuna masurile necesare dictate de legile in vigoare, respectiv solicitam retragerea autorizatiei de dispecerat taxi a societatii SPRINTER TAXI BUCURESTI SRL.

Din declaratia victimei reiese faptul ca aceasta a luat un taxi din zona Unirii-Bariera Selari, taxi care din informatiile noastre apartine Dispeceratului Sprinter Taxi, iar autoturismul era inmatriculat in judetul Ilfov. Facem precizarea ca Legea 38/2003,M, prevede expres obligatiile transportatorilor autorizati la Art.18 lit.(b) ¬In raport cu localitatea de autorizare, transportatorul autorizat poate executa transportul in regim de taxi in urmatoarele situatii: (¬)

(b) ocazional, intre localitatea de autorizare si alte localitati sau puncte de interes, numai la cererea expresa a clientului, cu acordul taximetristului, avand obligatia revenirii in localitatea de autorizare dupa executarea cursei;

In concluzie, un autoturism taxi inmatriculat in judetulI lfov si care detine o autorizatie eliberata de o localitate din judetul Ilfov nu are voie sa stationeze in Bucuresti in statiile de imbarcare clienti pentru a prelua clienti de aici si a-i transporta la diverse adrese din Bucuresti. Acest autoturism inmatriculat si autorizat de jud.Ilfov are voie sa desfasoare servicii de taximetrie numai in judetul Ilfov, conform legii.

In continuare ne sfatuim clientii sa fie atenti si sa se asigure de insemnele obligatorii pe care le pot identifice inainte de a se urca intr-o masina de taxi luata in special fara comanda prin dispecerat.

Acestea sunt:

- sigla firmei pe care sa fie clar identificat numele Speed Taxi;

- indicativ, tarif;

- in interiorul masinii, trebuie sa fie vizibil ecusonul soferului cu datele de identificare;

- autorizatia embosata de culoare rosie aplicata pe portiera care cuprinde: numar autorizatie, data de expirare si numarul de inmatriculare. Subliniem faptul ca masinile arondate judetului Ilfov vor prezenta autorizatia de culoare galbena. Speed Taxi dispecerizeaza doar masini care sunt arondate in Bucuresti (care au autorizatie embosata de culoare rosie).