Un oficial al Comisiei Europene a precizat, pentru Mediafax, referindu-se la decizia Camerei Deputatilor de a nu-i ridica imunitatea lui Laszlo Borbely, ca Executivul de la Bruxelles nu comenteaza cazuri individuale, dar a subliniat ca va monitoriza indeaproape evolutiile.

Camera Deputatilor a respins, miercuri, cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul lui Laszlo Borbely.

Comisia juridica a avizat favorabil, acum doua saptamani, cererea Procurorului general de incuviintare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Borbely.

Fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely a declarat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, ca redeschiderea dosarului sau privind inceperea urmaririi penale, printr-un simplu denunt, reprezinta "un abuz clar" din partea unor procurori.

"Stimati colegi, sunt perfect de acord ca justitia trebuie sa-si faca treaba si in mod independent, dar, dupa parerea mea, acest autodenunt, in urma caruia nu au fost verificate minimele informatii constituie, trebuie sa o spun, e un abuz clar din partea unor procurori si e vorba de persoane, de activitatea unei intregi institutii. In acest caz, pentru a nu aparea peste noapte sute de asemenea denunturi, cred ca trebuie sa luam in considerare ceea ce prevede Constitutia, pentru a nu permite asemenea abuzuri", a spus Borbely.

El a sustinut, in timpul dezbaterilor din Camera privind cererea de incepere a urmaririi sale penale, ca o cerinta importanta pentru redeschiderea unui dosar este aparitia unui element nou, "indicii temeinice", in acel dosar si a apreciat ca acest lucru nu s-a intamplat in cazul lui.

Borbely a aratat ca dosarul sau, pentru care se decisese NUP in 2014, a fost redeschis pe baza unui "autodenunt".

"In cazul meu, cererea de incepere a urmaririi penale este bazata pe un simplu denunt, fara verificarea informatiilor minimale, fara audierea celor implicati. E evident abuzul care s-a facut", a adaugat deputatul UDMR.

"Nu cer altceva, decat in spiritul libertatii de constiinta a elementelor prezentate, sa judecati daca sunt intrunite sau nu elementele constitutive ale redeschiderii acestui dosar care a fost inchis prin neinceperea urmaririi penale in ianuarie 2014", a precizat Laszlo Borbely.

El a facut aceste precizari dupa ce a mai spus ca a studiat imunitatea parlamentara din 28 de tari ale UE si ca "in 25 de tari este o imunitate mai puternica pentru parlamentari decat in Romania".

Borbely a aratat ca este "un veteran" al Parlamentului si ca, dupa 1989, oamenii si-au castigat dreptul la libertate, adaugand ca sloganul care circula dupa Revolutie "Nu va fie frica!" este valabil si astazi.

"Nu poti sa construiesti o societate construita pe frica", a adaugat Borbely, in dicursul sustinut la tribuna plenului Camerei Deputatilor.

Procurorii DNA Oradea au decis, in 5 ianuarie 2015, revocarea solutiei de neincepere a urmaririi penale, iar judecatorul de camera preliminara de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat solutia, astfel ca dosarul lui Laszlo Borbely in care este suspectat de trafic de influenta a fost redeschis.

Anchetatorii au suspiciuni ca, in 2011, Laszlo Borbely, atunci ministru al Mediului si Padurilor, ar fi primit de la Ioan Ciocan, administrator al unei firme, foloase necuvenite in valoare de 80.952 de lei, constand in renovarea si utilarea unui apartament, pentru a-si exercita influenta asupra unor functionari din Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), in vederea determinarii acestora sa favorizeze firma la licitatii organizate prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

Borbely mai este suspectat si ca, in 2011, ar fi primit de la administratorul unei alte firme, Anton Petru Molnar, foloase necuvenite in valoare de 112.199 de lei, constand in reamenajarea si extinderea unui imobil apartinand acestuia, pentru a interveni la functionari din ANAR sa favorizeze firma la licitatii organizate prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

De asemenea, tot in 2011, Laszlo Borbely ar fi primit de la administratorul a doua societati comerciale suma de 50.000 de euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta sa obtina lucrari in domeniul gospodaririi apelor si sa incaseze contravaloarea lucrarilor executate.