Gruparea navala NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2), care se afla in Marea Neagra in luna martie, va face o escala in portul Constanta, in perioada 13-15 martie, unde va efectua exercitii militare, anunta, intr-un comunicat, Fortele Navale romanesti.

Sambata, un grup de militari romani si straini, impreuna cu voluntarii Garzii Nationale de Mediu, vor planta 1.000 de puieti, in zona Manastirii Sfanta Elena de la Mare (Costinesti).

Luni sunt programate exercitii impreuna cu fregata Marasesti, doua corvete, doua nave purtatoare de rachete, un dragor maritim, precum si cu aeronave militare romanesti.

SNMG-2 este una dintre cele patru grupari navale multinationale ale Aliantei Nord-Atlantice si este condusa de catre contraamiralul Brad Williamson (SUA). Gruparea este alcatuita din patru fregate (Canada, Turcia, Italia si Romania), un crucisator (SUA, nava comandant) si o nava auxiliara (Germania).

Fortele Navale Romane sunt reprezentate in grupare de fregata Regina Maria, cu un elicopter la bord, iar celelalte nave sunt: crucisatorul USS Vicksburg, fregatele HMCS Fredericton, TCG Turgutreis, ITS Aliseo si nava auxiliara FGS Spessart.

Participarea Fortelor Navale Romane la actiunile gruparii navale SNMG-2 din Marea Neagra a fost planificata din anul 2014 si are ca obiectiv principal dezvoltarea interoperabilitatii marinarilor militari romani cu militarii din Alianta, potrivit sursei citate. Prin misiunile executate, militarii din Fortele Navale Romane contribuie activ la punerea in practica a politicii de securitate a Romaniei.