Personalul politiei locale care are statut de functionar public sau personal contractual va putea beneficia de dreptul la norma de hrana acordat de autoritatile locale, in limita bugetului aprobat, potrivit unei prevederi incluse intr-o ordonanta de urgenta aprobata miercuri de Guvern. Astfel, a fost extins acest drept pentru inca 5.041 de salariati din politia locala, personal contractual si functionari publici, care nu ar fi beneficiat de norma de hrana conform prevederilor deja in vigoare.

Mentionam ca incepand cu 1 ianuarie 2015, autoritatile administratiei publice locale pot acorda in limita bugetului aprobat, prin hotarare a consiliului local, norma de hrana pentru politistii locali, drept conferit de prevederile art. 351 din Legea politiei locale nr. 155/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste prevederi insa nu acordau dreptul la norma de hrana intregului personal al politiei locale.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, metodologia de acordare a normei de hrana pentru personalul politiei locale. Astfel, politistii locali vor primi norma de hrana aprobata fie in natura (prin unitati proprii sau servicii externalizate), fie in bani (o alocatie valorica zilnica), in functie de hotararea consiliului local. Norma de hrana se acorda politistilor locali cu functii de executie sau de conducere, in limita plafoanelor calorice.

De norma de hrana va beneficia si personalul incadrat pe o perioada determinata de timp pe posturile devenite temporar vacante. Alocatia valorica si actualizarea normei de hrana pentru politistii locali se va aproba prin ordin al ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Norma de hrana de care vor beneficia politistii locali va fi platita din bugetele locale, cu incadrarea in limitele cheltuielilor de personal.

In 2014, numarul maxim de posturi pentru personalul politiei locale a fost 16.509.