Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Hotarare prin care consiliul national pentru coordonarea politicilor si actiunilor de reducere a consumului daunator de alcool va fi infiintat ca organism fara personalitate juridica, urmand sa functioneze in coordonarea Ministerului Sanatatii. Scopul acestei structuri este coordonarea politicilor si actiunilor de reducere a consumului daunator de alcool, prin elaborarea unui plan de actiuni coordonate si eficiente, pe termen mediu si lung, care sa fie implementat de autoritatile cu atributii in domeniu. Activitatile Consiliului vor fi in acord cu prioritatile Uniunii Europene, ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii si cu situatia pe plan national, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

In prezent, in majoritatea statelor membre UE exista structuri nationale care planifica politicile legate de consumul de alcool.

Consiliul va fi condus de un reprezentat al Ministerului Sanatatii, cu rang de secretar de stat, ce urmeaza sa fie desemnat de ministrul Sanatatii si va fi format dintr-un comitet interministerial, un comitet consultativ si un secretariat tehnic.

Comitetul interministerial va avea rol decizional in cadrul Consiliului si va fi format din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Institutul National de Statistica, Consiliul National al Audiovizualului.

Comitetul consultativ va fi constituit din reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si ai societatii civile cu activitate relevanta in ceea ce priveste controlul consumului daunator de alcool, precum si din reprezentanti ai sectorului economic. Comitetul consultativ va contribui la elaborarea politicilor nationale cu informatii din domeniul specific de activitate si cu propuneri. Componenta nominala a comitetului consultativ va fi avizata de comitetul interministerial si aprobata de presedintele consiliului, pe baza propunerilor formulate de organizatiile neguvernamentale.

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind consumul total de alcool, Romania se situeaza cu 32% peste media regiunii europene, asa cum este ea calculata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In Romania, mortalitatea atribuita consumului daunator de alcool la populatia adulta (20-64 de ani) este de trei ori mai mare decat media statelor dezvoltate din UE, principalele cauze fiind accidentele, bolile cardiovasculare si ciroza hepatica.

La nivelul Uniunii Europene si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii exista o preocupare din ce in ce mai accentuata privind efectele consumului daunator de alcool asupra sanatatii si eficienta politicilor de control a consumului. Grupul de lucru constituit in acest sens la nivelul UE - Comitetul Politicilor si Actiunilor Nationale privind Alcoolul - are scopul de a facilita schimbul de experienta intre statele membre cu privire la politicile publice privind reducerea consumului de alcool.