Premierul Victor Ponta sustine ca parintii si-au inscris de bunavoie copiii la ora de religie, deoarece acestia au nevoie de valori. "Poate reusim sa facem lucruri mai bine analizate si mai bine gandite. Atata scandal si cearta in chestia cu religia, incat s-au inscris 95%. Credeam ca o sa fie cine stie ce dezastru, dar, de fapt, 95%...Parintii de bunavoie vor sa faca (n.red. religia), pentru ca au nevoie copiii de valori si valorile sunt importante in acest moment. Si imi doresc ca data viitoare cand vorbim despre un subiect important, sa o facem mai serios, si mai aplicat, si mai analizat, si nu asa cu hei-rup", a spus Ponta la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

Peste 90% dintre elevi s-au inscris la ora de religie, pana luni la pranz fiind inregistrate in sistemul informatic 2.140.238 de cereri pentru studiul acestei discipline, potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS).

Totodata, dintre cele 144.358 de cereri depuse pentru inscrierea la clasa pregatitoare, pe 135.049 (93,55%) s-a optat pentru studiul religiei.

Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare dupa ce Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale este neconstitutional. Articolul prevedea ca sunt obligati sa faca cerere elevii care nu vor sa participe la ora de Religie.

Prin decizia CCR, a deveni obligatorie cererea celor care vor sa studieze disciplina. Decizia Curtii Constitutionale a devenit executorie dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv luni 9 martie.

Inscrierea pentru participarea la ora de Religie este posibila si dupa data de 6 martie, acest termen-limita pentru strangerea optiunilor fiind stabilit pentru ca in 9 martie se implinesc cele 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale, spunea ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

In formularul de inscriere se solicita directorului unitatii de invatamant participarea elevului la orele de religie, cu mentionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Bi