Aproape 2.000 de etnici maghiari din Harghita au cerut, marti, la Miercurea Ciuc, crearea regiunii administrative si de "dezvoltare de sine statatoare Tinutul Secuiesc" si au solicitat autoritatilor romane sa "inceteze de indata" actiunile impotriva simbolurilor secuiesti.

Peste 1.500 de etnici maghiari au participat, marti seara, in fata Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, la o manifestatie "pentru autodeterminarea Tinutului Secuiesc", in timp ce in municipiul Gheorgheni peste 400 de persoane au manifestat pentru "autonomie si regionalizare", scrie Mediafax.

Mitingul de la Miercurea Ciuc a inceput la ora 17.30, cu intonarea imnului Ungariei, dupa care a fost citita o petitie adresata Guvernului si Parlamentului Romaniei, precum si, "spre stiinta", presedintelui Klaus Johannis.

In petitie se solicita, printre altele, ca in cursul planificatei reorganizari teritoriale "sa se creeze regiunea administrativa si de dezvoltare de sine statatoare, cu competente specifice, denumita Tinutul Secuiesc, in conformitate cu proiectul de lege elaborat de Consiliul National Secuiesc", iar "autoritatile romane sa inceteze de indata actiunile impotriva simbolurilor secuiesti, hartuirea si amenintarea persoanelor si institutiilor care le folosesc".

In timpul protestului, manifestantii cu drapele secuiesti si ale Ungariei in maini au strigat "Vrem autonomie", iar un drapel al Ungariei de mari dimensiuni, peste care a fost asezat un drapel secuiesc, a fost desfasurat pe treptele din fata Palatului Administrativ.

O delegatie a organizatorilor a vrut sa depuna petitia adresata autoritatilor centrale la Prefectura, insa nu a avut cine sa preia documentul.

La trecerea delegatiei pe langa marele drapel al Ungariei au fost eliberati porumbei albi, dupa care a fost intonat imnul secuiesc.

Presedintele organizatiei de tineret "MINTA" a Partidului Popular al Maghiarilor (PPMT) din Transilvania, consilierul local Toke Ervin, a declarat presei ca maghiarii din Romania vor "aceeasi autodeterminare pe care o au celelalte minoritati din Europa", intrucat maghiarii sunt "maturi" si isi pot decide singuri soarta.

"Noi vrem ca Tinutul Secuiesc sa fie separat, cu un mini-parlament la Targu Mures sau in Cluj-Napoca, nu este foarte important unde, vrem autonomie. Noi spunem ca oamenii din Transilvania sau din secuime sunt maturi, pot spune de ce au nevoie, nu trebuie decise toate lucrurile la Bucuresti. Langa limba romana, sa fie oficiala si limba maghiara si, daca germanii vor, si germana in sudul Transilvaniei", a declarat Toke.

In municipiul Gheorgheni, Consiliul National Secuiesc (CNS) a organizat, tot de la ora 17.30, in fata Casei de Cultura, un "miting pentru autonomie si regionalizare si de protest fata de actualul plan de reforma administrativa a Romaniei", la care au participat peste 400 de etnici maghiari.

Vicepresedintele CNS - Scaunul Gheorgheni Arus Zsolt a reclamat ca Parlamentul si Guvernul "continua" procesul de reforma administrativ-teritoriala a Romaniei, ignorand solicitarile in scris ale CNS privind demararea tratativelor cu autoritatile locale din asa-zisul Tinut Secuiesc.

El i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis ca maghiarii nu asteapta favoruri, "numai sa isi respecte si dansul preprogativele de mediator intre stat si societate".

Si la Firtanus, un sat apartinand comunei Avramesti din bazinul Odorhei, aproximativ o suta de localnici au luat parte, marti, de la ora 16.00, in curtea bisericii din localitate, la o manifestare comemorativa organizata in cadrul Zilei Libertatii Secuiesti.

Manifestarile de protest din judetul Harghita au fost organizate de CNS, la acestea luand parte si membri ai Partidului Civic Maghiar, Partidului Popular Maghiar din Transilvania si Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania.

Protestele din Harghita au fost organizate dupa ce autoritatile de la Targu Mures au interzis mitingul organizat de CNS in cadrul Zilei Libertatii Secuiesti, primaria autorizand, in 10 martie, doar manifestarea comemorativa de la Monumentul Secuilor Martiri, dar nu si marsul de pe strazile orasului.

Consiliul National Secuiesc a declarat, in 2013, data de 10 martie drept Ziua Libertatii Secuiesti. In aceasta zi, in 1854, au fost executati de autoritatile habsburgice trei lideri ai miscarii de independenta a secuilor.