Patriarhia: Faptul ca peste 90% dintre elevi vor ora de religie are valoare de referendum

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 10 martie 2015, 21:04 Actualitate | Esenţial


Faptul ca peste 90% dintre elevi s-au inscris la ora de religie, in ciuda "multor eforturi pentru scoli si dificultati umilitoare pentru parinti", are valoare de referendum si cheama familia, scoala si biserica la dialog si cooperare pentru o educatie integrala, potrivit Patriarhiei Romane.

"Dupa ce unii adversari ai orei de Religie au obtinut decizia nr. 669/12 noiembrie 2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei care conditioneaza participarea elevilor la ora de religie de o cerere scrisa a parintilor, tutorelui legal instituit sau a elevului major, sub pretextul exercitarii (sau verificarii) libertatii constiintei si a credintelor religioase, raspunsul pozitiv al majoritatii covarsitoare a parintilor si copiilor majori a fost masiv si demn, exprimand importanta religiei in viata poporului roman. O majoritate de peste 90% a elevilor din scolile publice de stat care au in oferta educationala Religia a ales sa se inscrie la aceasta disciplina, in pofida perioadei foarte scurte de inscriere (aproape trei saptamani) si a multor eforturi pentru scoli si dificultati umilitoare pentru parinti. Acest rezultat cu valoare de referendum cheama Familia, Scoala si Biserica la dialog, coresponsabilitate si cooperare pentru promovarea unei educatii integrale care uneste formarea spirituala cu informarea stiintifica a elevilor", arata Patriarhia intr-un comunicat transmis marti, citat de Mediafax.

Conducerea Bisericii Ortodoxe Romane mai spune ca rezultatele recente ale inscrierii la ora de Religie "confirma si depasesc cercetarile sociologice anterioare ale Institutului de Stiinte ale Educatiei conform carora peste 85% din parinti, elevi si profesori doresc studierea Religiei in scoala".

"Apreciem ca Ministerul Educatiei ofera posibilitatea continuarii inscrierii la ora de Religie mai ales pentru ca exista multi parinti la munca in strainatate ai caror copii minori nu au un tutore legal instituit si, in consecinta, nu au reusit sa depuna cereri pentru ora de Religie. Patriarhia Romana multumeste parintilor, elevilor, celorlalte culte religioase, institutiilor si tuturor personalitatilor publice care sustin prezenta orei de Religie in scoala", se mai spune in comunicatul Patriarhiei.

Aceasta mai arata ca dezbaterile publice asupra orei de Religie au adus in discutie profesorii si manualele acestei discipline.

"In acest sens, Biserica Ortodoxa Romana va intensifica cooperarea cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, cu Asociatia 'Parinti pentru Ora de Religie' (APOR) si cu toti cei interesati in mod constant de cresterea calitatii educatiei religioase prin imbunatatirea programelor analitice, a manualelor, materialelor auxiliare si a nivelului profesional al profesorilor de Religie din punct de vedere didactic si spiritual", se precizeaza in comunicatul Patriarhiei Romane.

***

Peste 90% dintre elevi s-au inscris la ora de religie, pana luni la pranz fiind inregistrate in sistemul informatic 2.140.238 de cereri pentru studiul acestei discipline, potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS).

Totodata, dintre cele 144.358 de cereri depuse pentru inscrierea la clasa pregatitoare, pe 135.049 (93,55%) s-a optat pentru studiul religiei.

Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare dupa ce Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale este neconstitutional. Articolul prevedea ca sunt obligati sa faca cerere elevii care nu vor sa participe la ora de Religie.

Prin decizia CCR, a deveni obligatorie cererea celor care vor sa studieze disciplina. Decizia Curtii Constitutionale a devenit executorie dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv luni 9 martie.

Inscrierea pentru participarea la ora de Religie este posibila si dupa data de 6 martie, acest termen-limita pentru strangerea optiunilor fiind stabilit pentru ca in 9 martie se implinesc cele 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale, spunea ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

In formularul de inscriere se solicita directorului unitatii de invatamant participarea elevului la orele de religie, cu mentionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica Romana, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania si Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4507 vizualizari

 • +13 (23 voturi)    
  nu are (Marţi, 10 martie 2015, 21:01)

  ValentinV [utilizator]

  Mi-am inscris copilul la religie dar voi monitoriza cu ce vine de la orele respective. Daca voi considera ca nu e ok voi depune de indata cerere de retragere. Nu am nimic impotriva religiei dar daca se incearca indoctrinarea il voi retrage.
  Legat de valoarea de referendum reamintesc ca nu s-a tinut cont de un referendum legal si pe bune in tara asta , legat de numarul de parlamentari, asa ca afirmatia Patriarhiei e cu atat mai de neluat in seama.
  • -22 (32 voturi)    
   Clarificare (Marţi, 10 martie 2015, 21:59)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui ValentinV

   Valentin, ar fi interesant ce inseamna pentru tine "indoctrinare". Nu de alta, dar e important sa stii ce asteptari ai.

   Altfel, valoare de referendum sau nu, faptul ca sunt peste 90 % din oameni e un semnal puternic si trebuie luat in seama si de cei care sunt anti-religie in scoala.
   Mai mult, faptul ca sunt atat de multi oameni arata si ca decizia a fost gresita, nu ai cum sa le impui la 90% din oameni sa faca ceva ce ceilalti 10 % considera umilitor.
   • +10 (14 voturi)    
    raspuns (Marţi, 10 martie 2015, 21:57)

    ValentinV [utilizator] i-a raspuns lui Adi

    Nu le impun nimic celor 90%, nu uita ca deocamdata sunt tot in cei 90%, ideea e ca unui copil sa ii fie prezentate lucrurile astfel incat sa poata face singur propiile alegeri mai tarziu dar nu sa fie modelat pe o anumita directie. Am vazut cat poate manipula biserica ortodoxa in Romania.
    Vreau doar sa fie pastrata libertatea de a alege, nu ca religia sa fie o obligativitate. Atat.
    • -8 (12 voturi)    
     indoctrinare (Marţi, 10 martie 2015, 23:05)

     adi [anonim] i-a raspuns lui ValentinV

     Ce nu intelegeam eu este ce intelegi tu prin indoctrinare, iar in urma raspunsului tau sunt curiossi in ceea ce priveste termenul "manipulare".

     Ca sa fac o presupunere, la orele acestea oamenii care predau religia ortodoxa vor spune lucruri favorabile ortodoxiei, asa cum este ortodoxia. Altfel spus, vor spune ca exista Sfinti, Impartasanie, Inviere, toate lucrurile acestea. Vor indemna copiii sa se roage si sa mearga la Biserica.Daca asta e considerate "indoctrinare" sau "manipulare" ma tem ca asa va fi.

     Ca sa fac o comparatie, e la fel de indoctrinare cum e si la ora de istorie in care in scoala se pomeneste despre faptele de vitejie ale lui Vlad Tepes, Stefan cel Mare, etc. Daca intrebi un istoric neamt, francez sau american, iti va spune ca asta e manipulare si indoctrinare, dar pentru noi nu e.

     Just saying :)
     • +10 (10 voturi)    
      MAI MULTĂ SĂRĂCIE = MAI MULTĂ RELIGIOZITATE (Miercuri, 11 martie 2015, 4:36)

      Liviu2012 [utilizator] i-a raspuns lui adi

      Un studiu internaţional "GALLUP" în 114 ţări (2009) a arătat că RELIGIOZITATEA unei ţări este cu atât mai MARE cu cât populaţia ei este mai săracă, mai puţin educată şi mai necivilizată şi, drept rezultat, crimele, jafurile, maternitatea prematură şi avorturile sunt mai numeroase... "Iată efectele binefăcătoare ale religiei!", ar zice ironic unii...

      Corect este, însă, raţionamentul invers: cu cât rata crimelor, a jafurilor şi insecuritatea vieţii de zi cu zi sunt mai ridicate şi cu cât veniturile, gradul de informare, de educaţie şi de civilizaţie ale unei populaţii sunt mai scăzute, CU ATÂT gradul de religiozitate este mai ridicat. Deci: MAI MULTĂ SĂRĂCIE = MAI MULTĂ RELIGIOZITATE, cu tendinţa de a transfera explicarea fenomenelor şi Autoritatea Morală într-un spaţiu mistic, legendar şi supranatural.

      Restul sunt baliverne şi interese preoţeşti de-a strânge bani de la săraci, bătrâni şi bolnavi -- pentru luxul şi opulenţa BOR, pentru asigurarea unor poziţii de confort personal şi influenţă în stat.
   • +8 (12 voturi)    
    ? (Marţi, 10 martie 2015, 22:40)

    codo [utilizator] i-a raspuns lui Adi

    E optional, optezi. E clar, nu mai incape nicio dezbatere despre vreo umilinta. Daca ministerul //// scotea notele la religie cum ar fi normal si spunea clar ca nu se lasa pe drumuri copiii care nu opteaza Pentru, cred ca iesea 90% contra.
    • -8 (12 voturi)    
     umilinta (Marţi, 10 martie 2015, 23:13)

     adi [anonim] i-a raspuns lui codo

     Codo, eu am spus despre umilinta pentru ca asta a fost argumentul Domnului Moise, cel care a starnit toata aceasta tevatura.

     Motivatia lui a fost aceasta : eu nu vreau sa semnez o cerere prin care sa spun ca nu vreau sa fac religie, caci ma simt umilit. Prin urmare, ca raspuns la aceasta senzatie a Domnului Moise, CC a hotarat ca ceilalti 90% din oameni sa faca aceasta cerere.
     Eu nu am avut o problema, am facut-o si nu am simtit-o ca pe o umilinta. Insa e important de precizat ca "ealalta parte" a considerat-o astfel si a impus ceea ce el considera o umilinta celorlalti.

     Asta nu mi se pare correct, atata tot.

     Cat despre partea cu notele, permite-mi sa nu fiu de accord, caci mi se pare o mare jignire pentru toti cei care si-ar fi scos copilul de la religie din convingere, dar l-au lasat pentru a primi o nota buna. Daca acesti oameni ar fi asa multi cum spui tu, am fi o natie fara niciun principiu, care s-ar vinde pentru o nota. Acest subiect este unul care delimiteaza foarte clar opiniile, nu cred ca un ateu si-ar da copilul la religie "sa fie indoctrinat" pentru un 10...
     • +10 (10 voturi)    
      Catre adi... (Miercuri, 11 martie 2015, 1:01)

      Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui adi

      Este o umilinta sa faci o cerere (care de fapt era doar un act/anunt renuntand la o materie/drept), in loc sa faci cererea aia la optiunea ta. Ca sa dau un exemplu tampit: Nu cred ca vine nimeni peste tinerii de 25-30 de ani si le spune ca sunt deja inscrisi la programul "rabla" sau "prima casa" si daca nu vor, trebuie sa faci o "cerere" pentru asta...E ridicol!!!

      Daca vrei ceva "optional"..CERI!! E ridicol sa ceri sa renunti la ceva la ceva optional...ca de aia e optional, mama lui de DEX...
      • -1 (1 vot)    
       Materie de baza (Miercuri, 11 martie 2015, 15:03)

       hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui Laurentiu78

       Religia este o materie de baza in programa scolara.
       Ma gandesc ca cineva de la Minister a inclus-o acolo acum multi ani (imediat dupa revolutie, atunci cans inclinatia catre religie era mult mai mare, dupa perioada in care fusese interzisa de comunisti).
       Acel cineva de la Minister a fost ales de popor, deci reprezinta vointa poporului
       Motivul pentru care inainte faceau cerere cei care nu voiau religia este cel de mai sus (ca ea era trecuta in programa de baza scolara). Ca ulterior, unii oameni au devenit mai activi pe frontal asta si a devenit optional, e altceva (mai ales in contextual europenizarii, care presupune cat mai mult secularism, mai ales in scoli).

       In practica, inainte in scoli se facea 2 sau 3 dosare pe clasa referitor la acest subiect, acum se fac 27. Nici prea practice nu pare, pe langa incorrect.

       Dar, intr-o privinta iti dau dreptate ; daca ne luam dupa dex, optionalul este optional.

       Daca ne luam insa dupa dex, nici argumentul "indoctrinarii "nu mai sta in picioare, caci in dex el nu are o conotatie negativa, ci se refera doar la o anumita doctrina, pe care dexul nu o judeca. In practica, insa, cei care folosesc termenul il folosesc cu o conotatie negativa.
     • +7 (9 voturi)    
      O SOŢIETATE FĂRĂ PRINŢIPURI... (Miercuri, 11 martie 2015, 2:05)

      Liviu2012 [utilizator] i-a raspuns lui adi

      "Căci o soţietate fără prinţipuri... care-va-să-zică, NU LE ARE!"

      Vi se pare cunoscut?! Vi se pare neobişnuit?! Ne vindem pentru o notă, pentru un litru de ulei, pentru o iluzie...
      • +2 (2 voturi)    
       De acord (Miercuri, 11 martie 2015, 14:15)

       hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui Liviu2012

       De acord cu tine. E trist ca ne vindem pentru o nota, asta spuneam eu. Personal, ii apreciez mai tare pe cei care si-au retras copiii pentru ca aceasta contravene principiilor lor, decat pe cei care I-au lasat doar pentru ca "se ia o nota buna usor".
   • -6 (14 voturi)    
    o alta clarificare (Marţi, 10 martie 2015, 22:54)

    adi [anonim] i-a raspuns lui Adi

    Dintre cei care m-au votat masiv negativ, as vrea sa ma ajute cineva cu o alta clarificare in ceea ce priveste motivul pentru care nu sunteti de accord cu mine.

    Chiar sunt curios, in spiritul dezbaterii.
    • -7 (15 voturi)    
     Te-au votat negativ (Marţi, 10 martie 2015, 23:06)

     KostasP [utilizator] i-a raspuns lui adi

     Pt ca atat pot ei...nu-ti mai pune intrebari care nu merita raspuns.
    • +14 (16 voturi)    
     in spiritul dezbaterii (Marţi, 10 martie 2015, 23:18)

     seiomi [utilizator] i-a raspuns lui adi

     Am trei copii, toti la scoala de la clasa 0 la a 7-a si in ultimile 2 saptamani au venit acasa cu cereri tip de la scoala pt. inscriere. La raspunsul meu ca nu fac cerere pt ca nu vreau sa-i dau la religie( nu sunt inscris in nici un cult, dar nu sunt ateu), au revenit cu insistente de la diriginte si secretara ca trebuie musai sa completez. Stiam ca legea spune ca trebuie facuta cerere DOAR DACA VREI sa participe si am dat acelasi raspuns. Au revenit ca ei stiu ca sunt baptist si ca de aia insista!?...Foarte hotarat am sunat la secretara si am explicat ce si cum si mi-a raspuns ca a inteles. Azi sotia mea s-a intalnit cu dirigintele fetei mai mari si i-a zis ca trebuie sa spunem atunci ca suntem atei ca alta optiune nu avem. Ca e ca un sondaj?!. Asadar asa zisul "referendum" e bagat cu forta pe gatul parintilor ca sa le iasa rezultatul. Copiii mei merg in ora de religie la biblioteca si sunt extrem de incantati pentru ca ei chiar citesc si le place insa deja sunt "miscari de trupe" in clasele lor. unii profesori i-au luat la ochi si le cauta nod in papura din orice. Eu am votat negativ acum stii si de ce!
     • 0 (0 voturi)    
      Multumesc (Miercuri, 11 martie 2015, 14:18)

      hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui seiomi

      Multumesc de raspuns. Imi pare rau ca ti s-a intamplat asta, nu e normal sa se intample asa.
      Pe de alta parte, imi place sa cred ca a fost o exceptie in cazul tau, caci la scoala copilului meu nu a fost deloc vorba de asa ceva, noi chiar avem in clasa copii care au renuntat.
      Daca ar fi sa ridicam exceptia la rang de regula (ceea ce mi se pare ca se intampla, oricum, in cazul Bisericii, preotilor, etc) am avea o parere proasta despre absolut orice profesie (vanzatori, medici, politisti, ziaristi, nu mai zic de politicieni..). Toate aceste categorii au uscaturilor lor, insa nicaieri nu am vazut generalizare negative mai mare decat in cazul Bisericii.
      • +1 (1 vot)    
       Iranul Europei (Joi, 12 martie 2015, 10:19)

       Tritonul [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsuser

       Daca la scoala copilului tau nu a fost asa si parintii nu au fost supusi la presiuni din partea mafiei BOR (cu toate tentaculele ei din invatamant), in Romania, Iranul Europei, poti sa fii sigur ca scoala ta este exceptia.
    • +10 (12 voturi)    
     pentru ca multi nu au avut de ales (Miercuri, 11 martie 2015, 0:25)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui adi

     Ca parinte, au fost 2 optiuni: ostracizare sau indoctrinare. Adauga nota de 10, care conteaza la medie, mai adauga si faptul ca nici macar nu s-a pus problema copiilor care nu opteaza pentru o optionala (sic) si acestia trebuiau sa sprijine holurile.

     Deci hai sa lasam vrajeala cu 90%, ca tine numai la low self esteem religiosi creduli. O alta materie alternativa in acelasi timp cu religia sau calificativ necuantificabil la medie, ar fi avut ca rezultat un procent intre 40 si 50% maxim. Cam ca ala de promovabilitate teste nationale :D

     Apreciez faptul ca ai cerut lamuriri, dar as fi apreciat si mai mult daca ai fi inteles fondul problemei: era vorba de a opta. A opta, in limba romana si in virtutea logicii, inseamna a alege SA, nu a alege SA NU. Ca borsrl si-a folosit influenta data de turma pastorita votanta pentru a face politicienii o lege stramba de la inceput, prin care erai inscris automat la o optionala (sic sic), este partea a doua.
     • -9 (13 voturi)    
      speranta (Miercuri, 11 martie 2015, 1:10)

      Dan [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

      Spui de copii care sprijina holurile.... In locul religiei urma sa fie mai devreme sau mai tarziu educatia sexuala. Chiar astazi Cernea a sustinut in Parlament legea conventiilor civile... Poate acesta-i viitorul pe care vi-l doriti. Eu nu. Din acest punct de vedere prefer societatea asta a noastră retrograda... cum ii spuneți voi... Daca un englez, spre exemplu își apără, tradiția si valorile naționale il lăudați, in schimb daca o face un roman este spalat la creier...... aveti grija ce va doriți. Sa stiti ca a fost si o reactie la riscul care ar fi fost ca golul lasat de religie sa fie umplut cu elemente ale altor culturi care nu ne reprezinta. Si lupta va fi si mai apriga pe aceasta tema, veți vedea, pt. ca ati trezit pe multi care dormeau...... Şi să mai ştiţi, că fără să vă daţi seama cultivaţi relativismul iar fără o temelie interioară solidă riscăm să ne prăbuşim, poate nu noi ci copii noştri şi generaţiile viitoare. Războiul este mult mai subtil decât credeţi. Este unul cultural....
      • +10 (10 voturi)    
       :))))))) (Miercuri, 11 martie 2015, 1:51)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Dan

       Deci educatia sexuala este ceva rau? :))))
       SUPREEERB!!! Banuiesc ca si educatia rutiera la fel, nu? Cum zicea cineva... trei cruci inainte de a trece strada si treaba-i gata.

       Ne mai miram de mame la 12 ani. Dar... trebuie sa fim linistiti, ca 90% din acele mamici se duc la sluja de duminica...

       E interesant ca toti vocalii care spun ca fara religie in scoala, poporul roman o sa ajunga homo, ori nu au facut ei, ori nu au facut parintii lor. Pe cale de consecinta logica, sunt gay sau cu parinti gay. Interesant... :D
       • -1 (1 vot)    
        Pai (Miercuri, 11 martie 2015, 14:23)

        hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

        1) Biserica lupta impotriva "mamelor la 12 ani"...
        2) Nu stiu cine spune ca fara religie in scoala poporul o sa ajunga homo
        3) Nu cred ca userul de mai spus a spus ca Ed sexuala e ceva rau. Cred ca ai interpretat gresit.
      • +6 (8 voturi)    
       CULTURA?? (Miercuri, 11 martie 2015, 2:29)

       Liviu2012 [utilizator] i-a raspuns lui Dan

       Orice Cultură este un ghem de "relativităţi" şi se schimbă cu vremurile... Nimic nu stă pe loc.

       Nu mai ţine cu misticismul, lăsaţi propaganda de catehizare şi preocupaţi-vă mai mult de rădăcinile reale ale moralei, de dreptul la viaţă şi sănătate, de lărgirea justiţiei sociale. Promovaţi dreptul individual, responsabilitatea, iniţiativa, libertatea cuvântului şi a conştiinţei.

       Studiaţi antropologia şi geneza miturilor şi nu mai intoxicaţi copiii cu ficţiuni mitologice de acum 2000 - 3000 de ani, colportate de nişte păstori analfabeţi!... Ce avem noi, seminţie europeană, cu cultura iudaică veche din Asia Mică?

       Ceea ce ne reprezintă CULTURAL astăzi ar putea "muri" mâine, făcând loc la altceva. Oare România de azi seamănă cu Dacia antică sau cu Valahia medievală?!... Chiar nu aveţi simţul dinamicii lucrurilor?
     • -1 (1 vot)    
      Nu sunt de acord (Miercuri, 11 martie 2015, 14:28)

      hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      Ca doar astea erau optiunile . Din fericire pentru o societate secularizata, in niciun caz copiii care nu fac religia nu sunt ostracizati! Ba chiar ,avand in vedere trendul pe care il sprijiniti si voi, "da chiar bine" sa fii ateu (agnostic, sau liber cugetator, cum o fi) pentru ca s-a inradacinat idea ca cei care sunt credinciosi sunt, ca sa te citez "low self esteem religiosi creduli" si ca daca esti intelligent si cult trebuie sa nu crezi !
      Intr-o celebra dezbatere de la americani, Ken Ham chiar spune oponentului sau, Nye, ca cei ca voi "have hijacked the word "science" astfel incat acum daca esti un un "high self esteem" trebuie musai sa fii ateu.
      Nu mi se pare correct, iar felul in care tu ma consideri pe mine "credul" "low self esteem" e deranjant.
   • +7 (9 voturi)    
    Mda. (Marţi, 10 martie 2015, 23:51)

    Mayhem [utilizator] i-a raspuns lui Adi

    Motivul pentru care foarte multi parinti au optat ca odraslele lor sa faca religie in majoritatea asta covarsitoare a fost pentru ca aveau deja media pe semestrul I, deci trebuia sa duca la indeplinire materia ca sa nu iasa cu medie mai slaba (mai ales cei ce se afla in ultimul an de gimnaziu/liceu).

    Decizia CCR este corecta. Tu insa o interpretezi altfel. Decizia CCR nu este una anti-religie. Nici pe departe, pentru ca nu a interzis predarea religiei in scoli. Eu zic ca e o metoda buna, indiferent de rezultat pentru ca asa fac parintii sa se intereseze de copii lor cand sunt la scoala, mai discuta cu profesorii/dirigentii, sau doar simplu fapt ca s-au interesat e indeajuns.

    Cred ca dumneata ar trebuii sa inveti sa respecti minoritatile. Ai tendinta de a crede ca daca faci parte din majoritati in orice situatia ai si tratament special. Ei bine nu e asa, nu si cand vine vorba de libertati elementare.
    • 0 (0 voturi)    
     Minoritati (Miercuri, 11 martie 2015, 14:38)

     hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

     Tocmai spuneam cuiva mai jos si mai sus ca cineva ca el/ea poate sa ma jigneasca pe mine, spunandu-mi ca sunt credul, low self esteem, sau ca eu cred in personaje fictive.
     Daca exista aceasta posibilitate, iar eu ii accept acest drept, nu cred ca eu nu respect minoritatile. Pe de alta parte, daca o minoritate impune voia sa unei majoritati, atunci e o problema.
     Ca sa dau un exemplu exagerat, daca maine minoritatea homosexuala ar decide ca e ofensata de promovarea relatiilor heterosexuale si CC ar hotari sa nu se mai casatoreasca nimeni, pentru a nu ofensa minoritatea respectiva, nu as fi de acord, si cred ca nici tu. Cu toate astea, motivul pentru care nu as fi de accord nu este acela ca am ceva cu comunitatea gay, ci pentru ca nu este corect principiul.
     Asta incercam sa spun, ca principiul prin care o minoritate impune ceva unei majoritati nu e corect, indifferent cat de acord as fi cu minoritatea respectiva
   • +9 (9 voturi)    
    UMILITOR ESTE să nu ai loc de întors... (Miercuri, 11 martie 2015, 1:38)

    Liviu2012 [utilizator] i-a raspuns lui Adi

    Bine faceţi, ValentinV, dacă nu aveţi nimic împotriva religiei!... Dar nu înţeleg de ce sunteţi împotriva ÎNDOCTRINĂRII? Ce este rău în a ÎNGENUNCHIA sufletul şi conştiinţa unui copil mic?

    Acest copil NU trebuie să accepte cauzalitatea naturală a fenomenelor şi înţelegerea lor conform datelor ştiinţei şi practicii istorice. Nu!... El nu trebuie lăsat să aibă "loc de întors" şi nici discernământ sau putere de analiză. El trebuie să absoarbă credinţa în Dumnezeu şi Cristos odată cu laptele mamei, dacă se poate, că să nu mai aibă opţiuni mai târziu, când ar putea fi prea târziu pentru BOR.

    El trebuie să creadă în personaje fictive şi zeităţi fantastice, supranaturale, izvorând din miturile ancestrale ale omenirii. Zeităţi capricioase, vanitoase, despotice, pline de iubire dar şi de furie, răzbunătoare şi criminale, omorând (de exemplu), conform Bibliei, peste 1.200.000 de oameni, "vinovaţi" şi nevinovaţi la un loc!... Zeităţi care, din când în când, acţionează împotriva legilor naturale pe care ele însele le-au stabilit, săvârşind MINUNI care ne pot lăsa cu gura căscată!

    Când vom înţelege că ora de RELIGIE în România de azi este "oră de religie creştin-ortodoxă" şi nimic mai mult?! Este CATEHIZARE PATENTĂ, cu elemente clare de rit, rugăciune şi tipare de gândire în contradicţie cu principiile determinismului, în beneficiul clerului şi al supunerii maselor, pentru a fi cotizante sigure, de nădejde, ale Bisericii de mâine!
    • 0 (2 voturi)    
     Aici ne despartim (Miercuri, 11 martie 2015, 14:32)

     hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui Liviu2012

     Accept faptul ca tu poti sa consideri ca eu cred in personaje fictive, dar in acelasi timp sunt foarte jignit de faptul ca tu spui asta despre ceva atat de important pentru mine.
     CU toate astea, traim intr-o scoietate in care tu poti sa spui asta fara teama ca ceva ti se va intampla. Nu consideri ca e libertate religioasa in aceasta tara si ca simplul fapt ca tu poti sa jignesti credinta mea in asemenea hal e o dovada a tratamentului bun pe care majoritatea il aplica minoritatii?
     • 0 (0 voturi)    
      SĂ NE UNIM GLASURILE... (Miercuri, 11 martie 2015, 22:26)

      Liviu2012 [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsuser

      Nu am dorit deloc să vă jignesc. Îmi pare rău de "despărţire". Poate în viitor sunt şanse să ne UNIM GLASURILE în spirit mai democratic, chiar în probleme mai spinoase decât "libertatea de conştiinţă"! Dar, de-a lungul vremurilor, în confruntarea dintre IDEI şi DOGME, ideile au ieşit întotdeauna învingătoare.

      În cele 3 propoziţii pe care le-aţi scris, zăresc multe confuzii... precum şi tăciunii abia stinşi ai intoleranţei, despotismului şi regretului pentru "binefacerile" dictaturii. Dar glasul vă este moderat fiindcă nu aveţi încotro.

      Văd că acceptaţi cu jumătate de gură că "am libertatea de-a crede ce socotesc de cuviinţă". Asta este o mare victorie a democraţiei într-o ţară post-dictatorială! Dar de ce să vă simţiţi JIGNIT doar de nişte constatări, doar de DESCRIEREA unor fapte SOCIALE şi a unor înscrisuri biblice? Ele doar portretizează Zeităţile pe care le apreciaţi. Bazaţi-vă pe ce este specific uman şi mai uman în dumneavoastră -- pe raţiune şi discernământ!
     • +1 (1 vot)    
      vă rog să judecaţi cu mijloacele proprii (Miercuri, 11 martie 2015, 22:28)

      Liviu2012 [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsuser

      îmi pare rău că vă simţiţi jignit! ştiu că apăraţi unitatea de concepţie a persoanei dumneavoastră, că este greu să abdicaţi de la tradiţie şi obişnuinţe, dar încercaţi să judecaţi cu mijloacele proprii:

      - cât de jigniţi în credinţa lor ar trebui să se simtă cei care practicau "dansul focului şi al ploii" atunci când află despre adevăratele cauze şi mecanisme obiective ale fenomenelor meteo care aduc ploaia? nu cumva ar trebui să cadă pe gânduri? vedeţi în ce situaţie vă puneţi?

      - cât de jigniţi se vor simţi teologii genezei confruntaţi cu datele privind determinismul universal, astrofizica, istoria apariţiei materiei vii şi a conştiinţei? sau privind bazele antropologice şi culturale ale apariţiei miturilor, ale apariţiei, evoluţiei şi dispariţiei credinţelor religioase? plus interesele politico-militare din spatele dogmelor religioase fabricate de oameni foarte inteligenţi, care urmăreau anumite scopuri!...

      - cât de jigniţi vor fi teocraţii dogmatici când o masă crescândă de fapte de cunoaştere se ridică şi le contrazic "profesiunea lor de credinţă"?... vedeţi cât de şubredă este întemeierea "adevărurilor" lor pe nişte scrieri istorico-literare arhaice, primare, de pe timpurile când lipsea legislaţia, când neputinţa şi necunoaşterea aruncau mase mari de oameni în braţele credinţelor mistice?
     • +1 (1 vot)    
      CE SUNT ZEII... (Miercuri, 11 martie 2015, 22:29)

      Liviu2012 [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsuser

      Ce sunt ZEII decât proiecţia fantastică a necunoaşterii, neputinţei şi chiar disperării oamenilor în faţa pericolelor vieţii, proiecţia în nişte personaje ATOTŞTIUTOARE şi ATOTPUTERNICE? Viaţa în sine este un lucru foarte periculos şi Zeii vor reface cumpăna dreptăţii sociale răsplătind şi pedepsind, reinstaurând armonia măcar în Viaţa-de-Apoi... Ce vis frumos!...

      Totuşi, nu înţeleg: v-am jignit pe dumneavosatră... sau am jignit credinţa dv. ?! E o deosebire! De ce vă jigneşte adevărul, dezbaterea, punerea în discuţie, dezvăluirea? Oare ADEVĂRUL REVELAT să fie mai preţios, mai eficient, mai "adevărat" decât ADEVĂRUL PRACTIC, obţinut cu trudă şi confirmat de mii si sute de mii de ori în existenţa socială, şi care ne-a lărgit cunoaşterea şi puterea de acţiune asupra noastră şi asupra naturii? Încet-încet, influenţăm bazele genetice ale vieţii şi depunem staţii automate pe alte planete.

      Să ne amintim şi de alte opinii, mai lucide: " RELIGIA - O VORBĂ DE DÂNŞII INVENTATĂ, CA CU A EI PUTERE SĂ VĂ APLECE-N JUG ...." (tot EMINESCU!).

      ---------
      P.S. Un singur lucru m-a supărat în intervenţia dumneavoastră: convigerea dv. că tratamentul bun (adică toleranţa faţă de opinia diferită) reprezintă "o bunăvoinţă a majorităţii faţă de minoritate"!

      Asta, totuşi, nu ! Nu e vorba de bunăvoinţa cuiva ci de o victorie a conştiinţei şi bunei gestiuni sociale! Vorbim de un PRINCIPIU INSTITUŢIONAL, de stat şi de autoritate, neutru. Aplicat după mari lupte, el ne apără PE TOŢI de ABUZURI şi asigură progresul prin libertatea ideilor noi, posibil mai adaptate... Fiindcă Majoritatea de azi poate fi Minoritatea de mâine şi invers! Vedeţi cât de relative sunt lucrurile?
   • +7 (7 voturi)    
    Uite clarificare (Miercuri, 11 martie 2015, 2:27)

    mm [anonim] i-a raspuns lui Adi

    Intr-o scoala buna din Bucuresti, unde parintii isi permit sa refuze si pentru moment cei care nu fac religie pot merge la biblioteca, problema s-a pus la modul de mai jos.
    Cum crezi ca au reactionat parintii din orasele mici si rural unde presiunea sociala e mult mai mare?
    ----------------------------------------------------------
    Luni, veti gasi in mapele copiilor cereri privind acordul d-vs de a va lasa copiii sa participe in continuare la orele de religie din semestrul al II-lea. Va rog sa le completati si sa le retrimiteti la scoala. Poate ca ati auzit prin presa de noile ordine date privind ora de religie. De aceasta data, cei care vor sa participe la ora trebuie sa completeze o cerere. In prezent, in clasa noastra participa la ora de religie 31 de copii din 35. Astept sa primesc tot atatea cereri. Va rog sa-mi permiteti sa-mi spun si eu opinia fata de acest lucru:
    -La ora de religie, se discuta despre reguli de buna purtare, de morala si de comportament drept;
    -In afara de informatii despre cultul ortodox, religia mai inseamna si cultura si arta;
    -In viitor, o medie in plus de 10 nu le va dauna;
    -In anul viitor, este probabil, ca ora de religie sa nu o avem prima sau ultima ora. In conditiile in care vor fi mai multi copii care nu vor face religia, se pune problema : "Cine le va asigura supravegherea lor si unde?" Deocamdata, ministerul nu are solutii pentru aceasta problema.
   • +6 (6 voturi)    
    IN GERMANIA... (Miercuri, 11 martie 2015, 3:58)

    Liviu2012 [utilizator] i-a raspuns lui Adi

    Mai încet cu "referendumul"! În Germania, în prezent, REFERENDUMUL, ca manifestare a voinţei populare, ESTE INTERZIS, deoarece rezultatul lui este supus unui factor EMOŢIONAL puternic şi conţine în sine sămânţa FASCISMULUI.

    El poate fi rodul unor impulsuri sau informaţii lacunare sau de moment sau poate fi rodul unor INTOXICĂRI INFORMATIVE sau zvonuri mincinoase special concepute, al unor manipulari interesate, subversive, bazate pe interesele unor grupuri restrânse dar cu acces la puternice mijloace de influenţare. După cum poate fi şi consecinţa unor IMPRESII populare de moment, declanşate de EVENIMENTE provocate intenţionat, diversioniste (atacuri, incendii, prăbuşiri, explozii în oraşe, 60.000 de victime, otrăvirea apelor, asasinate individuale sau în masă), în scopul orientării opiniei publice într-o anumită direcţie. Masele nu gândesc cu creierul ci cu glanda pineală.

    Referendumul este volatil, azi într-un fel, mâine în alt fel, şi constituie un instrument de decizie cu două tăişuri. ALEGERILE sunt altceva! Se aleg oamenii, care apoi discută şi decid: democraţie reprezentativă.

    "Dacă votul ar conta, ar fi interzis !" (Mark Twain)
    • 0 (2 voturi)    
     Grija mare (Miercuri, 11 martie 2015, 14:41)

     hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui Liviu2012

     Urmand acelasi rationament, nici referendumul pentru pastrarea in functie a lui Traian Basescu nu conteaza, nici cel in care oamenii spun ca vor doar 300 parlamentari nu conteaza.
     Daca sustii asta, vei avea o problema cu oamenii de pe acest site :)

     Dupa mine, referendumul, alegerile si votul conteaza foarte mult! Uneori, vointa populara poate invinge chiar si in situatii in care e aproape sigur ca pierde (vezi ultimele alegeri prezidentiale)
     • +1 (1 vot)    
      Adevarat (Miercuri, 11 martie 2015, 15:27)

      Coddy [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsuser

      Cu exceptia ca iata, dupa aproape 6 ani de la votarea unui parlament unicameral avem tot bicameral. In cazul acesta ce a contat? Poporul a ales scaderea numarului de parlamentari, dar nici o formatiune politica nu a fost de acord, asadar nu s-a luat nici o masura in indeplinirea, perfect legala si constitutionala, a acestei masuri.
   • +4 (4 voturi)    
    Atunci si rezultatul alegerilor (Miercuri, 11 martie 2015, 9:17)

    imipasa.ro [utilizator] i-a raspuns lui Adi

    ... din noiembrie 2014, cand majoritatea romanilor AU VOTAT pentru un ne-ortodox sau impotriva unui ortodox, are valoare de referendum? Concluzia acestuia ar fi ca religia nu conteaza, nu-i asa? Cosecinta ar fi ca romanii nu mai sunt de acord sa finanteze obligatoriu, prin fiscalitate religia si institutiile si 'functionarasii' ei. Sau nu, pentru ca nu 'NE' convine asta, si particularismul nostru secular spune ca un principiu general se aplica numai cand si daca ne convine? De exemplu, e pacat sa furi, dar daca dom' parinte fura (face evaziune fiscala), pai sa vezi, ca el are salar mic, si trebuie sa traiasca si el si biserica din ceva, nu conteaza ca bunica aia care ii da 50 de lei mai are doar 250 ramasi sa traiasca si sa isi cumpere cateva medicamente.
    • -1 (1 vot)    
     Popor (Miercuri, 11 martie 2015, 15:23)

     hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui imipasa.ro

     Pai, tocmai faptul ca poporul roman a votat la alegerile pentru Presedintie un neortodox, si acelasi popor a hotarat in proportie de 90 % ca vrea religia in scoli arata ca nu e un popor de idiot, asa cum spunea cineva mai sus.
     Cred ca e un popor care stie si face diferenta intre conducerea administrative a tarii si cresterea copiilor sai.

     Daca tu vezi in alegerea lui Iohannis semnalul prin care poporul vrea sa nu mai finanteze religia si institutiile ei, te inseli, nu asta a vrut poporul.

     Dar, ca sa ne lamurim, iti propun sa urmarim atent cariera politica a lui Cernea, care pare luptatorul de care avem nevoie pentru a lamuri aceasta dezbatere. Cu cat mai mult voturi va castiga acest Cernea (poate chiar si Moise, pe care il suspectez ca va candida curand la o functie in politica), cu atat mai clar va fi ca poporul vrea alta directive in "treburile cetatii".

     Deocamdata, partidele care concureaza au doctrina crestina (cum sunt cele de dreapta, conservatoare) sau cu comportament afisat crestin, cum e PSD (ca poate ei, in realitate, nu sunt asa religiosi), insa chiar si acestia dau un semnal, anume ca electoratul e crestin!
  • +2 (12 voturi)    
   mai si recunosti.. (Marţi, 10 martie 2015, 22:45)

   exilatul [utilizator] i-a raspuns lui ValentinV

   cred ca tu esti "indoctrinat" si vrei acelasi lucru si pt copiii tai..asa o sa progreseze rom, prin predarea religiei in scoli..si mai cred ca mai bine ati fi "monitorizati" voi , asa zisii parinti....
   • +6 (6 voturi)    
    ASPIRAŢIA SPRE LEGITIMITATE... (Miercuri, 11 martie 2015, 2:00)

    Liviu2012 [utilizator] i-a raspuns lui exilatul

    Unele religii, în aspiraţia lor spre legitimitate în ochii mulţimilor, CONFISCĂ preceptele morale şi se împăunează cu ele, pentru a deveni mai credibile.

    Înscrieţi-vă copilul unde doriţi, dar principiile etice pretins creştine nu au nicio origine DIVINĂ sau TRANSCENDENTALĂ... Ele izvorăsc din convieţuirea socială concretă a colectivităţilor umane. Personal, am înţeles şi fără Cristos că e frumos să-ţi iubeşti părinţii, că nu e bine să furi sau să ucizi, ci să faci fapte bune -- am înţeles aceste lucruri înainte de-a afla despre Dumnezeu şi Cristos.

    Asemenea vrăjitorilor şi şamanilor de mai demult, care ţineau cu şeful de trib, Clerul şi Instituţia bisericii (ortodoxe, în cazul nostru) au interesul să îşi asigure poziţii de bunăstare şi de influenţă în societate, în complicitate cu factorii de putere politică, fiind adevăraţi OFIŢERI AI SIGURANŢEI DE STAT.

    O pătură de evazionişti, hoţi şi profitori amatori de confort, cu nimic mai buni decât categoriile de politicieni penali care sunt acum înghesuiţi treptat pe la porţile DNA!
  • +2 (2 voturi)    
   Indoctrinare sau imbecilizare? (Miercuri, 11 martie 2015, 8:14)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui ValentinV

   Sunt tare multe superstitii stupide de pe urma carora BOR castiga bani grei. Si, evident, ei vor sa continue cu acele superstitii. Daca ar fi sa spuna ceva mai inteligent, atunci ar insemna ca sa-i faca pe oameni sa se increada mai putin in clerul lor si mai mult in Dumnezeu. Ori, asta ei nu vor face.
 • +17 (19 voturi)    
  da glumeti mai sunteti (Marţi, 10 martie 2015, 21:23)

  AliKimiku [utilizator]

  dar care au fost motivatiile reale ale parintilor v-ati intrebat?
  Hai sa va spun eu de ce la mine s-a votat pentru religie:
  Findca o nota de 10 in plus la medie in clasa a 8-a inseamna cateva sutimi la media aia generala in sistemul cretin de repartitie la licee.
  La anul o las pe fiica-mea sa aleaga si atunci ma tem ca rezultatul "referendumului" va fi altul!
  • -10 (14 voturi)    
   deci? (Marţi, 10 martie 2015, 22:01)

   adi [anonim] i-a raspuns lui AliKimiku

   Asadar, ai facut-o pentru medie? Hmm, nu prea principial. You kinda sold out :)
   • +4 (6 voturi)    
    fix principial (Miercuri, 11 martie 2015, 0:27)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui adi

    Principiul se numeste binele copilului. Cu acelasi rezultat cu aplicarea principiului habotnicilor: binele borsrl si placerea de a face frumos. :D
    • +1 (1 vot)    
     binele copilului (Miercuri, 11 martie 2015, 14:46)

     hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Eu zic ca daca as fi de aceasta parere, I-as spune copilului meu ca trebuie sa munceasca mai mult la alte materii, si sa nu aleaga "calea usoara, dar neprincipiala". Tot binele copilului il vreau, dar pe calea cinstita, cu mai multa munca.
     Cam ca in "Noapte de decemvrie" a lui Macedonski.

     Daca tu imi spui "eu cred ca religia ii face rau copilului meu, dar il las pentru ca ia un 10, si astfel ii fac un bine" eu cred ca ii faci un rau.
     • +1 (1 vot)    
      este tot un bine al copilului (Joi, 12 martie 2015, 4:37)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsuser

      unul pragmatic. Intr-o realitate in care un 8 muncit la anumite scoli bune se bate cu un 10 obtinut pe un kil de lapte si un pupat de sutana/rochita directoare/etc.

      Asta se poate rezolva foarte usor: calificative la optionala, fara sa fie luate in calcul la medie. Si vezi ca mai era si problema legata de ce face copilul care nu alege optionala. Problema inexistenta pentru apendicul borsrl, numit ministerul educatiei. Cu astea 2 chestiuni simple rezolvate... ah, ce prezenta ar fi la religie :D

      Ar mai ramane si cele legate de ostracizare de catre profesori, fara sa mai zic de copii. Cand directorul este ruda/prieten cu cel de religie... guess what? ;) Si nu, nu gandi in termeni de orase mari.
  • +4 (6 voturi)    
   Absolut corect (Marţi, 10 martie 2015, 23:55)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   nepotului meu i se imbarliga de manelistii bor dar nota 10 are o oarecare valoare.
   • -1 (1 vot)    
    curios, (Miercuri, 11 martie 2015, 14:47)

    hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

    dar rationamentul si exprimarea e asemanatoare manelistilor pe care ii acuzi :)
    • 0 (0 voturi)    
     corectie (Miercuri, 11 martie 2015, 15:08)

     hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsuser

     scuze : rationamentul si exprimarea SUNT asemanatoare :) celor folosite de manelisti

     initial ma gandeam doar la rationament :)
 • +6 (8 voturi)    
  ... (Marţi, 10 martie 2015, 21:30)

  karula [utilizator]

  Gicuta, ia da tu si cifrele: cati ortodocsi, cati romano -catolici, cati evangelici, cati greco catolici...
 • +13 (15 voturi)    
  Referendum..... (Marţi, 10 martie 2015, 21:30)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Poate cand BOR va insista ca toata clasa politica sa respecte vointa poporului de la referendumul acela -cu limitarea numarului de parlamentari la max 300, de exemplu, mai discutam. Pana atunci, se pare ca daca 90 % din aprox cateva sute de mii de parinti au optat pt ora de religie, sub impulsul unor isterii de masa, BOR incearca sa bage pe gat si urmatoarelor generatii si natiunii ca e o baza legala pt constitututionalitatea prevederii anterioare-de obligativitate a orei de religie?!
  Dar, ma rog, de ce agita atat DOAR BOR cu asta oare?
  Stiu, nu are legatura, dar poate BOR ar trebui sa se agite si pt adoptarea reala a valorilor morale in societate, nu doar pt ritualuri si texte tocite la orele acelea!?
  • +5 (7 voturi)    
   eh... (Miercuri, 11 martie 2015, 0:30)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Un referendum real ar rezulta din alegerea finantarii personale a borsrl de catre religiosi. Cati cotizanti benevoli la tarif fix, atatia credinciosi oficiali. Nema bani de la stat. Da' ce's prosti?
   Si cand ma gandesc ca la 90% credinciosi ferventi, cum clameaza ei, ar avea bani sa-i intoarca cu lopata in loc sa mai santajeze politicienii cu turma votanta si cu cerseala institutionalizata...
 • +17 (23 voturi)    
  ! (Marţi, 10 martie 2015, 21:37)

  tudorr [utilizator]

  Daca nu se punea 10-le ala la medie situatia era alta! Bor atii sa nu se imbete cu aghiazma! O ora de circulatie rutiera sa nu faceti, faceti o cruce si treceti strada poate scapati!
  • -9 (17 voturi)    
   nu e rau (Marţi, 10 martie 2015, 22:04)

   adi [anonim] i-a raspuns lui tudorr

   Ideea nu e rea, doar ca nu inteleg de ce trebuie sa se excluda una pe cealalta.
   Mai era o chestier foarte ciudata care a fost foarte populara la un moment dat, acea "vrem spitale dotate, nu catedrale". Nu inteleg de ce oamenii nu inteleg ca daca nu se mai construiesc catedrale banii nu merg automat la spitale. De ce cred oamenii ca una exclude pe cealalta?
   • +4 (8 voturi)    
    simplu (Miercuri, 11 martie 2015, 0:33)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui adi

    Vezi cate zeci si sute milioane euro s-au dat borsrl din buget sau fonduri "speciale de rezerva" si ai raspunsul. Si nu ma refer doar la mormanul de bani bugetat la inceput de an, ci la ce se mulge prin santaj. popii iubesc alegerile mai mult ca mersul cu sfintitul...
   • +7 (7 voturi)    
    ! (Miercuri, 11 martie 2015, 0:35)

    tudorr [utilizator] i-a raspuns lui adi

    Pt ca se sparg bani degeaba pe povesti, de aia! Cand bagi SUTE de MILIOANE de euro intr-o magaoaie de biserica, zica a "mantuirii" neamului clar ca trebuie sa se excluda! Voi in ce lume traiti?
    • -1 (1 vot)    
     in asta (Miercuri, 11 martie 2015, 14:51)

     hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

     intr-o lume in care banii pentru constructia aia nu vin din banii de la spitale
     intr-o lume in care fiecare linie de buget e independenta
     intr-o lume in care daca 60 ( nu zic 90, zic 60) % din oameni cred ca pentru societate e utila constructia aia, trebuie sa se faca, indiferent ca ceilalti nu o considera utila
     intr-o lume in care eu nu spun "vrem sa nu se mai faca Festivalul George Enescu, ci toti banii sa se duca la spitale, caci stiu ca nu e o legatura directa intre ele
 • +9 (9 voturi)    
  Referendum? (Marţi, 10 martie 2015, 22:04)

  ipolitic [utilizator]

  Mai degrabă un studiu extins de paleoantropologie.
  • +5 (5 voturi)    
   ... (Miercuri, 11 martie 2015, 0:27)

   dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Mai bine i-ar invata harta si steagul Frantei ca sa nu ne mai facem de ras peste 20 ani cand generatia lor o sa intampine iar vreun Steinmeier.
 • +7 (15 voturi)    
  prosti da' fuduli (Marţi, 10 martie 2015, 22:05)

  torna_fratre [utilizator]

  astia din BOR!
  daca ar fi dupa mine :
  -v-as impozita terenurile si cladirile plus afacerile detinute de biserica,alea unde se spala bani.
  -Salariile sa vi le platiti din taxele luate pe inmormantari,botezuri si casatorii.
  -orice donatie justificata cu bon/chitanta
  -in scoala in loc de religie(a se citi ortodoxia) dezvoltare skill-uri multimedia sau psihosociale.
  Nu vad nici o diferenta intre un ciuhab care striga Alah Akbar si un ortodox care isi face cruce pe langa orice cruce,moaste,biserica,popa,Mercedes BOR.
  Dar lasa ca astia multi care pupa moaste si traiesc de azi pe ieri au iluzia unei vieti de apoi similara cu prostia celor 70 de virgine la musulmani.
  Manipulare cat cuprinde.
  • +3 (5 voturi)    
   versus (Miercuri, 11 martie 2015, 0:34)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   teoretic, aia cu virginele parca suna mai misto fata de moaste :D
 • -20 (28 voturi)    
  Așa este (Marţi, 10 martie 2015, 22:05)

  popescu_dtru [utilizator]

  Felicitări Patriarhiei și părinților, care s-au mobilizat exemplar, într-un timp scurt, și au arătat adevărul.

  Acesta e un moment de grație al societății românești.

  "Cu noi este Dumnezeu!"
  • +7 (11 voturi)    
   Da, coane Dumitru (Marţi, 10 martie 2015, 22:44)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui popescu_dtru

   Ca sa arati adevarul trebuie sa ii pui pe " adversari" la zid, sa le lasi 0 alegeri si daca inca mai carcnesc sa ii ameninti cu iadul. Ca asa e crestineste.
  • +5 (5 voturi)    
   iti dau minus pentru ca esti ultras (Marţi, 10 martie 2015, 23:04)

   torna_fratre [utilizator] i-a raspuns lui popescu_dtru

   nu mai bine spuneai :Exista un singur adevar!
   Asa ai fi lasat ca fiecare sa filtreze si sa-si calibreze interiorul functie de credinta si fondul moral.
   In schimb vi cu varianta crestina pentru Alah Akbar.
   kalasnikov-ul cand il folosesti?
 • +9 (13 voturi)    
  Texte (Marţi, 10 martie 2015, 22:19)

  Kluge [anonim]

  BOR omite sa spuna cati sunt de alte confesiuni. Si, sincer, daca nu s-ar da asa usor nota 10 nu s-ar duce nici jumatate.
  Nu inteleg de ce e insa nevoie de 13 ani de religie. Istorie se face 4 ani, geografie 4, numai limba materna si matematicile se fac 12 ani.
  Fariseii BOR nu fac nimic la ore.
 • +3 (11 voturi)    
  Ma fac al dracu .... (Marţi, 10 martie 2015, 22:21)

  bubalacap [utilizator]

  Papistasii de la BOR ar trebui sa nu mai bata campii. Sunt atatea discipline care pot fi introduse la copii, iar asta a lor poate fi optionala.
  Nu inteleg insistenta asta de a ne baga pe gat invataturile religioase. Credinta multora tine de intimitate si poate nu suntem de acord sa o impartasim cu un barbat, ca si mine, care se crede trimisul lui Dumnezeu pe pamant. Pana la urma este o meserie, o ocupatie ca oricare alta, dar ei nu recunosc asta.
  Privitor la situatia creata de CCR s-au facut sedinte cu parintii (urmau si cadourile de 8 martie ...), s-au facut aluzii si trimiteri fortate in focul gheeniei de catre papistas, ca este jumatatea anului si nu este bine, etc.
  Persuasiunea combinata cu amenintarea ne-a facut pe multi sa cedam. Asta pentru acest semestru. Ce nu-si da seama popilicu este ca la anul s-a lins pe bot.
  Ma fac al dracu ...
 • +7 (11 voturi)    
  Unde dai si unde crapa (Marţi, 10 martie 2015, 22:31)

  bigbrother [utilizator]

  Motivele pentru care parintii si-au inscris copiii la aceasta ora variaza de la dorinta de a face religie, grija pentru ce face copilul nesupravegheat pana la media pentru liceu si dorinta de a nu se pune rau cu invatatoarea..

  Problema nu a fost niciodata ora de religie in scoli (cel putin pentru mine), ci mesajul transmis in aceasta ora. Cat timp nu da cu catehismul de pereti si nu-i trimite pe copii in iad sau in rai, este ok sa fie predata, religia este parte integranta din viata oamenilor.

  Dar mesajul transmis este cel mai important, ce intelege si gandeste copilul este cel mai important. Iar mesajul trebuie sa fie unic, sa fie clar, fara excese, furnizat de cineva cu mintea deschisa, cineva care poate explica de ce si cum. Cum spune un proverb, ca sa afli adevarul, asculta si prostul si desteptul.
 • +10 (14 voturi)    
  10 (Marţi, 10 martie 2015, 22:32)

  om_normal [utilizator]

  Copilul meu a a avut 10 la religie chiar daca nu a fost la nici o ora in clasele 1-4 . Am facut cerere sa nu frecventeze.
  • 0 (0 voturi)    
   Felicitari (Miercuri, 11 martie 2015, 14:53)

   hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui om_normal

   Tu chiar esti un om normal. Crezi intr-un principiu si de dragul lui refuzi un "avantaj aparent"!
   Mi se pare mult mai corect decat sa il lasi doar pentru "binele copilului", incurajandu-l astfel ca pe viitor sa faca la fel.
 • +10 (14 voturi)    
  ... (Marţi, 10 martie 2015, 22:37)

  dragos234 [utilizator]

  Prea tarziu, BOR! Acum nu ne mai ia nimeni libertatea de a alege.
 • +7 (11 voturi)    
  Comentariile sunt de prisos (Marţi, 10 martie 2015, 22:54)

  gheorghe [anonim]

  "Am făcut 13 ani de puşcărie pentru un popor de tâmpiţi”--- Petre Ţuţea. Si comentariile sunt de prisos.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu sunt de prisos (Miercuri, 11 martie 2015, 23:06)

   popescu_dtru [utilizator] i-a raspuns lui gheorghe

   Nea Petrică a spus asta în 1990, când poporul l-a ales preşedinte pe Ion Iliescu.
 • +9 (13 voturi)    
  da (Marţi, 10 martie 2015, 22:56)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  o mare victorie pentru trafaletistul fariseu interesat doar de averi pamintesti. Mai vorbim peste vreo zece ani, cind vor mai disparea babele ceausiste, si vedem care va fi bilantul companiei nationale de nunti, botezuri, inmormintari si lumina de pasti.
  • -4 (8 voturi)    
   tineri (Marţi, 10 martie 2015, 23:21)

   adi [anonim] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

   Trebuie sa-ti dau doua vesti proaste : 1) Bisericile sunt pline de tineri, iar, ca pericol suplimentar,acestia spre deosebire de batrani se si informeaza, altfel spus stiu de ce vin acolo 2) parintii copiilor de scoala au (in mare) pana in 40 ani,

   Cu alte cuvinte, cred ca nu scapi in urmatorii 10 ani. Pe de ata parte, la felul in care castiga teren ateismul, pe termen lung ai o sansa buna.
   Pericolul pe care-l vad pentru tine este ca in acest termen lung sa nu castige teren o alta religie care nu e atat de toleranta cu liber-cugetatorii :)
  • -1 (5 voturi)    
   ... da, babele alea .... (Marţi, 10 martie 2015, 23:39)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

   Da, babele alea ceausiste care au fost catehizate la Organizatia UTC si la BOB al PCR. DIn istorie vine o intelepciune: " ..... scrieti baieti, nu mai scrieti ...."
 • -10 (12 voturi)    
  Rag magarii atei de durere (Marţi, 10 martie 2015, 23:40)

  Hagi [anonim]

  Ca si orice infrant in ring ce este viteaz pe tusa asa si atei cauta sa isi linga ranile de ciuda. Ba mai mult ei doar la masa vecerde vor sa castige cu galagie multa. Pana la sfarsitul anului vor fi peste 95% inscrisi la religie. Ateismul nu a adus NIMIC BUN pentru acest popor decat teroare si infometare. Sa stiti ca puteti sa rageti cat vreti mortul de la goapa nu se mai intoarce.
  • +5 (5 voturi)    
   ! (Miercuri, 11 martie 2015, 0:37)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Hagi

   Ce sa-ti cer cand numele tau spune tot...limbaj de Hagi :))..."am jucat bine, echipa s-a mobilizat"!
   • +2 (4 voturi)    
    c'mooon (Miercuri, 11 martie 2015, 1:55)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    Hagi chiar a facut ceva pentru tara asta. nu merita jignit prin compararea cu un animal care nu este magar si nu rage.
  • +2 (2 voturi)    
   Tipic crestin (Miercuri, 11 martie 2015, 12:11)

   Sionut0122 [utilizator] i-a raspuns lui Hagi

   Permite-mi sa te contrazic, in urmatorii ani de scoala, procentul celor inscrisi la religie va fi in continua scadere. 89% nu este procentul real, in cei 89% sunt inclusi ca si cum ar fi semnat pentru "DA" si cei care au fost obligati sa semneze pe cerererile cu care ei n-aveau nicio legatura cu "Nu particip".
   Cica ateismul a dus la "teroare si infometare", probabil tu esti vreun popa fara minte. Daca nu existau anumiti atei nu mai erai tu aici cu pc-ul in fata sa scrii rahatul asta :)
 • +6 (6 voturi)    
  Nici nu stiam (Miercuri, 11 martie 2015, 0:47)

  trilulilu [utilizator]

  ca la ora de religie se da nota :-)

  Ar trebui niste calificative, care sa nu conteze la medie daca tot e optional, gen:
  - stie rugaciuni dupa 2 saptamani = ortodox excelent
  - cam confunda rugaciunile, sau nu le stie integral, dar compenseaza cu facutul unei cruci = ortodox mediocru, nu-i caz pierdut, mai (pre)lucram
  - nu stie rugaciuni, total anti-social, dar face cruce cand fac si altii = ortodox satisfacator
  - nu face nimic la ora de religie, total anti-social, nicio cruce cu ceilalti, doar desene cu tatuaje pe mana si pe hartii = ortodox pierdut/nu-i ortodox/caz ratat/greu manipulabil = (aproape)satisfacator, dar il trec. :-)

  Pe mine ce ma intereseaza este ca cel care preda religia:
  - are studii de socio-psiho-pedagogie adecvate varstei la care preda? Gen pt clasa 0-IV, sau V-VIII, sau IX-XII.
  - acelasi cadru didactic are studii privind istoria religiilor, sau teologice? Sau ce conditii sunt.

  Pt ca pentru a preda chimie, fizica, engleza sau altele la liceu, nu cred ca poti sa o faci cu diploma de invatatoare de la "pedagogic" si invers.

  La fel si cu religia. Cum (de) sunt angajati respectivii sa predea la ora si eu ca parinte sa am linistea sufleteasca si satisfactia ca, copilul meu este pe maini bune, pe mana unui pro(fesionist)?

  Asta vreau sa aflu, da' repede.
 • +9 (9 voturi)    
  rusine BOR! (Miercuri, 11 martie 2015, 2:10)

  n [anonim]

  PUTERE DE REFERENDUM> sublim! rusine ... comunistilor! rusine celor ce isi educa copii cu compromisuri! ce le dau exemplu ca pentru un 10 renunta la principii si etica! asta invata copii nostril... sa faca compromisuri ca sa obtina ceva chiar daca ... nu are rost sa mai continui! rusine!
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 martie 2015, 4:44)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 martie 2015, 5:14)

  [anonim]

 • -1 (5 voturi)    
  Acad. dr. ing. Elena C. (Miercuri, 11 martie 2015, 6:04)

  Acad. dr. ing. Elena C. [anonim]

  Tovarăși. Nu perdeți vreme cu argumenturi! Faceț ce aț învățat de la părinții voștri: băgați buldozerele peste biserici și trimiteț toț popii la Sighet, Aiud, Gherla, Pitești.

  Religia, tovarăși, este opiul popoarelor și numa educația ateistă ne va duce pe cele mai înalte culmi de progres si civilizație cum bine a menționat soțu' !
 • +2 (2 voturi)    
  ce rezulta, (Miercuri, 11 martie 2015, 7:44)

  silviana [anonim]

  ca patriarhia e responsabila 90% de educarea la modul realist in care se face pregatirea pt. viata a copiilor, viitorilor adulti,iar 10%,sint responsabile partidele parlamentare,ambele entitati,fiind 2in1,directoarele de politica guvernamentala;numai ca partidele sint mai multe,isi vor asuma raspunderea increderii celor 10%,proportional cu ponderea fiecaruia,dar patriarhia e una singura pe care apasa greutatea increderii de 90% ca intr'o semidivinitate,culmea coincidentei,si ea fosta,cu voia partidului,ultima pe lista;e pregatita patriarhia pt.a raspunde in fata unei asemenea increderi in ea,e sigura ca se poate ridica de la nivelul tanacu,dupa cum se lauda,nu se vede;mai plauzibil,e transferul raspunderii pt. binecuvintarile prin care..ultimul pe lista..de onoare a coruptiei,si acum spune ca psd e cel mai mare-de incredere partid cu noua politica materialist'spiritista,garantat cel mai sarac si ci'stit al poporului,apreciat cu vorb de duh..saracu' norocos,i'a pus..dzeu mina'n cap si..vai,ci'stitu' ghinionist,s'i'a luat'o-cu cap cu tot.
 • +6 (6 voturi)    
  Nuanta (Miercuri, 11 martie 2015, 9:00)

  Velma Kelly [utilizator]

  DA, admitem ca oamenii vor ca copii lor sa studieze religia.
  DA, suntem un popor habotnic, cu cea mai mare densitate de biserici pe qvartalu' de blocuri.
  DA, stam cu Dumnezeu in gura fie lauda fie injuratura.

  DAR

  - NU trebuie confundata religia cu ortodoxismul.
  - NU trebuie sa intre in sala de clasa un popa care sa faca apologia ortodoxismului si sa injure celelelte religii.
  - NU vreau sa vad copilul meu pupand mana unui popa ortodox care 2 din 3 cuvinte este "vreau bani pentru biserica", catedrala, botez, inmormantare, parastas, festanie sau aiurea.

  Ora de religie sa fie predata de PROFESORI de religie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by