Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, la Facultatea de Drept, ca trebuie sa admitem ca invatamantul universitar si sportul de performanta sunt in suferinta in Romania de astazi, pledand pentru repunerea in discutie, intr-un mod serios si angajant, a temei prezentei sportului in scoala, transmite Mediafax. Iohannis a participat la ceremonia lansarii oficiale a proiectului "Candidatura Romaniei pentru Universiada de Vara 2021", in cadrul careia a aratat ca "participarea la competitiile sportive presupune munca asidua si perseverenta, disciplina si rigurozitate, fair-play, respectarea regulilor jocurilor, si pe acelasi principiu se poate cladi si un alt mod de a face politica".

"Sunt dascal de profesie si stiu ca scoala romaneasca trebuie repusa pe picioare. Trebuie sa admitem ca invatamantul universitar si sportul de performanta sunt in suferinta in Romania de astazi, iar un astfel de eveniment este un bun prilej de regandire a prioritatilor de investitii in aceste domenii", a aratat presedintele Iohannis.

El a precizat ca o competitie sportiva internationala, organizata in Romania, ar insemna beneficii economice si sociale, capital de imagine, investitii si incurajarea turismului, dar in acelasi timp ar insemna, prin participarea atator sportivi universitari, recunoasterea si rasplatirea valorii, muncii si dedicatiei.

"Initiativa dumneavoastra ofera cadrul de a repune in discutie, intr-un mod serios si angajant, teme precum prezenta sportului in scoala romaneasca, activitatea fizica si un mod de viata echilibrat. Intre gradul de sanatate al tinerilor si bunastarea nationala exista, fara indoiala, o legatura directa", a tinut sa mentioneze Iohannis.

Seful statului s-a referit si la aspectul "dezvoltarii durabile", aratand ca "un eveniment sportiv major ar reprezenta o ampla oportunitate pentru marile centre universitare".

"Un astfel de eveniment ar aduce insa ceva mai presus de stadioane, locuri de cazare, sali de sport si turisti. Ar aduce la noi acasa emotia si solidaritatea pe care le inspira reusitele sportivilor nostri si imnul national intonat in cinstea lor", a adaugat presedintele Iohannis.

El a mai afirmat ca toti sportivii mari ai Romaniei stiu ca o competitie este inainte de toate o lupta cu tine insuti iar propriile bariere, teama de a nu gresi sunt adesea provocari mai mari decat forta celorlalti competitori.

"Cel mai important adversar este absenta unei viziuni, a unei priviri asupra intregii competitii. Din acest punct de vedere, cel mai dificil este primul pas, precum cel pe care il faceti astazi. Va incurajez sa mergeti mai departe. Evident, un eveniment de o asemenea anvergura nu se poate organiza fara un plan limpede, fara o strategie clara. Sunt convins ca se vor gasi, atat din partea Guvernului, cat si a celorlalti factori implicati, si resursele financiare pentru ca planul organizarii Universiadei sa ne gaseasca pregatiti", a mai spus Klaus Iohannis.

Seful statului a mentionat, in finalul discursului sau, ca are convingerea ca "Romania are forta, capacitatea si determinarea necesara de a organiza mari evenimente sportive".

La lansarea oficiala a candidaturii Romaniei pentru desfasurarea Universiadei de Vara 2021 in tara noastra au participat ministrul Tineretului si Sportului,Gabriela Szabo, Andreea Raducanu, Mihai Covaliu, Alin Petrache, presedintele Comitetului Olimpic Roman si ministrul Educatiei, Mihai Campeanu.