¬Peste 90% dintre elevi s-au inscris la ora de religie, pana luni la pranz fiind inregistrate in sistemul informatic 2.140.238 de cereri pentru studiul acestei discipline, informeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, potrivit Mediafax. Dintre cei 2.366.585 de elevi din Romania care fac religie la scoala, 2.140.238 s-au inscris la ora de religie, ceea reprezinta 90,44%. Totodata, dintre cele 144.358 de cereri depuse pentru inscrierea la clasa pregatitoare, pe 135.049 (93,55 la suta) s-a optat si pentru studiul religiei.

Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare dupa ce Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale este neconstitutional. Articolul prevedea ca sunt obligati sa faca cerere elevii care nu vor sa participe la ora de Religie.

Prin decizia CC, a deveni obligatorie cererea celor care vor sa studieze disciplina. Decizia Curtii Constitutionale a devenit executorie dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv luni 9 martie.

Inscrierea pentru participarea la ora de Religie este posibila si dupa data de 6 martie, acest termen-limita pentru strangerea optiunilor fiind stabilit pentru ca in 9 martie se implinesc cele 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale, spunea ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

In formularul de inscriere se solicita directorului unitatii de invatamant participarea elevului la orele de religie, cu mentionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica Romana, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania si Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova.

Potrivit ministrului Educatiei, in prezent, religia este predata in scoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.