Vremea va continua sa fie capricioasa in urmatoarele doua saptamani, cu intervale in care temperaturile maxime vor ajunge chiar si la 14 grade Celsius, dar si cu episoade de precipitatii, fie sub forma ploaie fie mixte, la nivelul intregii tari, arata prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), pentru perioada 9-22 martie, publicata luni si citata de Agerpres.

In Banat, in primele trei zile din aceasta saptamana, vremea se va incalzi, astfel incat media regionala a maximelor termice va creste de la 10 la 12 grade, iar cea a minimelor, de la -2 la 2 grade cu plus. Intre 12 si 15 martie insa, valorile termice vor marca o scadere, astfel incat mediile de 6-8 grade, ziua, si intre -2 si zero grade, noaptea, se vor situa sub cele normale pentru a doua decada a lunii martie. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi diurne si nocturne in usoara crestere, apropiate de mediile climatologic specifice acestei perioade din an. Probabilitatea pentru precipitatii, in general slabe cantitativ, va fi ridicata in intervalul 11-14 martie. Vor fi ploi, dar trecator se pot semnala si precipitatii mixte in timpul noptilor. Pe parcursul celei de-a doua saptamani vor fi intervale cu ploi slabe, pe spatii restranse.

In zona Crisanei, in intervalul 9-11 martie, temperaturile maxime de 11-13 grade, in medie regionala, vor fi usor mai ridicate decat in mod obisnuit, iar media celor minime, initial negativa, va ajunge sa depaseasca cu putin pragul inghetului. Incepand din data de 12 martie si pana la sfarsitul primei saptamani, valorile termice se vor situa sub cele normale specifice datei din calendar, marcand o scadere mai mare la valorile diurne, a caror medie va fi de 7-9 grade, si ceva mai redusa la valorile nocturne, in medie de -3...-1 grad Celsius. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi in crestere usoara si treptata, caracterizand un regim termic in general normal pentru aceasta perioada din an. Probabilitatea pentru precipitatii slabe cantitativ va fi ridicata in intervalele 11-15 martie, 17 martie si 19-22 martie. Local va ploua, dar trecator, in timpul noptilor, se pot semnala si precipitatii mixte.

In Transilvania, primele zile ale intervalului de referinta vor fi caracterizate de temperaturi diurne usor mai ridicate decat in mod normal, maximele fiind, in medie regionala, de 9-11 grade, in timp ce media minimelor, desi in crestere, se va mentine negativa, intre -5 si -2 grade. Cu incepere din 12 martie si pana la sfarsitul primei saptamani, valorile termice vor caracteriza o vreme mai rece decat in mod obisnuit, mediile maximelor fiind de 5-7 grade, iar cele ale minimelor de -4...-3 grade. Intre 16 si 22 martie, media valorilor termice maxime diurne va creste destul de putin, atingand 8 grade, iar temperaturile nocturne se vor situa, la randul lor, usor sub mediile climatologice specifice acestei perioade din an, cu o medie in jurul valorii de -3 grade. Precipitatii slabe, mixte sunt preconizate pentru intervalele 12-15 martie si 17-18 martie, dar acestea vor fi posibile, pe spatii restranse, si in cursul celei de-a doua saptamani. Vor fi conditii de formare a poleiului.

In Maramures, pana miercuri, regimul termic va fi unul mai ridicat fata de cel normal la inceput de martie, cu maxime in medie de 10-12 grade, insa noptile vor fi reci, media minimelor fiind intre -4 si -2 grade. Ulterior, temperaturile diurne vor cobori sub normalul perioadei, cu maxime, in medie regionala, intre 6 si 8 grade, iar cele nocturne vor avea o medie usor negativa. In cea de-a doua saptamana, valorile termice vor creste usor, in special la maxime, astfel ca se va atinge treptat normalul datei calendaristice. Probabilitatea pentru precipitatii in general slabe, predominant ploi, va fi mai ridicata in datele de 12, 17, 21 si 22 martie, acestea fiind posibile la nivel local si in cea de-a doua saptamana.

Pentru regiunea Moldovei, in intervalul 9-11 martie, zilele vor fi mai calde decat in mod obisnuit, cu temperaturi maxime de 10-11 grade, in medie regionala, dar noptile vor fi reci, cu o medie a minimelor de la -3 la -1 grad Celsius. In a doua parte a primei saptamani, valorile termice diurne vor marca o scadere, astfel incat media maximelor va fi de 4-7 grade, iar cea a minimelor va creste, osciland in jurul pragului de inghet. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi in usoara crestere, cu precadere la valorile maxime, incat regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru aceasta perioada a lunii martie. Precipitatii sub forma mai ales de ploaie sunt asteptate pe spatii mai extinse si posibil moderate cantitativ, in intervalul 12-14 martie, dar ploi slabe si pe spatii relativ restranse sunt de asteptat si in timpul celei de-a doua saptamani.

In Dobrogea, in prima saptamana, regimul termic diurn se va situa usor sub cel normal pentru aceasta perioada din an, concretizat prin media maximelor de 7-9 grade. Temperaturile minime vor avea medii intre zero si 3 grade. In intervalul 16-22 martie valorile termice vor marca o crestere usoara, astfel incat mediile diurne vor ajunge la 10-11 grade, adica in jurul celor specifice datei din calendar, in timp ce minimele nocturne vor continua sa fie usor pozitive. Probabilitatea pentru ploi pe spatii extinse, slabe si moderate cantitativ, va fi mai mare in perioada 11-15 martie. Totodata, pe parcursul celei de-a doua saptamani de prognoza, isi pot face aparitia, doar izolat, ploile slabe sau burnita.

In Muntenia, in intervalul 9-11 martie, zilele vor fi usor mai calde decat in mod obisnuit, cu temperaturi maxime de 9-11 grade, in medie regionala, dar noptile vor fi reci, cu o medie a minimelor de la -2 la zero grade Celsius. In a doua parte a primei saptamani, valorile termice diurne vor marca o usoara scadere, iar media maximelor va fi de 7-9 grade, iar cea a minimelor va creste, osciland in jurul pragului de inghet. Pentru cea de-a doua saptamana sunt estimate temperaturi in usoara crestere, cu precadere la valorile maxime, incat regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru aceasta perioada a lunii martie. Ploile in general slabe cantitativ vor fi prezente mai ales in intervalele 12-15 martie si pe 17 martie, dar local si trecator sunt posibile ploi slabe si in cea de-a doua saptamana.

In Oltenia, in prima saptamana de prognoza, regimul termic diurn va fi apropiat de cel normal pentru aceasta perioada din an, concretizat prin maxime de 7-10 grade, in medie regionala, si minime intre -2 si doua grade Celsius. In intervalul 16-22 martie valorile termice vor marca o crestere usoara si treptata fata de sfarsitul primei saptamani, iar mediile diurne vor ajunge in jurul a 11 grade, in timp ce minimele nocturne vor continua sa oscileze in jurul pragului de inghet. Probabilitatea pentru ploi in general slabe cantitativ va fi mai ridicata in intervalele 12-15 martie si 16-17 martie, dar pe arii restranse vor fi ploi slabe si in cea de-a doua saptamana.

La munte, la inceputul intervalului, dar si in cea de-a doua saptamana, regimul termic va fi apropiat de cel climatologic normal, cu medii ale maximelor intre un grad si 4 grade, respectiv ale minimelor intre -6 si -3 grade Celsius. Ceva mai rece va fi intervalul 12-16 martie, cand media temperaturilor maxime va fi negativa, iar pe timpul noptilor valorile termice medii vor cobori spre -8 grade. Probabilitatea pentru precipitatii mixte va fi mai ridicata in a doua parte a primei saptamani, in special in intervalul 12-13 martie, cand in zonele inalte vor predomina ninsorile. In a doua saptamana, temporar, vor fi ploi, lapovite si ninsori slabe si vor aparea conditii de formare a poleiului.

Estimarea temperaturilor este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, mentioneaza ANM.