Inalta Curte de Casatie si Justitie va decide, luni, daca procurorii pot incepe anchetarea lui Ion Iliescu in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Dosarul mineriadei din iunie 1990 a fost redeschis, dupa ce procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul acelor evenimente, transmite Digi 24.

Judecatorii au amanat insa, in mai multe randuri, luarea unei decizii.

Procurorul general al Romaniei a precizat pentru Digi24, in urma cu o luna, motivele pentru care a decis sa redeschida dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Ancheta nu a fost una efectiva, urmarirea penala a fost deficitara, iar autorii nu au putut fi trasi la raspundere, sustine Tiberiu Nitu. Decizia procurorului general va trebui confirmata astazi si de magistratii instantei supreme. Procurorul general al Romaniei considera ca ancheta a fost deficitara si incompleta.

Mai precis, urmarirea penala nu a lamurit nici daca faptele deosebit de grave au avut loc, nici daca suspectii se fac vinovati de comiterea lor.

In dosar sunt 34 de invinuiti, printre care Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac. Ei sunt acuzati de infractiuni contra pacii si omenirii si omor, insa in urma cu sase ani s-a dispus netrimiterea lor in judecata. In evenimentele din 13-15 iunie 1990 au murit 100 de oameni, iar 1.300 au fost raniti.