Presedintele Fundatiei Evaluare in Educatie, Ionut Dumitru, a fost arestat, vineri, in dosarul in care este acuzat ca isi insusea taxele de la elevii care participau la concursuri scolare, prejudiciul produs prin delapidare si evaziune fiind de peste 9 milioane de lei, informeaza Mediafax.

Ionut Dumitru a fost arestat in baza unei decizii a Tribunalului Bucuresti. Hotararea in cazul presedintelui Fundatiei Evaluare in Educatie nu este definitiva. El poate contesta masura la Curtea de Apel Bucuresti.

Ionut Dumitru a fost retinut alaturi de directorul executiv al fundatiei Gabriela Epuras si de Catalin Oprea, un cumnat al lui Dumitru. In cazul lui Epuras si al lui Oprea, anchetatorii au decis ca ei sa fie cercetati sub control judiciar.

Politistii si procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au audiat 29 de persoane, dupa ce au facut, joi, 19 perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Prahova, in dosarul in care este vizata fundatia care organizeaza concursul scolar "Evaluare in educatie".

"Din datele si probele administrate in cauza rezulta presupunerea rezonabila ca in perioada 2008-2013 suspectii, in calitate de reprezentanti ai unei fundatii avand ca obiect de activitate organizarea unor concursuri scolare, si-au insusit fondurile colectate din taxele de participare, nu au retinut si varsat la bugetul de stat impozitele cu retinere la sursa si au inregistrat in contabilitatea fundatiei cheltuieli fictive", potrivit Politiei Capitalei.

Anchetatorii suspecteaza ca prejudiciul produs de reprezentantii fundatiei in urma infractiunii de delapidare se ridica la aproximativ 7,6 milioane de lei. De asemenea, prin ascunderea sursei impozabile si inregistrarea achizitiilor fictive s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Presedintele Fundatiei Evaluare in Educatie si-ar fi platit sotia, fratele, nepoata, cumnatii si verii cu sute de milioane de lei, folosind contracte fictive de drepturi de autor, desi unii dintre ei nu aveau nici macar liceul terminat, banii provenind din taxele achitate de elevi pentru concursuri.

"Desi se obliga sa asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundatia a perceput o taxa de participare de 20 lei pentru fiecare copil, pentru fiecare disciplina si etapa a concursului si a obtinut venituri in suma totala de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale", se arata intr-un comunicat de presa al Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF), care a facut sesizarea in urma careia a fost deschis dosarul de cercetare.

Conform inspectorilor antifrauda, presedintele fundatiei vira banii inclusiv din contul bancar personal si inregistra in evidentele contabile contracte fictive pentru servicii de consultanta incheiate cu diverse firme administrate chiar de catre membrii Consiliului director al fundatiei.

Profesorii angajati pentru elaborarea subiectelor pentru concursurile scolare erau platiti cu sume care nu depaseau 2.000 de lei, in timp ce sotia, fratele, cumnatii, o nepoata si verii presedintelui fundatiei incasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, pe baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor.

In acest sens, reprezentantii DGAF au descoperit ca un absolvent de numai 11 clase, avand calificare de "lacatus reparatii locomotive", a incasat suma neta de 107.000 lei pentru ca ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematica, clasa a XII-a.

La concursul "Evaluare in educatie", organizat de fundatia cu acelasi nume, pot participa elevii din clasele I-VIII, precum si cei ai clasei pregatitoare, fiind organizat pentru disciplinele Limba romana, Matematica, Engleza, Fizica si Informatica.

Concursurile "Evaluare in educatie" au fost scoase de pe lista avizata de Ministerul Educatiei la inceputul anului 2013, insa acestea au fost organizate in continuare in scoli, pentru fiecare proba taxa de participare platita de elevi fiind de cate 20 de lei. Fundatia "Evaluare in Educatie" a primit totusi un acord scris din partea ministerului, insa fundatia nu a fost inclusa pe lista concursurilor avizate.