Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, vineri, ca se va consulta cu presedintele Klaus Iohannis inainte de a veni cu o propunere pentru noul procuror sef al DIICOT, adaugand ca va face toate demersurile ca in fruntea acestei structuri sa fie numit "cel mai bun procuror", relateaza Mediafax.

Declaratia a fost facuta de ministrul Justitiei dupa participarea la prezentarea bilantului de activitate a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Robert Cazanciuc a afirmat, in contextul in care in prezent se depun candidaturi pentru conducerea DIICOT, ca se va consulta, "cu siguranta", cu presedintele Klaus Iohannis, inainte de a-si prezenta propunerea pentru viitorul sef al DIICOT.

Intrebat daca va cere informatii de la SRI, pentru a fi preintampinate cazurile precum cel al Alinei Bica, Robert Cazanciuc a spus ca va face "toate demersurile legale, in asa fel incat la conducerea DIICOT sa fie cel mai bun procuror".

Robert Cazanciuc a facut apel sa se inscrie pentru ocuparea functiei de sef al DIICOT toti procurorii care cred ca au experienta, maturitatea si integritatea sa conduca aceasta structura.

"Este o procedura deschisa, fiecare procuror are sansa. Inscrierile se inchid pe 16 martie. Este o procedura strict bazata pe legea in vigoare. Din moment ce toti procurorii au sanse sa se inscrie, cred ca este foarte transparenta. Toti procurorii care respecta legea sunt invitati sa se inscrie. Nu este nimeni dinainte stabilit. Acesta este apelul meu, sa se inscrie toti cei care cred ca au experienta, maturitatea, integritatea sa poata conduce o asemenea structura. Criteriile sunt strict prevazute in lege", a declarat ministrul Justitiei.

Ministrul Justitiei a participat, vineri, la prezentarea raportului de activitate al DIICOT. La eveniment au fost prezenti si vicepremierul Gabriel Oprea, seful SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, procurorul sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Marius Iacob, precum si membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministerul Justitiei a demarat, in 2 martie, procedura de selectie a viitorului procuror-sef al DIICOT, data limita de depunere a dosarelor fiind 16 martie. Candidatii care vor fi selectati vor sustine interviuri cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, incepand din 17 martie.

Procurorii care doresc sa ocupe functia de sef al DIICOT trebuie sa trimita CV-urile, insotite de o scrisoare de intentie, care sa cuprinda o scurta prezentare a candidatului, detalii relevante despre experienta profesionala si calitatile care il recomanda pentru ocuparea functiei.

Conform legii, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Ministrul Justitiei a solicitat procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie informarea tuturor procurorilor cu privire la posibilitatea depunerii candidaturilor.

Functia de procuror-sef al DIICOT a ramas vacanta dupa ce Alina Bica a fost arestata in dosarul de coruptie privind retrocedarea ilegala a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.

Functia de sef al DIICOT este asigurata interimar de procurorul sef adjunct, Giorgiana Hossu.

Alina Bica a fost instalata la conducerea DIICOT in mai 2013, fiind numita la propunerea ministrului interimar al Justitiei de atunci, premierul Victor Ponta.

In 24 noiembrie 2014, presedintele a semnat decretul privind eliberare din functia de procuror-sef al DIICOT a Alinei Bica, in urma demisiei acesteia. Bica a demisionat de la conducerea DIICOT si din functia de procuror al directiei in 21 noiembrie, dupa ce a fost retinuta de procurorii DNA, o zi mai tarziu fiind arestata preventiv.

In 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Consiliul Superior al Magistraturii a dispus, in 16 decembrie, suspendarea Alinei Bica din functia de procuror al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa trimiterea acesteia in judecata.

Alaturi de Bica sunt judecati Crinuta Dumitrean, fost presedinte al ANRP si sefa a comisiei, Sergiu Ionut Diacomatu, deputatul Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragos George Bogdan si Lacramioara Alexandru. Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. In acelasi dosar sunt judecati evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian, acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Alina Bica mai este judecata intr-un dosar, instrumentat de DNA disjuns din primul in care a fost deferita justitiei. Fostul sef al DIICOT este acuzata ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender in dosarul in care este judecat si pentru abuz in serviciu in cazul lui Adriean Videanu.

In acelasi dosar sunt judecati omul de afaceri Dorin Cocos, pentru trafic de influenta (doua fapte) si dare de mita, si fiul acestuia Alin Cocos, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al Alinei Bica, persoana apropiata lui Alin Cocos, pentru complicitate la luare de mita (doua fapte), si Adriean Videanu, la data faptelor actionar la o societate comerciala, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Videanu fiind sub control judiciar.