Parchetul General a transmis vineri, la solicitarea HotNews.ro, ca fiica fostului presedinte, Ioana Basescu, are calitate de martor in asa numitul dosar Nana, in care procurorii cerceteaza afacerea cu terenuri din judetul Calarasi, si ca a fost audiata in data de 2 octombrie 2014. Potrivit Parchetului General, in dosar sunt cercetati 11 suspecti de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, conflict de interese, abuz in serviciu si spalare a banilor.

  • Tribunalul Calarasi a respins joi seara contestatia depusa de Ioana Basescu impotriva masurii asiguratorii dispuse de procurori asupra terenului din comuna Nana.

Redam mai jos integral raspunsul Parchetului General la solicitarea HotNews.ro:

  •  "Cu referire la solicitarea adresata institutiei noastre, prin e-mail, la data de 6 martie 2015, inregistrata la Biroul de informare publica si relatii cu presa sub numarul de mai sus, va comunicam urmatoarele: In cauza la care faceti referire se efectueaza cercetari fata de suspectii Niculae Tudorita, Dobre Gheorghe, Decu Florian, Dobre Marian, Neagu Marius Gelu, Stolea Georgica, Manea Constantin, Preda Simona Alina, Preda Vasilica, Enciu Domnica si Negoita Daniela sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, conflict de interese, abuz in serviciu si spalare a banilor. Ioana Basescu are calitatea de martor in cauza, calitate in care a si fost audiata la data de 2 octombrie 2014. Procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului penal asupra terenurilor care au facut obiectul retrocedarilor, apreciate ca fiind ilegale, in suprafata totala de 735 hectare."

Tribunalul Calarasi a respins joi seara contestatia depusa de Ioana Basescu impotriva masurii asiguratorii dispuse de procurori asupra terenului din comuna Nana. Procurorii au dispus sechestru pe 147 de titluri de proprietate, printre care si terenul fiicei fostului presedinte Traian Basescu, anunta TVR 2. Procurorii sustin ca s-au comis ilegalitati in momentul comasarii a peste 200 de ha de teren.

Potrivit contractelor de vanzare-cumparare, societatea Berfige, de la care familia Basescu a cumparat aceste terenuri, a platit pentru cele 35 de parcele de 290,41 hectare achizitionate in perioada 2009-2010 suma de 3,43 milioane lei. In 2013, terenul in suprafata de 290,41 hectare a fost vandut de catre societatea Berfige SRL pentru suma de 5,84 milioane lei.

Fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, a confirmat in noiembrie 2013, pentru Hotnews.ro ca a cumparat ca pe o investitie.

¬In data de 9 septembrie 2013, am achizionat un teren in suprafata de 290,41 ha, in judetul Calarasi, de la o societate romaneasca avand asociat unic un cetatean italian.¬ Terenul a fost platit dintr-un credit bancar ipotecar in valoare de 1.028.507,55 euro si din surse proprii pana la concurenta sumei de 1.306.845 euro , adica suma 278.337,45 euro. Pretul negociat fiind de 4.500 euro pe ha. (...) Creditul a fost contractat in conditiile pietii si in limitele legislatiei in vigoare, pe 30 de ani, de la o insititutie bancara, cu scopul achizitionarii unui teren agricol si va fi rambursat in rate lunare. Pana in prezent am achitat 2 rate", a precizat Ioana Basescu .

  • Corpul de Control al premierului Ponta a fost trimis la mijlocul lui 2014 sa ancheteze retrocedarile d ela NANA. Ce a constatat echipa de control

Dupa reconstituirea dreptului de proprietatea asupra terenurilor agricole, realuzata cu incalcarea dispozitiilor legale, in perioada 2009-2010, aceste suprafete au fost instrainate de catre societatea Berfige SRL prin incheierea a 8 contracte de vanzare-cumparare. Prin aceste contracte, societatea Berfige a achizitionat un numar de 35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana, din care 33 de parcele situate in tarlaua 28 si 2 parcele in tarlaua 33, in suprafata totata de 290,41 hectare. Suma totala platita de catre societatea Berfige SRL, in perioada 2009-2010, pentru cumpararea celor 35 de parcele de teren agricol, in suprafata totala de 290,41 hectare, a fost de 3,43 milioane de lei.

Pentru 29 din cele 33 de parcele situate in tarlaua 28, de 277,91 ha, contractele de vanzare-cumparare au fost incheiate, pentru vanzator, de catre Simona-Alina Preda, referent in cadrul Primariei Comunei Nana si fiica secretarului primariei, Tudorita Niculae, care a fost imputernicita, in acest sens, de catre proprietarii terenurilor respective. Simona Preda este casatorita cu Daniel Preda, fiul contabilei primariei.

Societatea Berfige a fost infiintata la data de 23.07.2009, avand ca asociat unic pe Mara Bertola, cetatean italian, iar de la infiintare si pana la data de 03.12.2012, societatea a avut sediul provizoriu declarat la cabinetul de avocat "Toma Gabriel".

In perioada 2009-2013, societatea a avut ca asociat unic pe Mara Bertola si administratori pe cetatenii italieni Fioravante Bertola, Gemma Retiagliata si Mara Bertola. Acestia nu figureaza cu domiciliul sau resedinta inregistrate pe teritoriul Romaniei.

Potrivit datelor transmise Corpului de control al primului-ministru de catre Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, datele de identificare si documentele de legitimare ale administratorilor societatii Berfige, depuse la autoritatile statului roman, corespund cu informatiile inregistrate in bazele de date ale autoritatilor judiciare italiene.

Obiectul principal de activitate al societatii 1-a reprezentat "Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii", insa, potrivit datelor transmise Corpului de control al primului-ministru de catre Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti - Administratia Sector 5 a Finantelor Publice, in perioada 2009-30.06.2013, societatea nu a inregistrat venituri din activitatea principala.

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti-Administratia Sector 5 a comunicat Corpului de control al primului-ministru faptul ca societatea a fost declarata inactiva incepand cu data de 24.08.2012 ca urmare a neindeplinirii obligatiilor declarative, precum si faptul ca, in urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca societatea nu functioneaza la sediul social declarat.

La data de 09.09.2013, societatea a vandut suprafata de 290,41 ha de teren agricol, achizitionata in perioada 2009-2010, catre o persoana fizica, pentru suma de 5.844.864,26 RON.

Potrivit documentelor si informatiilor transmise de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti-Adm Sector 5, pe 20 februarie si 27 februarie, societatea nu depusese insa pana atunci bilantul semestrial pentru activitatea desfasurata in perioada 31.06.2013-31.12.2013 si nici declaratia privind impozitul pe profit aferenta anului 2013, in vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obtinut in urma vanzarii terenurilor.

Conform prevederilor legale referitoare la introducerea si depunerea situatiilor financiare anuale si a situatiilor financiare anuale simplificate, termenul de depunere a acestora, pentru societati, este de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv pana la data de 30.05.2014.