Cercetatorii din Asociatia Ad Astra avertizeaza ca legislatia prevede ca Ministerul Educatiei este obligat sa aduca la cunostinta publicului fondurile publice alocate pentru competitiile de proiecte. "'Imposibilitatea temporara de a comunica respectivele informatii' inseamna incalcarea legii de catre ministerul de resort", sustine Ad Astra, intr-un comunicat remis HotNews.ro. Amintim ca Ad Astra a anuntat ca a dat in judecata Ministerul Educatiei pentru ca nu a facut public bugetul unei competitii de proiecte in cercetare, HotNews.ro a cerut pozitia Ministerului, care a spus ca "putem vorbi cel mult de imposibilitatea temporara de a comunica respectivele informatii".

  • Asociatia Ad Astra a anuntat saptamana aceasta ca a dat in judecata Ministerul Educatiei, pentru ca a refuzat sa faca public bugetul total al competitiei de proiecte Tinere Echipe 2014. Detalii aici
  • Cercetatorii au aratat atunci ca au depus la registratura Ministerului Educatiei o cerere de acces la informatii de interes public in data de 21.11.2014, cu scopul de afla acest buget.
  • In lipsa unui raspuns, au formulat o reclamatie administrativa in data de 13.01.2015. "Raspunsul primit la aceasta nu a inclus insa informatia ceruta, deschizand astfel calea spre actionarea in instanta a Ministerului", spune Ad Astra.
  • HotNews.ro a solicitat Ministerului Educatiei o pozitie, iar Ministerul a sustinut ca "solicitarea Ad Astra la care faceti trimitere a fost initial inregistrata la Ministerul Educatiei Nationale cu nr. 15.047-II/13.01.2015".
  • In plus, Ministerul a sustinut ca "nu s-a pus si nu se pune problema refuzului de a comunica informatiile publice solicitate de petenti (bugetul total alocat unui subprogram de cercetare). Putem vorbi cel mult de imposibilitatea temporara de a comunica respectivele informatii". Raspunsul integral al ministerului aici

In replica la pozitia transmisa de Ministerul Educatiei catre HotNews.ro, cercetatorii din Asociatia Ad Astra reitereaza faptul ca "prima cerere de acces la informatii de interes public a fost depusa la Registratura Ministerului Educatiei Nationale in data de 21.11.2014, cu numarul de inregistrare 64495/III/21.11.2014. Cu toate acestea, in raspunsul ministeruluieste gresit invocata reclamatia administrativa cu numarul de inregistrare 15.047-II/13.01.2015, ca punct de pornire a demersului nostru. Aceasta a fost formulata in lipsa unui raspuns la prima cerere, ca pas premergator actionarii in instanta (in cazul necomunicarii informatiilor solicitate)".

"Informatiile solicitate de catre Ad Astra nu erau sub incidenta Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (A.N.C.S.I.) deoarece aceasta nu exista la data depunerii primei cereri (a se vedea OUG 86 din 17 decembrie 2014 si HG 26 din 14 ianuarie 2015, care legifereaza reinfiintarea acestei autoritati si modul ei de organizare)", precizeaza Asociatia Ad Astra a cercetatorilor din Romania.

In replica data Ministerului, cercetatorii spun ca "Este irelevant faptul ca 'atat procesul de evaluare a propunerilor de proiecte, cat si cel de alocare efectiva a fondurilor pe programele Planului National CDI pentru anul 2015 sunt procese aflate in curs'. Art. 41 alin. (1) pct. 2 lit. a) din Normele metodologie aprobate de HG 1265/2004 prevede clar obligativitatea cunoasterii fondurilor publice totale alocate cu aceasta destinatie inainte de inceperea competitiei:

  • Art. 41 In cazul evaluarii propunerilor de proiecte, conform prevederilor art. 8, anuntul public are urmatoarea structura-cadru: [...]
  • 2. prezentarea programului:
  • a) scopul si obiectivele programului, durata si fondurile publice alocate cu aceasta destinatie; [...]"

"Precizam, de asemenea, ca am dat curs invitatiei 'de a cere lamuriri suplimentare din partea directorului general al Directiei Generale Politici si Programe de Cercetare, Dezvoltare si Inovare.' Raspunsul primit nu a inclus informatia ceruta, in speta bugetul total al competitiei, deschizand calea spre actiunea in instanta", sustine Ad Astra.

Asociatia noteaza ca "'Imposibilitatea temporara de a comunica respectivele informatii' inseamna incalcarea legii de catre ministerul de resort, care trebuia sa faca cunoscut bugetul competitiei la momentul lansarii acesteia,conform prevederilor cuprinse in Normele metodologice aprobate de HG 1265/2004. Asa cum aratam si in comunicatul de presa, bugetul unei competitii de proiecte trebuie facut public odata cu lansarea acesteia, nu ulterior publicarii rezultatelor. Astfel, se poate face o estimare a ratei de succes, iar cercetatorul isi poate planifica mai bine munca pentru atragerea de fonduri. In plus, se evita reajustarea ulterioara a bugetului in functie de rezultatele evaluarii proiectelor, pastrandu-se impartialitatea in alocarea banilor publici".

"'Imposibilitatea temporara' de a comunica bugetul unei competitii la care au fost depuse 3.000 de cereri de finantare nu poate servi ca scuza pentru incalcarea legii. Ministerul de resort nu face astfel decat sa se disculpe invocand propria culpa de a nu-si fi indeplinit obligatiile legale. Ministerul are obligatia de a face cunoscut bugetul anterior initierii competitiei", spune Ad Astra.

Pozitia Ministerului Educatiei, care a generat replica Ad Astra

"Solicitarea Ad Astra la care faceti trimitere a fost initial inregistrata la Ministerul Educatiei Nationale cu nr. 15.047-II/13.01.2015, fiind ulterior redirectionata spre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI) intrucat informatiile solicitate intrau sub incidenta atributiilor acestei institutii. ANCSI a formulat un raspuns (nr. 197/TP/02.02.2015) semnat de presedintele Tudor Prisecaru, in care se specifica faptul ca 'atat procesul de evaluare a propunerilor de proiecte, cat si cel de alocare efectiva a fondurilor pe programele Planului National CDI pentru anul 2015 sunt procese aflate in curs'.

Raspunsul a fost considerat ca nesatisfacator de reprezentantii Asociatiei AdAstra. care au revenit cu o alta solicitare, de data aceasta adresata direct ANCSI (nr. de inregistrare 10.104/6.02.2015), la care, de asemenea, s-a formulat un raspuns, unde, in esenta, erau reiterate informatiile transmise prima oara, dar si invitatia de a cere lamuriri suplimentare din partea directorului general al Directiei Generale Politici si Programe de Cercetare, Dezvoltare si Inovare.

Din cele prezentate mai sus reiese clar ca nu s-a pus si nu se pune problema refuzului de a comunica informatiile publice solicitate de petenti (bugetul total alocat unui subprogram de cercetare). Putem vorbi cel mult de imposibilitatea temporara de a comunica respectivele informatii, intrucat ele nu erau disponibile la momentul formularii cererilor, drept dovada ca raspunsurile ANCSI nu au exclus comunicarea implicita a sumelor dupa ce acestea erau stabilite si aprobate."

Citeste si: