Protest anti-Ponta la Targu Jiu: 4.000 de angajati de la Complexul Energetic Oltenia au cerut demisia conducerii companiei

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 6 martie 2015, 9:50 Actualitate | Esenţial


Protest anti-Ponta la Targu Jiu
Foto: Pandurul.ro
Circa patru mii de mineri si energeticieni, angajati au Complexului Energetic Oltenia (CEO), au participat joi la un protest impotriva conducerii companiei si a guvernului Ponta. Manifestantii au suportat ploaia si frigul timp o ora si jumatate in Piata Prefecturii si au protestat fata de concedierile anuntate de conducere, potrivit ziarului local Pandurul. La finalul mitingului, manifestantii au anuntat ca se pregatesc de greva generala.

Manifestantii au cerut demisia managerului Laurentiu Ciurel (fost membru PSD, un apropiat al premierului Ponta), acuzandu-l ca in cei doi ani de management privat a transformat o companie rentabila intr-o societate cu risc de insolventa. Participantii la miting au acuzat conducerea CEO ca fondul de salarii a scazut, iar conducerea companiei propune doua mii de concedieri, o mie de externalizari si reducerea unor drepturi salariale, cum ar fi sporuri si prime.

Minerii si energeticienii au strigat "sa vina Ponta". Premierul este considerat principalul vinovat, pentru ca este cel care gireaza actuala conducere a Complexului Oltenia, potrivit Pandurul.ro. Liderul sindical Adrian Marciuc l-a acuzat pe premierul Victor Ponta ca nu baga gorjenii in seama: "Jos, Ponta, jos, ca esti mincinos", au strigat cei patru mii de gorjeni.

Laurentiu Ciurel, directorul CE Oltenia, a declarat la o emisiune TV ca "in Codul muncii nu scrie de prima de Pasti, de prima de vacanta. Nu poate fi vorba de discriminare atata timp cat in lege scrie clar ca aceste acorduri sunt aplicabile numai membrilor sindicatelor semnatare". El a raspuns si la acuzatia ca sindicatele semnatare sunt agreate de administratie si primesc functii in niste departamente create acum. "In afara ca le dau cotizatia, pentru ca ma lasa legea sa o fac, sunt tratate absolut la fel ca si celelalte"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3524 vizualizari

 • +21 (25 voturi)    
  le=a ajuns (Vineri, 6 martie 2015, 9:55)

  gopo111 [utilizator]

  foamea in git, au terminat uleiul si faina data de ponta din cite se pare
  • +5 (5 voturi)    
   s-a cerut DEMISIA LUI PONTA.... (Vineri, 6 martie 2015, 13:41)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui gopo111

   va dati seama ce grava e situatia , daca insasi fieful premierului, ii cere demisia....
 • +20 (24 voturi)    
  Conu Ponta fata in fata cu reactiunea (Vineri, 6 martie 2015, 9:57)

  Daniels22026 [utilizator]

  Na coane, na poftim populism pe piine! Ce le spui minerilor? Aaaaa ... stiu! Jos Basescu! Hai ca duduie economia, si ai condus tara excelent. Hai sa vad cum ii lamuresti pe mineri.
  • +9 (11 voturi)    
   Ar fi tare sa mearga acolo - sa le explice (Vineri, 6 martie 2015, 10:49)

   Luke1 [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   ca avem "crestere economica " si cat de bine "conduce" el tara ...
 • +13 (17 voturi)    
  mda (Vineri, 6 martie 2015, 9:58)

  ddd13 [utilizator]

  100% au fost aceeasi care l-au votat si la prezidentiale si in 2012 si care il vor vota si anul viitor, intrucat altceva nu stiu. Din pacate isi merita soarta.
 • +14 (18 voturi)    
  Pai cum, acum nu sunt multumiti de ce au votat ? (Vineri, 6 martie 2015, 10:14)

  Luke1 [utilizator]

  Mi-aduc aminte in toamns lui 2012 er Tg Jiu rosu la propriu de bannerele USL ...

  Si a iesit USL acolo cu o majoritate zdrobitoare - probabil datorita celor care si-au vandut constiinta pt o punga de malai ...
 • +14 (18 voturi)    
  votantior lui ponta li s-a terminat piinea si au (Vineri, 6 martie 2015, 10:27)

  __alex__ [utilizator]

  ramas doar cu circul.... Si-o merita.
 • +1 (5 voturi)    
  Discriminare pe criterii de apartenenta sindicala (Vineri, 6 martie 2015, 10:42)

  Anonim [anonim]

  Cititi aici si nu va mai minunati de ceea ce face Ciurel si Ponta in Gorj. Bataie de joc si manipulare grosolana http://www.pandurul.ro/Actualitate/2015-03-05
  Citeşte şi:
  Planul lui Gerea- majorarea sprijinului pentru energia verde
  Conducerea Petrofac, aşteptată la Târgu Jiu
  Directorii CEO, puşi să facă un sindicat majoritar!
  Şomaj tehnic până la pensie pentru minerii de la UIC Motru
  Angajatele din CEO, discriminate şi ameninţate

  Administraţia a continuat şi ieri presiunea asupra angajatelor din CE Oltenia care nu vor primi prima de 100 de lei de 8 Martie, pentru că nu sunt înscrise în sindicatele ce au semnat acord cu compania. Femeile sunt puse să facă adeziunea la alt sindicat dacă vor prima. Ceilalţi sindicalişti, care nu au semnat acordul cu Laurenţiu Ciurel spun că vor face plângere împotriva companiei pentru discriminare.
  CE Oltenia şi Laurenţiu Ciurel au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării tot pentru situaţii asemănătoare. În 2013, CE Oltenia a dat prime de Crăciun doar anumitor lideri sindicali. „Nu ne umilim pentru 100 de lei de 8 martie, dar e urât gestul“, a declarat o angajată din zona Motru, care a fost ameninţată cu concedierea dacă va vorbi cu presa.
  Eugen Iovan, lider de sindicat în zona Turceni, spune că această primă a fost „posibilă“ pentru că s-a semnat un acord cu administraţia CEO şi că vor primi 100 de lei doar cele care fac parte din sindicatele semnatare. La nivelul companiei sunt peste 2500 de angajate. „Vor primi toate doamnele care sunt membre ale sindicatelor semnatare ale acordului cu administraţia“, a lămurit şi directorul Diviziei Energie, Aurel Medinţu.
  Directorul Corneliu Diţescu de la Termocentrala Turceni a declarat presei că îi pare rău, dar asta e legea. „Sunt colegele noastre, ca şi celelalte, cu părere de rău, asta este legislaţia, cei care nu au semnat încă un acord nu mai beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă“. Liderii care nu au semnat acor
 • +3 (9 voturi)    
  Ajunge! Trebuie sa punem punct hotiilor (Vineri, 6 martie 2015, 10:45)

  misa2002_2006 [utilizator]

  Aduceti-va cu totii aminte!
  Cine suntem noi, romanii??Ce este Romania??
  Sculaţi, voi oropsiţi ai vieţii,
  Voi, osîndiţi la foame, sus!
  Să fiarbă-n inimi răzvrătirea,
  Să-nceapă al lumii vechi apus!
  Sfîrşiţi odată cu trecutul negru,
  Sculaţi, popor de osîndiţi!
  Azi nu sînteţi nimic în lume,
  Luptaţi ca totul voi să fiţi!
 • +4 (6 voturi)    
  Se inchide si RAAN Tr. Severin (Vineri, 6 martie 2015, 11:01)

  Anonim [anonim]

  Cititi presa din Mehedinti
  Televiziunile nu vorbesc nimic nici despre CE Oltenia Gorj, nici despre RAAN Tr. Severin. Oare de ce? Sunt adevarate bombe sociale. O comisie din cadrul Ministerului Energiei a stabilit că statul nu mai are nevoie de apa grea produsă pe platforma Romag Prod, întrucât stocurile sunt cu mult peste necesarul reactoarelor de la Cernavodă care produc energie nucleară. Concluzia atrage automat închiderea companiei din Drobeta Turnu Severin. Imediat ce au aflat acest lucru angajaţii unităţii au hotărât împreună cu sindicatele declanşarea unor măsuri de protest prin intermediul cărora solicită Guvernului închiderea controlată a companiei şi acordarea de plăţi compensatorii angajaţilor.
  „Am înţeles că nu mai este nevoie de apă grea, dar nici salariaţii care nu au nicio vină nu pot pleca acasă cu mâna în buzunar, trebuie să beneficieze de rodul muncii lor. Statul român a avut nevoie de energie nucleară, o are şi a hotărât sau a constatat că la momentul actual nu mai are nevoie de apă grea. Nu mai are nevoie de apă grea, o opreşti, dar în condiţii controlate, motiv pentru care Ministerul Energiei, ca urmare a tot ce am discutat şi am negociat noi în anul 2014 a produs un document care se numeşte memorandum cu privire la închiderea controlată a apei grele.”, a declarat liderul Sindicatului Romag Termo, Alexandru Tănase.
  Memorandumul arată cum să se închidă RAAN-ul în mod controlat, iar salariaţii disponibilizaţi să primească plăţi compensatorii şi venituri de completare. Astfel, 400 de angajaţi ar urma să plece acasă în luna martie, 600 în luna aprilie, iar alte 800 de persoane să fie disponibilizate cel mai târziu la sfârşitul lunii iunie. În urma disponibilizărilor colective, angajaţii ar urma să primească, potrivit memorandumului venit de completare în valoare de 1700 de lei şi plăţi compensatorii de până la şapte salarii în funcţie de vechimea fiecăruia. Peste 400 de persoane ar trebui să rămână la RAAN să asigure mente
 • +2 (4 voturi)    
  Se inchide RAAN Tr. Severin (Vineri, 6 martie 2015, 11:03)

  Anonim [anonim]

  Peste 400 de persoane ar trebui să rămână la RAAN să asigure mentenanţa apei grele şi a instalaţiilor în conservare. Închiderea etapizată a RAAN-ului ar limita şi problemele de mediu la care locuitorii din Drobeta Turnu Severin sunt expuşi. Probelma ridicată de sindicate este că memorandumul Ministerului Energiei nu a fost aprobat de Guvern.„O închidere necontrolată ar însemna o oprire a instalaţiilor în avarie, care ar reprezenta un pericol şi pentru lucrătorii din zonă şi pentru mediu. Instalaţiile vehiculează hidrogen sulfurat care este un gaz toxic cu un grad mare de explozie.”, atrage atenţia şi liderul Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete.
  „Dacă acest memorandum nu va fi promovat, există riscul ca pe 2 martie, judecătorul sindic să pronunţe falimentul în ceea ce priveşte RAAN- ul, condiţie în care, toate negocierile, toate plăţile compensatorii şi veniturile de completare pică. De aceea suntem impacientaţi. Hotărârile lor, la unison au fost să începem acţiunile de protest până când acest memorandum sau o formă apropiată de aceasta va fi promovată în Guvern.”, mai susţine Alexandru Tănase.
  Angajaţii RAAN încep mişcările de protest în încercarea de a atrage atenţia Guvernului cu privire la riscurile sociale ale închiderii necontrolate a companiei din Drobeta Turnu Severin.
  Marşul de protest al salariţilor RAAN este programat joi, 26 februarie, între orele 15.30 şi 17.30, pe strada din faţa sediului Prefecturii Mehedinţi din Drobeta Turnu Severin.
 • +8 (10 voturi)    
  la unison (Vineri, 6 martie 2015, 11:14)

  Kpriciu [utilizator]

  JOS GUVERNUL ar trebui sa strigam mai toti in fata prefecturilor patriei.
 • +4 (4 voturi)    
  PSD-istii voteaza in minus (Vineri, 6 martie 2015, 12:42)

  Nichi [utilizator]

  La comentariile care nu le convin.
  Rusine sa va fie. JOS COMUNISMUL!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by