Elevii din Constanta au cerut primariei sa acorde bursele scolare prevazute de lege pentru elevii din invatamantul preuniversitar. Legea educatiei prevede ca elevii pot beneficia de burse de performanta, de burse de merit, de burse de studiu si de burse de ajutor social. "In cazul in care la nivelul municipiului Constanta si a celorlalte unitati administrativ-teritoriale din judetul Constanta nu se acorda burse scolare, (...) Asociatia Elevilor din Constanta va demara demersurile necesare in vederea respectarii prevederilor legale", avertizeaza elevii.

Cererea depusa la Primaria Constanta de catre Asociatia ElevilorFoto: Asociatia Elevilor din Constanta

Asociatia Elevilor din Constanta anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca a demarat demersurile pentru acordarea burselor scolare pentru elevii din invatamantul preuniversitar din judetul Constanta. Legea educatiei nationale consacreaza la art. 82 dreptul elevilor de a primi burse de performanta, merit, studiu sau sociale, prin grija autoritatilor locale, din sumele defalcate de la bugetul de stat, amintesc elevii.

Asociatia Elevilor din Constanta anunta ca a transmis Primariei Municipiului Constanta o cerere prin care solicita punerea la dispozitie a informatiilor referitoare la acordarea burselor la nivelul municipiului Constanta. "In cazul in care la nivelul municipiului Constanta si a celorlalte unitati administrativ-teritoriale din judetul Constanta nu se acorda burse scolare, conform prevederilor legii educatiei si a OMECTS 5576/2011, Asociatia Elevilor din Constanta va demara demersurile necesare in vederea respectarii prevederilor legale", se arata in comunicat.

Constantin-Alexandru Manda, vicepresedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, sustine ca "este foarte important ca elevii sa beneficieze de aceste burse. Conform ordinului 5576, orice elev care in anul scolar precedent a avut media generala mai mare decat 8,50 si media 10 la purtare trebuie sa beneficieze de bursa de merit. Din datele pe care le avem, la nivelul municipiului Constanta nu se respecta legea. In prezent, asteptam raspunsul la cererea pe care am formulat-o, iar ulterior vom continua demersurile necesare."

Ce spune Legea Educatiei

Art. 82

(1) Elevii de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanta, de burse de merit, de burse de studiu si de burse de ajutor social.

(2) Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si numarul acestora se stabilesc anual prin hotarare a consiliului local, respectiv a consiliului judetean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

(3) Criteriile generale de acordare a burselor se stabilesc de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Criteriile specifice de acordare a burselor de performanta, de merit, a burselor de studiu si a celor de ajutor social se stabilesc anual in consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant, in limitele fondurilor repartizate si in raport cu integralitatea efectuarii de catre elevi a activitatilor scolare.

Vezi aici OMECTS 5576/2011 care stabileste Criteriile generale de acordare a burselor elevilor

Amintim ca Asociatia Elevilor din Constanta a determinat Consiliul local Constanta sa aplice reducerea la transportul local in comun pentru elevi, asa cum prevede legea. Consiliul local Constanta a adoptat in februarie o hotarare prin care toti elevii care invata in municipiul Constanta beneficiaza de 50% reducere la transportul local in comun, iar elevii orfani vor beneficia de gratuitate, conform legii.

Decizia Consiliului local a fost luata la doi ani dupa primele solicitari facute de Asociatia Elevilor din Constanta. Reprezentantii elevilor din Constanta au organizat un protest pentru obtinerea respectarii legii si au depus doua plangeri penale la Directia Nationala Anticoruptie impotriva primarului Radu Mazare.

Citeste si: