Senatorii au decis, miercuri, ca personalul din aparatul de lucru al Parlamentului care beneficiaza de un cuantum al salariilor de baza si al sporurilor mai mici decat cele stabilite la nivel maxim in institutie va fi salarizat la nivelul maxim admis, scrie Mediafax.

Acestia au adoptat un amendament al senatorului PSD Liviu Pop, insusit de Comisia pentru munca, la Ordonanta de urgenta 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015.

"Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. 1) si alin. 2), personalul din aparatul de lucru al Parlamentului si din celelalte institutii si autoritati publice salarizat la acelasi nivel, (...), precum si personalul din cadrul Consiliului Concurentei si al Curtii de Conturi, care beneficiaza de un cuantum al salariilor de baza si al sporurilor mai mici decat cele stabilite la nivel maxim in cadrul institutiei sau autoritatii publice pentru fiecare functie/grad/treapta si gradatie, va fi salarizat la acest nivel daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", prevede amendamentul.

Liviu Pop, initiatorul acestui amendament a explicat, in sustinerea propunerii, ca prin aceasta completare se doreste "eliminarea discriminarilor aparute ca urmare a evolutiei legislative necorelate cu realitatea".

Ordonanta de urgenta 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015 prevede ca "in anul 2015, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2014, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii si nu se aplica valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare".

Prin aceeasi OUG se stipuleaza ca, in anul 2015, "cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2014, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii".

Ambele reglementari propuse de Guvern sunt in vigoare si nu au fost modificate de senatori.

Decizia finala privind acest act normativ va fi luata de Camera Deputatilor.