Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a declanşat o anchetă la Penitenciarul Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava in legatura cu acuzatiile aduse de fostul ministru Monica Iacob Ridzi, condamnat la inchisoare pentru coruptie, care a acuzat ca drumul intre cele doua unitati penitenciare a durat prea mult. Victor Ciorbea, seful institutiei, s-a autosesizat dupa ce in ultimele doua zile a avut loc o intensa campanie mediatica de victimizare a Monicai Iacob Ridzi.

Victor CiorbeaFoto: Realitatea TV

Avocatul Poporului anunta intr-un comunicat ca va ancheta in acest caz o "posibila încălcare a art. 34 din Constituţia României referitoare la dreptul la ocrotirea sănătăţii, a dispoziţiilor din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a dispoziţiilor din Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/2010, în cazul deţinutei Monica Iacob Ridzi".

Institutia, condusa de Victor Ciorbea, anunta ca s-a sesizat in urma articolelor aparute pe doua site-uri clujene: ziuadecj.realitatea.net si stiridecluj.ro.

Reamintim ca Administratia Nationala a Penitenciarelor a explicat deja motivele intarzierii transportului: "La recomandarea formulată de medicul unităţii de detenţie, deţinuta în cauză a fost transferată la un penitenciar spital, pentru evaluare medicală de specialitate. Aceasta a plecat de la Secţia Exterioară Cluj, luni, 02.03.2015 şi a fost cazată la un penitenciar aflat pe traseu, în cursul aceleiaşi zile, după aproximativ 3 ore şi 30 de minute. În dimineaţa zilei de 03.03.2015, deţinuta a plecat spre unitatea de destinaţie, Penitenciar Spital Jilava, fiind consultată la cabinetul medical al unităţii înainte de deplasare. Pe traseu, pentru a asigura accesul la grup sanitar, apă potabilă şi mişcare în aer liber au fost efectuate cinci opriri, iar pentru a confirma starea de sănătate a deţinutei, aceasta a fost prezentată la cabinetul medical al unuia din penitenciarele aflate pe traseu".

Reamintim ca Victor Ciorbea a fost criticat de Comisia Europeana, de societatea civila si de Opozitie pentru lipsa de reactie la abuzurile legislative ale Guvernului Ponta. Ciorbea este acuzat ca a inchis ochii la ordonante de urgenta abuzive, precum cea care a permis migratia primarilor si cea prin care premierul Ponta poate renunta la doctoratul plagiat fara sa suporte consecinte legale.