Livrarile de gaze prin gazoductul Iasi - Ungheni incep miercuri. Anuntul a fost facut marti de catre premierul moldovean Chiril Gaburici, in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de secretarul adjunct de stat al SUA, Antony Blinken.

"Gazoductul Iasi - Ungheni isi va incepe activitatea incepand cu ziua de maine (n.r. miercuri). Ducem deja discutii la capitolul gazoductului Ungheni - Chisinau, ceea ce ne va da posibilitatea sa acoperim intreaga tara cu gazul din Romania si sa creem o concurenta loiala pe piata energetica din Republica Moldova", a spus Gaburici citat de unimedia.md.

Prin conducta Iasi-Ungheni, Republica Moldova va primi peste un milion de metri cubi de gaze naturale la un pret de 1010 lei romanesti, echivalentul a circa 255 dolari/1.000 metri cubi, cu peste 70 de dolari mai ieftin decat gazul rusesc, a spus Valeriu Rusu, consilierul viceministrului economiei pentru europalibera.org.

Oficialul a adaugat ca, deocamdata, cantitatea de gaze importate este destul de mica si nu este in masura sa asigure consumul raioanelor din vecinatate, insa autoritatile de peste Prut intentioneaza sa duca gazoductul pana la Chisinau in urmatorii doi ani:

"Noi diversificam sursele de obtinere a gazelor naturale. Da, volumele la moment sunt mici, dar cand o sa fie realizata si a doua parte a proiectului, deci gazoductul pana la Chisinau, va creste si volumul de gaze importat si atunci se va putea vorbi despre pretul pe care il va achita consumatorul final. Daca ajunge gazoductul pana la Chisinau, atunci in zona aceasta locuiesc practic 60 la suta din toti consumatorii de gaze naturale", a explicat Valeriu Rusu.

De la inceputul anului, Republica Moldova cumpara gaze naturale din Federatia Rusa la pretul de 332 de dolari/1.000 mc.