Ministerul Sanatatii a modificat mecanismele birocratice umilitoare pentru medicii rezidenti, semnalate de HotNews in urma cu o luna. Rezidentii erau siliti sa petreaca ore in sir la cozi pentru a face rost de o simpla stampila a Ministerului Sanatatii.

Cozile rezidentilor-ianuarie 2015Foto: Hotnews

Incepand cu 1 martie, noile proceduri prevad ca medicii rezidenti vor fi repartizati in spitale pe baza unei cereri depuse la spitalul respectiv, fara sa mai fie nevoie sa le ridice de la unitatea centralizata a Ministerului Sanatatii din strada Vraca, acolo unde timpii de asteptare depaseau in anumite perioade ale anului si doua zile. Medicii rezidenti sunt principala categorie din sistemul sanitar care emigreaza in vestul Europei. Motivul principal, conform sondajelor, este lipsa de respect cu care sunt tratati in Romania.

De-a lungul anilor de rezidentiat, fiecare tanar medic roman urmeaza mai multe stagii, in functie de specialitatea pe care si-a ales-o. Un an de chirurgie toracica la Spitalul Universitar, sase luni de oftalmologie la Colentina, doua luni de ortopedie la Floreasca, etc.

Pana astazi, de fiecare data rezidentul era obligat sa faca un drum special pana la Directia de Resurse Umane a Ministerului Sanatatii, gazduita de o cladire de pe strada George Vraca. Acolo trebuia sa astepte cuminte si umil acordarea Parafei, stampila fara de care nu poate incepe noul stagiu de pregatire. Aceasta asteptare tinea de la doua pana la patru zile in perioadele mai aglomerate din an (lunile decembrie-ianuarie si jumatatea anului). Angajatii alocati de Ministerul Sanatatii sa asiste miile de rezidenti romani sunt doar trei.

Ministrul Nicolae Banicioiu a dispus modificarea mecanismului prin care medicii rezidenti trebuie sa obtina aceste stampile. Ordinul intra in vigoare din 1 martie 2015, centralizarea actelor facandu-se pana pe 1 mai in cadrul Ministerului Sanatatii si de pe 1 mai in cadrul DSP Bucuresti pentru rezidentii din Bucuresti.