UPDATE 17.20 Plenul Camerei Deputatilor si Senatului l-a validat luni, cu 498 de voturi "pentru" si 15 "impotriva" pe Eduard Hellvig pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), anunta Agerpres. Votul a fost secret cu buletine de vot. Hellvig a depus apoi juramantul in functia de director SRI.

Eduard HellvigFoto: facebook.com/eduardhellvig

"Cred ca a fost un vot destul de concludent, este o mare responsabilitate pentru mine", le-a declarat Hellvig jurnalistilor dupa incheierea sedintei plenului.

  • Eduard Hellvig: Consider esentiale doua coordonate de actiuni - combaterea coruptiei si dezvoltarea capacitatii de aparare a sigurantei nationale

Intr-un discurs sustinut de la tribuna Parlamentului dupa depunerea juramantului, Hellvig a declarat ca el considera prioritare, pentru urmatoarea perioada, doua directii de actiune - combaterea coruptiei si dezvoltarea capacitatii de aparare a sigurantei nationale.

"SRI a cunoscut, in ultimii ani, un proces amplu de modernizare si de reorganizare, devenind un vector de stabilitate nationala. Responsabilitatea de asigurare a securitatii cibernetice a Ucrainei reflecta statutul obtinut in cadrul comunitatii de informatii euro-atlantice. In viziunea mea, prioritatea SRI in perioada urmatoare trebuie sa fie consolidarea performantei atat in cadrul eforturilor interne pentru intarirea statului de drept, cat si intr-un context geostrategic tensionat. Drept urmare, consider esentiale doua coordonate de actiuni - combaterea coruptiei si dezvoltarea capacitatii de aparare a sigurantei nationale", a spus acesta luni, in Parlament, dupa ce a fost validat in functia de director al SRI si a depus juramantul, citeaza Agerpres.

Eduard Hellvig a explicat ca fenomenul coruptiei reprezinta un factor de risc atat in ceea ce priveste siguranta nationala, dar si pentru buna functionare a institutiilor statului.

"Cu toate ca s-au inregistrat progrese majore in ultimii ani, coruptia reprezinta in continuare un factor de risc pentru siguranta nationala, afectand economia si subminand functionarea institutiilor. Cand istoria s-ar putea sa nu mai aiba vreodata rabdare cu noi, daca vrem ca Romania sa ramana in picioare, va trebui sa avem un stat puternic, cladit pe un parteneriat democratic cu proprii cetateni si pe pilonii institutionali solizi", a mai spus Hellvig.

Acesta s-a referit, in discursul sau, si la necesitatea intaririi relatiilor strategice cu partenerii euro-atlantici in contextul evolutiilor din regiune.

"Imi doresc aprofundarea cooperarii operationale si a schimbului de informatii cu partenerii euro-atlantici, in special cu SUA, in contextul escaladarii tensiunilor in regiunea noastra si a deciziilor de repivotare militar-strategica a NATO in estul Europei. Evolutiile recente ne-au demonstrat cat de important sunt controlul parlamentar asupra activitatii SRI si colaborarea SRI cu Parlamentul si CCR pentru definirea unui cadru legislativ care sa raspunda deopotriva imperativelor democratice si celor de siguranta nationala", a conchis Hellvig.

____

Birourile Permanente ale Camerelor au decis, miercurea trecuta, la propunerea PSD, ca sedinta de aprobare a lui Eduard Hellvig ca director al SRI sa aiba loc luni, incepand cu ora 16.00.

Comisia de control al activitatii SRI avizase favorabil, cu o zi inainte, nominalizarea lui Hellvig la sefia Serviciului, la propunerea presedintelui Klaus Iohannis, fiind inregistrate 7 voturi "pentru" si unul "impotriva".

A doua zi dupa ce a fost propus de presedintele Klaus Iohannis, Eduard Hellvig a primit sustinerea publica a UNPR pentru sefia SRI. In schimb, PSD a discutat in BPN despre sustinerea lui Hellvig, stabilind ca parlamentarii social-democrati vot vota favorabil, dar apreciind ca este necesara o discutie publica despre modul in care functiile din institutiile importante sunt preluate de putere.

Tariceanu: Hellvig, fara experienta relevanta si fara autoritate recunoscuta

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, in plenul Parlamentului, ca Eduard Hellvig propus pentru sefia SRI "nu are o experienta relevanta si nu este o personalitate cu autoritate recunoscuta in zona de securitate nationala" si spera ca acesta nu-i va confirma "dubiile".

"Dupa pozitiile publice exprimate de partidele parlamentare, banuiesc ca nu aveti niciun dubiu si nicio emotie in legatura cu rezultatul votului, totusi rezultat votului, dupa parerea mea, nu trebuie sa stearga cu buretele problemele care il vizeaza pe domnul Eduard Hellvig, pentru ca aceste probleme, in opinia mea, trebuie semnalate. Este o problema majora faptul ca domnul Hellvig nu are o experienta relevanta si nu este o persoanalitate cu autoritate recunoscuta in zona de securitate nationala. As spune ca opiniile personale exprimate pe blog sau in presa cu privire la politica externa sau la actele de securitate au ridicat multora semne de intrebare justificata", a spus Calin Popescu Tariceanu, potrivit Mediafax.

El a aratat ca "nu pune la indoiala buna intentie" a lui Hellvig "de a se califica la locul de munca".

"Vreau sa punctez foarte clar, nu pun la indoila buna intentie a domnului Hellvig si nici disponibilitatea pe care o are de a invata la locul de munca, insa in Romania cred ca sunt oameni cu o experienta cunoscuta, certificata, recunoscuta pe zona de securitate nationala .Si in privinta carora nu exista niciun fel de semn de intrebare cu privire la posibilitatea de a-si indeplini cu succes un mandat de director al SRI.", a aratat Tariceanu.

El a spus ca Hellvig "nu face parte din aceasta categorie" cu experienta "certificata" in domeniu.

"Dupa parerea mea, domnul Hellvig nu face parte din aceasta categorie. In fine, in final, vreau sa-mi exprim speranta ca domnul Hellvig nu va confirma dubiile pe care le ridic in privinta domnie sale si mi-as dori ca mandatul sa fie unul de succes. Vom vedea", a mai spus Calin Popescu Tariceanu.

Doar Calin Popescu Tariceanu si un reprezentant al grupului Popular si Democrat (PP-DD), Stefan Burlacu, au vorbit in timpul dezbaterilor generale de la sedinta de numire a noului director al SRI.

Burlacu a spus ca parlamenatri acestui grup vor vota in favoarea numirii lui Hellvig pentru acest post.