Nominalizarea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI, care urmeaza sa fie votata cu siguranta luni de catre Parlament, poate fi una oportuna, in contextul in care acesta a parut intotdeauna atasat conceptual valorilor euro-atlantice, a declarat pentru Agerpres George Maior, fost director al SRI.

George MaiorFoto: Agerpres

"Il cunosc de mult timp pe Eduard Hellvig si stiu ca acesta apreciaza parteneriatele strategice cu SUA, Marea Britanie, Germania si Franta, precum si apartenenta profunda a Romaniei, inclusiv prin structurile de informatii, la NATO si Uniunea Europeana. Cred ca va realiza repede ca vechile idei de axe politico-strategice sunt desuete, ca element de referinta in acest context euro-atlantic. Domnul Hellvig ar trebui sa continue pe linie de informatii aceste parteneriate cu o valoare operationala importanta pentru securitatea Romaniei - cea mai semnificativa modalitate prin care pot fi promovate interesele de securitate ale Romaniei intr-un context international si regional complex si din ce in ce mai tensionat", a spus Maior.

El a subliniat ca Hellvig va gasi in SRI o institutie profesionista, neutra si independenta politic, capabila sa faca fata provocarilor externe si unor vulnerabilitati interne "cu care se confrunta acum Romania".

"Cu toate acestea, va trebui sa ofere Serviciului Roman de Informatii instrumentele necesare pentru a performa institutional, iar vidul legislativ existent care incepe sa se transforme intr-unul informativ sa fie rapid depasit. Il voi sprijini intotdeauna pe domnul Hellvig cu expertiza si experienta mea pentru a avea un mandat de succes, in coordonatele mentionate", a adaugat Maior.