Conducerea Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor i-a inmanat lui Ponta un memoriu cu amenzile contra institutiei, alaturi de demisii

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 2 martie 2015, 12:07 Actualitate | Esenţial


Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, i-a inaintat premierului Victor Ponta un memoriu in care reclama ca institutia este obligata la amenzi pentru neplata in termen a titlurilor de despagubire, insotit de demisia sa si a celor doi vicepresedinti, potrvit Mediafax.

Baesu a declarat ca in memoriu este precizat ca impotriva ANRP exista mii de procese in care este solicitata amendarea conducerii institutiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata in termenul legal de 30 zile a titlurilor de despagubire, pentru dosare din urma cu mai multi ani, existand deja decizii ale instantei in acest sens.

Memoriul este insotit de demisia sa si a celor doi vicepresedinti ai ANRP.

"Avem o situatie exceptionala la ANRP. Cred ca suntem singura institutie din Romania impotriva careia exista mii de procese in cadrul carora cetatenii cer amendare pentru neplata sau pentru neemiterea de titluri de despagubire. In conditiile Legii contenciosului administrativ, suntem in situatia in care instantele ne aplica amenzi nu pentru faptul ca nu am face bine ce facem, ci pentru ca nu facem in 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedarilor, sa platim pentru ca altii au furat cat au putut din acest domeniu, oamenii nemultumiti au facut procese in instanta, iar instantele astazi amendeaza pe cei care nu sunt in stare ca, in 30 de zile de cand apare o hotarare, sa fie in executare", a sustinut Baesu.

El a aratat astfel ca membrii conducerea ANRP se afla in situatia de a plati amenzi de zeci de mii de euro pentru ca nu au stiut sa fie "Supermeni".

"Ajungem sa platim individual, cei care ne-am asumat sa spunem adevarul despre ce s-a intamplat in Romania in acest domeniu. Noi suntem plimbati prin toata tara pentru astfel de procese, iar legea astazi, asa cum e scrisa, este interpretata de unii in sensul ca putem fi amendati si in trecut", a spus Baesu.

El a precizat ca memoriul a fost inaintat premierului alaturi de demisia sa si a celor doi vicepresedinti, iar seful Guvernului a cerut ca memoriul sa intre in atentia Ministerului Justitiei, pentru verificari.

Victor Ponta: Oamenii au dreptate sa nu lucreze in conditiile astea


Premierul Victor Ponta a declarat ca la ANRP este vorba despre o "problema extrem de grava" in conditiile in care membrii conducerii institutiei sunt "intre ciocan si nicovala".

Astfel, acestia sunt fortati fie sa "ceva neverificat si sa raspunda peste niste ani sau sa verifice bine si sa plateasca amenzi peste veniturile lor", a spus Ponta, care a afirmat ca amenzile date in februarie sunt de trei ori mai mari decat salariile acestora.

Primul ministru a precizat ca i-a "rugat" pe demisionari sa astepte pana miercuri, cand se va incerca sa se gaseasca o solutie la aceasta problema in conditiile in care "oamenii au dreptate sa nu lucreze in conditiile astea".

Acesta a afirmat ca, daca nu se va gasi o solutie, se va perpetua un "blocaj din care nu putem iesi" iar ANRP va ramane fara angajati.

"Eu le-am cerut sa fie foarte atenti, sa  verifice de o suta de ori, sa respecte legea, sa nu puna pe nimeni inainte ori pentru asta s-au umplut de amenzi", a mai spus Ponta.

De notat ca cele mai numeroase sesizari primite de HotNews.ro pe adresa sectiunii Monitorizarea Sentintelor Definive care nu sunt puse in executare vizeaza restituirea proprietatilor.

In majoritatea cazurilor, cetatenii se plang ca au obtinut in instanta sentinte definitive de retrocedare pe care autoritatile nu le pun in executare desi au trecut 8, 9 sau chiar 13 ani de la pronuntarea hotararilor. Dosarele zac cu anii in sertarele Comisiilor Locale de Fond Funciar, cele ale Prefecturilor si primariilor locale sau ANRP­ului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9246 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Are balta peste... (Luni, 2 martie 2015, 12:16)

  Cataleya [utilizator]

  Demisia celor 3 nu poate decat sa-l bucure pe Ponta. Isi pune urgent alti oameni in loc. Oameni loiali lui bineinteles. Si probabil ca si amenzile vor inceta subit, imediat dupa numirea unei noi conduceri.
 • +6 (10 voturi)    
  Oooooo, ce victime..... (Luni, 2 martie 2015, 12:41)

  Iulia [anonim]

  Nu va mai victimizati tovarasi ca, intrun stat de drept fiecare plateste pentru ce trebuie sa faca si nu face.
  In Romania v-ati invatat sa ...treceti prin functii publice si sa nu raspundeti pentru abuzuri si persiflarea drepturilor cetatenilor!
  Lasa ca va da Ponta o OUG si le esaloneaza si pe astea pe n ani....ca asa-i statul de drept. Obligatia e la cetatean si dreptul la ...stat, iar invers e deja de neconceput pentru voi!
  Bine ca v-ati dat demisia! Niciodata nu-i tarziu.
 • +4 (4 voturi)    
  de ce oare ? (Luni, 2 martie 2015, 13:30)

  pisimisi [anonim]

  ...oare de ce si-au dat demisia, or fi simtind vreo duhoare care se apropie de ei ???
 • +3 (3 voturi)    
  Retrocedarii (Luni, 2 martie 2015, 13:40)

  Radu-Vasile [anonim]

  Avem un exemplu clar, de ineficienta si incompetenta roman in general. Comisiile locale, cele judetene, prefecturile, instantele de judecata si ANRP-ul, sunt institutii ale statului roman. Oamenii din aceste institutii, in majoritatea cazurilor, au ajuns acolo, pe baze "suspecte" si netransparente, de aceea, au si creat acest blocaj, pentru asi putea crea retele de "dirijare", a restituirilor catre cei care nu au fost in drept, si a nu restitui, catre cei care aveau dreptul legal. Anormal este ca, multi dintre cei care au facut parte din acele comisii si-au retrocedat chiar lor insisi, bunuri la care nu aveau dreptul, au retrocedat unora care nu erau in drept, desi stiau acest lucru, si totusi, nu au fost condamnati si nu li s-au confiscat bunurile dobandite ilegal. Astfel, statul, a fost prejudiciat de doua ori, o data, cand i-a platit pentru a lucra corect, si a doua oara, cand trebuie sa plateasca despagubiri pentru ce au furat ei. ANRP-ul, are doar functia de "tufa" dupa cre se ascund faptuitorii, de ochiii proprietarilor de drept si a UE.
 • +5 (5 voturi)    
  Foarte interesant ... (Luni, 2 martie 2015, 13:56)

  area [anonim]

  Legea 165/2013 e cunoscuta sub denumirea de "legea Ponta".
  Cand a devenit premier, Ponta a numit sefii ANRP-ului, aceasta institutie functionand in subordinea Cancelariei Primului-Ministru.

  Asadar, tovarasul Ponta spune azi, la 2 ani dupa ce a creat legea 165/2013 ca "nu se pot face retrocedari in 30 de zile".

  Este absolut incredibil individul asta care incearca sa ne convinga ca 2 ani inseamna 30 de zile !

  Daca imi aduc bine aminte, tovarasul Ponta a spus inainte de adoptarea legii nr. 165/2013 ca aceasta lege a fost acceptata de CEDO si ea s-a facut cu aprobare de la CEDO.

  Va imaginati ce o sa zica CEDO cand Ponta se va plange si acolo ca nu se pot face retrocedari in 30 de zile?

  Dar Ponta nu va avea nici un scrupul sa raspunda ca din cauza CEDO sunt amendate cu zeci de mii de euro stapanii institutiilor statului.

  Deci, haideti in strada ca sa-i injuram pe aia de la CEDO ca si-au batut joc de Ponta si l-au pus sa scrie ca retrocedeaza in 30 de zile !

  Cred ca acest individ are o mare problema de perceptie a realitatii.
  • +2 (2 voturi)    
   nu despre Legea nr. 165/2013 (Luni, 2 martie 2015, 15:19)

   Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui area

   e vorba ci despre art. 24 din Legea nr. 554/2004

   Art. 24: Obligaţia executării

   (1)Dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze anumite operaţiuni administrative, executarea hotărârii definitive se face de bunăvoie în termenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în termen de cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.
   (2)În cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa, aceasta se duce la îndeplinire prin executare silită, parcurgându-se procedura prevăzută de prezenta lege.
   (3)La cererea creditorului, în termenul de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită, care curge de la expirarea termenelor prevăzute la alin. (1) şi care nu au fost respectate, instanţa de executare, prin încheiere definitivă dată cu citarea părţilor, aplică conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalităţi, în condiţiile art. 905 din Codul de procedură civilă.

   Deci oamenii au hotărîri judecătorești de obligare a ANRP definitive. ANRP a epuizat căile ordinare și extraordinare de atac și trebuie să facă ceea ce scrie în hotărîre. Dacă nu fac în 30 de zile se sesizează din nou instanța de contencios administrativ care aplică amenda pe zi de întârziere în jur de 190 RON (salariul minim pe economie fiind in jur de 950 RON). Oricîte șpăgi ai lua parcă nu-ți convine să decartezi 5700 RON lună numai pentru o singură sentință nepusă în aplicare. Si eu cred că sunt cel puțin 1000 la nivel de țară. Pentru situația asta tovarășul Ponta poate să mulțumească prietenilor săi Udrea și Cocoș și prietenilor acestora Stelu și Bica. Dacă nu erau ei atît de hămesiți...
   • -1 (1 vot)    
    Vox populi, vox dei... (Luni, 2 martie 2015, 16:22)

    area [anonim] i-a raspuns lui Mariicaialbastri

    Inteleg ca sunteti un practicant al legii ...
    Bravo dvs.

    Va atrag atentia ca, pentru a ajunge in situatia textului legal pe care l-ati invocat, e necesar sa fiti intr-o procedura administrativa reglementata de ceea ce dvs. practicantii legii denumiti "legislatia speciala reparatorie".

    Mai pe intelesul dvs. de practicant al legii, ca sa puteti apela la textul legal respectiv, institutia administratiei de stat centrala sau locala (ANRP e in subordinea Cancelariei Primului Ministru) cu atributii in materia restitirii imobilelor preluate abuziv sau pierdute in urma tratatelor privitoare la teritoriile cedate trebuie sa nu fi respectat termenele legale pentru realizarea anumitor proceduri administrative.

    Deci, d-le practicat al legii, inteleg ca esti tare in legi, insa e uimitoare ignoranta dumitale in chestiuni legate de realitate. Iar realitatea e ca de 24 de ani exista legi care reglementeaza proceduri administrative in materie de retrocedari ...
   • 0 (0 voturi)    
    continuare (Luni, 2 martie 2015, 16:31)

    area [anonim] i-a raspuns lui Mariicaialbastri

    Iar daca citesti Legea 165/2013 vei observa ca articolul 3 pct. 1 vei observa ca se refera la cererile care s-au facut din 1991 si pana in 2005, adica de la Legea nr. 18/1991 si pana la Legea nr. 247/2005, adica dl. Ponta a vrut in urma cu 2 ani sa "rezolve" el, in felul lui, tot ce nu au rezolvat ceilalti dinaintea lui.
    Numai ca Ponta, si-a asumat fara sa-si dea seama, lucruri imposibile, mai ales pentru ca oamenii au invatat mecanismele sistemului smecheresc inventat pentru a impiedica restituirea sau despagubirea si atunci au gasit solutii alternative, inclusiv acelea intemeiate pe art. 24 din legea contenciosului.
 • +2 (2 voturi)    
  Astia (Luni, 2 martie 2015, 16:18)

  rutger [utilizator]

  isi dau demisia fiin'ca nu au loc de furat ca ailalti ce dau cu subsemnatu'la DNA ! Promisiunile pontalaului c'or sa fure linistiti s-au dus pe apa sambetei ! Acum sufla si-n iaurt ! Cat despre restituiri, ramane cum am stabilit : la Paste(le Cailor) !
 • +1 (1 vot)    
  Tare formularea... (Luni, 2 martie 2015, 16:31)

  lucky luck [utilizator]

  "Persoane care si-au abandonat bunurile...".
  Pai, eu zic, oameni buni, sa-i tragem la raspundere pe acesti "abandonatori". Asa ceva nu se mai poate! Stiu, s-ar putea sa fi murit prin inchsorile grijulii ale statului roman din epoca, s-ar putea sa fi pribegit, dar, orisicat, sa abandonezi si pe urma sa ceri si despagubiri... Huaaaa!
  • 0 (0 voturi)    
   inca dintre cei multi ... (Luni, 2 martie 2015, 17:10)

   area [anonim] i-a raspuns lui lucky luck

   Sefu, e vorba despre legile prin care statul a asumat despagubiri pentru ca in urma unor tratate romanii si-au pierdut bunurile in teritorii pierdute de Romania. Spre uimirea ta plina de ignoranta si nestiinta (ce note ai avut la istorie?) la 26 iunie 1940 cineva ne-a luat Basarabia si Bucovina de Nord, iar la 7 septembrie 1940 cineva ne-a luat Cadrilaterul.
   In urma acestor situatii de viata, sute de mii de familii de romani nevinovati au luat drumul tarii, pierzandu-si bunurile pe care le aveau in teritoriile respective.
   Prin tratate internationale (ex. Tratatul de la Craiova din 7 septembrie 1940) Romania si-a asumat obligatia despagubirii, insa nu si-a respectat-o, iar acei romani au fost nevoiti sa-si ia viata de la capat. Dupa 1990, statul a asumat din nou obligatia reparatiei pentru aia pe care ii huidui tu ... pentru ca tie iti suna urat in ureche cuvantul "abandon" ... daca incepe razboiul mestere, poate o sa fii si tu nevoit sa-ti abandonezi bunurile sau familia, iar eu o sa-mi aduc aminte de tine si o sa-ti zic "huuuuuuuoooooooo".
   • 0 (0 voturi)    
    Mataluta... (Luni, 2 martie 2015, 19:01)

    lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui area

    Nu stii sa citesti printre randuri si nici cu umorul nu stai bine. Eu condamnam formularea emisa, nu victimele rapturilor.
 • 0 (0 voturi)    
  ANRP isi bate joc de persoana indreptatita (Marţi, 10 martie 2015, 9:16)

  Gheorghe [anonim]

  ANRP dupa parerea mea trebuie desfiintata intrucat nu respecta nici o lege , nici o hotarare ramasa definitiva;
  Nu rezolva nimic decat pentru SPAGA. Acum li s-a infundat si au inceput sa-si dea demisia pe motivul luam amenzi. Vrajeala, si inainte de legea actuala luau amenzi numai ca atunci le mergea cu SPAGA. Acum s-a zis- vor zbura cu totii.
 • 0 (0 voturi)    
  DESFIINTARE ANRP (Marţi, 10 martie 2015, 9:34)

  Viorel [anonim]

  Ponta le tine parte acestor indivizi care si-au batut joc de zeci de mii de oameni. Tebuie gasita o alta formula decat acest ANRP pentru a despagubi pe oameni.
  ANRP nu mai este credibila , pentru ca la conducere s-au perindat politic numai HOTI. Singura modalitate de a obtine ceva este in instanta. ANRP stie foarte bine un singur lucru cum sa TERGIVERSEZE si cum sa nu respecte nici o lege. Asa cum a spus si av. Piperea ANRP TREBUIE DESFIINTATA !!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by