Consiliul Cultelor solicita Parlamentului ca inscrierea sau retragerea de la ora de religie sa se faca prin cerere scrisa

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 28 februarie 2015, 17:12 Actualitate | Esenţial


Ora de religie
Foto: HotNews.ro
Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania solicita Parlamentului ca atunci cand va completa art. 18 alin. 2 teza I din Legea educatiei nationale sa prevada clar ca inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar si retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisa.

Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania, intrunit sambata in sedinta de lucru la Resedinta Patriarhala, a luat act de motivarea deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) nr. 669 din 12 noiembrie 2014 privitoare la statutul orei de religie, publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 59 din 23 ianuarie 2015, informeaza Patriarhia Romana, informeaza Mediafax.

Consiliul, sub presedintia Inalt preasfintitului Parinte Ioan Robu, Arhiepiscop si Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti, a constatat ca CCR a mentinut statutul orei de religie ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru scoala, aflata in planul-cadru de invatamant si in oferta educationala a scolii si a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, si anume pe baza unei cereri de inscriere.

"Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania a constatat ca decizia Curtii Constitutionale a valorificat urmatoarele principii: statutul constitutional particular al invatamantului religios, organizat si garantat de in scolile de stat, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult (art. 32 alin. 7 din Constitutia Romaniei), dreptul parintilor si tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine (art. 29 alin. 6din Constitutia Romaniei), importanta libertatii de religie si constiinta, care implica in mod necesar initiativa proprie a persoanei in toate problemele care privesc religia si constiinta (pct. 19 al motivarii deciziei Curtii Constitutionale nr. 669/2014, in interpretarea art. 29 alin 1 din Constitutie)", se arata in comunicatul transmis agentiei de presa citate.

Potrivit sursei citate, Consiliul, pornind de la convingerea comuna ca ora de religie promoveaza valorile spirituale perene si comportamentul uman pasnic si responsabil in familie si societate, a adoptat apelul comun intitulat "Lumina pentru viata. Importanta orei de religie pentru educatia copiilor si tinerilor".

De asemenea, Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania solicita Parlamentului Romaniei ca, in adoptarea prevederilor legale care urmeaza sa puna in aplicare Decizia Curtii Constitutionale nr. 669/2014 si sa completeze art. 18 alin. 2 teza I din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, sa aiba in vedere si urmatoarea propunere: "Inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor; schimbarea acestei optiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisa a elevului major, a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor".

Reprezentantii Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania motiveaza solicitarea prin faptul ca prin aceasta formulare va fi respectata decizia Curtii Constitutionale a Romaniei si facilitata inscrierea pentru participarea elevilor la ora de religie.

"Participarea elevului la ora de religie se face in urma exprimarii dorintei persoanei indreptatite legal, conform libertatii de constiinta, se tine cont de caracterul de disciplina aflata in trunchiul comun al orei de religie, pentru parinti se evita obstacolele birocratice si umilitoare, precum reinscrierea anuala sau pe cicluri de invatamant si in plan administrativ, scolile nu mai trebuie sa gestioneze, anual sau pe cicluri de invatamant, aproape doua milioane de cereri de inscriere", se arata in comunicat.

Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania este o organizatie de natura etica, sociala, autonoma, apolitica, non-guvernamentala, fara personalitate juridica si non-profit formata din: Biserica Ortodoxa Romana, Episcopia Ortodoxa Sarba de Timisoara, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Ortodoxa Rusa de Rit Vechi din Romania, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica C.A. din Romania, Biserica Evanghelica Lutherana din Romania, Biserica Unitariana din Transilvania, Biserica Crestina dupa Evanghelie din Romania, Uniunea Bisericilor Crestine dupa Evanghelie din Romania, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania - Cultul mozaic, Cultul Musulman din Romania.

Potrivit prevederilor Statutului Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania, incepand cu 1 martie 2015, presedintia Consiliului va fi preluata pentru o perioada de un an de catre Biserica Romana Unita cu Roma (Greco-Catolica).

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2986 vizualizari

 • +13 (15 voturi)    
  ! (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 17:25)

  tudorr [utilizator]

  Astia de unde au mai aparut?
  • +5 (7 voturi)    
   dracu stie, (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 18:17)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   dar am aflat ca se intrunesc in sedinta de lucru la Resedinta Patriarhala. O fi aurita si aia?
  • +4 (6 voturi)    
   raspuns (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 18:35)

   nelloti [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Caldura mare faciliteaza inmultirea paduchilor si capuselor.
  • +3 (9 voturi)    
   BIROCRATIE ce ne prelungeste agonia (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 18:37)

   JG [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Hai sa fecem o cerere ca ne trebuie adeverinta ca sa facem in alta parte o cerere pentru o alta adeverinta ...
   PS.
   Cand nu vrei sa faci ceva, gasesti o scuza (faci o cerere in situatia noastra).
  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 19:06)

   [anonim] i-a raspuns lui tudorr

 • +7 (9 voturi)    
  Adica (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 18:08)

  -dorian- [utilizator]

  Ideea e sa ne bazam pe lene, analfabetism, indolenta (in completarea cererilor la timp) in scopul de a mai castiga cativa elevi in plus?
 • +4 (8 voturi)    
  nu, vrem invataman laic (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 18:37)

  clint [utilizator]

  pentru religii, fiecare este liber sa o studieze si sa si-o practice in voie, in particular.
 • +3 (7 voturi)    
  Sugestie organizatiei mafiote BOR (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 18:52)

  Skeptical [utilizator]

  Importati niste "cadre" de la ISIS. Va rezolva astia tot ce doriti, nimeni nu mai misca in front.

  Pe plan spiritual oricum sinteti din aceeasi familie - si ISIS produce vindecari in masa de tip Tanacu.
 • +4 (6 voturi)    
  Bai , ne lasati odata.... (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 18:58)

  dadan [utilizator]

  astia ti se se baga in suflet cu forta - pe langa faptul ca sunt 10 biserici la o scoala , astia mai pun mana si pe scoli.... sa nu cumva sa invete odraslele poporului ca pamantul e rotund sau cipurile sunt de fapt bune si ne usureaza viata... astia au o singura misiune sa tampeasca natiunea...
 • +6 (8 voturi)    
  Lege cu dedicatie pentru BOR (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 21:43)

  CetateanLogat [utilizator]

  Consiliul Consultativ al Cultelor: "Se evita obstacolele birocratice si umilitoare, precum reinscrierea anuala sau pe cicluri de invatamant."

  Aceasta propunere incalca Constitutia Romaniei si decizia Curtii Constitutionale.

  http://tinyurl.com/p28our2

  Pentru a realiza un echilibru corect intre drepturile elevului si cele ale scolii (profesorilor de religie), perioada de timp pentru care elevul isi va face cunoscuta optiunea de a participa la ora de religie este de UN AN SCOLAR. In acest caz, nu se bulverseaza nici planul scolar (de exemplu, nu ai dreptul sa optezi pentru ora de religie zilnic - dreptul tau nu este unul absolut, acesta trebuie sa tina cont si de drepturile profesorului de religie si al scolii) si nici nu se creaza o presiune psihologica asupra elevului (parintelui) de a respecta perioada convenabila scolii (profesorilor de religie) pentru a-si manifesta optiunea (evitandu-se si eventualele abuzuri din partea scolii - care, din pacate, exista).

  Argumentatie:

  LEGIUITORUL NU ARE DREPTUL SA STABILEASCA IN MOD ARBITRAR O PERIOADA DE TIMP CONVENABILA SCOLII SAU PROFESORILOR DE RELIGIE (adica un CICLU SCOLAR) pentru a legifera drepturile elevilor (TRECAND ASTFEL PE PLAN SECUND TOCMAI DREPTURILE ELEVILOR - PE CARE LE LEGIFEREAZA), nu poate sa presupuna ca un om isi va pastra convingerile religioase pe perioada unui intreg ciclu scolar fara a ignora dreptul acestuia de a-si reevalua sistemul de valori in orice moment, in urma acumularii continue de noi cunostinte si experiente de viata. RATA DE SCHIMBARE A CONVINGERILOR UNUI OM NU POATE SA FIE LEGIFERATA, din acest motiv trebuie legiferata perioada cea mai scurta posibil in care elevul are dreptul sa isi faca cunoscuta optiunea de a participa la orele de religie, tinand cont si de drepturile scolii (profesorilor de religie). Aceasta perioada este ANUL SCOLAR, perioada luata in considerare si de catre scoala atunci cand isi face "Planuri cadru de invatamant".

  http://www.edu.ro/index.php/articles/c538
 • +4 (6 voturi)    
  Scoala si BOR - "trunchi comun" impotriva legilor (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 21:49)

  CetateanLogat [utilizator]

  Consiliul Consultativ al Cultelor "a constatat ca CCR a mentinut statutul orei de religie ca disciplina scolara, parte a TRUNCHIULUI COMUN, OBLIGATORIE PENTRU SCOALA."

  Mentinerea "disciplinei religie" in "TRUNCHIUL COMUN", deoarece aceasta este OBLIGATORIE PENTRU SCOALA (ca si cum Scoala ar studia religie), reprezinta tot o incalcare a Constitutiei Romaniei si a Legii Educatiei Nationale.

  Orice lege trebuie sa aiba la baza niste principii. In cazul educatiei, principiul fundamental este acela ca EDUCATIA ARE IN VEDERE INTERESELE ELEVILOR SI A SOCIETATII (nu interesele institutiilor de invatamant si a profesorilor). Astfel, "argumnentatia" Ministerului Invatamantului prin care justifica mentinerea religiei in "trunchiul comun" - atribuind disciplinei "religie" atributul "OBLIGATORIE", pe care aceasta nu il are (din singura perspectiva posibila, cea a elevilor), este de fapt o diversiune. Pentru scoala TOATE disciplinele sunt "obligatorii" - si disciplinele care sunt "optionale" pentru elevi (doar elevii pot sa opteze, sa le aleaga pe unele si sa le ignore pe altele). In caz contrar (aplicand "logica" Ministerului Educatiei), toate disciplinele OPTIONALE ar trebui sa fie trecute in "trunchiul comun" (fiind la fel de "obligatorii" pentru scoala ca si religia).

  In plus, daca un elev poate sa opteze sa nu participe la o disciplina care apartine "trunchiului comun" (adica la religie), nu se poate refuza dreptul elevului de a opta sa nu participe la ORICARE dintre disciplinele care fac parte din clasa numita "trunchi comun". Astfel, un elev are dreptul sa opteze sa nu participe la disciplina "LIMBA SI LITERATURA ROMANA", de exemplu.

  Vezi argumentatia completa aici:

  http://tinyurl.com/kxnwuzr
 • -2 (2 voturi)    
  niste magistrati tembeli....ccr (Duminică, 1 martie 2015, 1:26)

  oxxxxxyyyyya [utilizator]

  au bulversat sistemul de invatamant.....ca nu era si asa destul de ametit.
 • 0 (0 voturi)    
  restul nu (Duminică, 1 martie 2015, 1:42)

  sidacanu [utilizator]

  " ....oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina."
  CEI CARE VOR ORA DE RELIGIE VOR FACE CERERE !!! este foarte clar....
 • 0 (0 voturi)    
  Ce dovadă mai bună vrem (Duminică, 1 martie 2015, 8:15)

  hsl [utilizator]

  ca să admitem faptul că facem parte dintr-o nație leneșă?!
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu îți dă,dar nu-ți bagă în traistă. (Duminică, 1 martie 2015, 8:22)

  vali47 [utilizator]

  BOR este depășită,închistată în dogme vechi și de aceia cred-că nu este capabilă să coordoneze învățarea unor cunoștințe despre religie.Ora de religie nu trebuie să fie numai învățarea unor rugăciuni și declamarea acestora pentru a arăta că ai învățat.Îi învață pe copii să fie milogi,puturoși.Nu te descurci în viață dacă mereu ceri//Dă-mi Doamne//.Dumnezeu a dat destul,trebuie să mai și muncești ca să ai cele necesare vieții.De fapt,cât de anacronici sunt cei de la BOR,să ne amintim de absurdul lor privind cardul de sănătate sau pașapoartele biometrice.
 • 0 (0 voturi)    
  cerere? (Duminică, 1 martie 2015, 10:02)

  tba [utilizator]

  pai nu trebuie cerut nimic: notifici (informezi) ca vrei sa faci sau daca te retragi, ca nu mai vrei sa faci ora de religie.
  nu faci cerere. cererea se aproba sau respinge! aici nu este cazul


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by