Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, afirma, intr-un interviu acordat Mediafax, ca va insista pana la finalul mandatului sau pentru introducerea practicii private in spitalul public, legalizand practic banii dati la plic medicilor de catre pacienti.

Vasile AstarastoaeFoto: Agerpres

Vasile Astarastoae spune ca platile informale sunt o realitate care exista in Romania si ele nu pot fi considerate spaga, ci "diferenta pe care statul nu o acorda si pe care pacientul poate sa o faca".

El a precizat ca in perioada urmatoare se va intalni cu reprezentanti ai Guvernului pentru a discuta despre adoptarea practicii private in spitalul public, prin care pacientii sa poata plati pentru a fi consultati mai repede de catre un medic sau in afara orelor acestuia de lucru.

"Introduci practica privata in spatiul public si acei pacienti care pot sa isi permita acest lucru se vor duce pe practica privata, iar ceilalti vor fi tratati normal, dar medicul se va simti altfel si va avea grija. Pentru ca acum asistam la o zona gri. De ce da pacientul plata informala? Sa fie vazut de medicul respectiv si in al doilea rand sa ii acorde atentie. El stie ca medicii sunt foarte putini si dintr-o data medicul devine cel care este stapanul inelelor, stapanul destinului. Si adesea pacientii supraliciteaza", a declarat Vasile Astarastoae.

El a adaugat ca practica privata in spitalul public exista in Germania, Franta, Belgia sau Olanda, iar din aceasta practica ar castiga si spitalele, care, punand la dispozitie spatiile, vor incasa un procent din suma platita de pacienti.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania sustine ca, astfel, doctorii vor lucra mai mult in sistemul public si nu se vor mai grabi sa incheie programul si sa mearga la cabinetele particulare.

"Medicul la dispozitie un interval de timp mai mare pentru ca altfel se duce in practica privata propriu-zisa. Vede repede-repede pacientii, la ora 13.30 si-a pus halatul si alearga ca are planificati pacienti in cabinetul privat si sistemul clacheaza pentru ca principala sa problema nu e subfinantarea, ci problema personalului calificat, al medicilor", a adaugat acesta.